Almanya’nın diplomasi şefi Steinmeier Makedonya sınırında polisin göz yaşartıcı gaz kullanmasından endişe duyduklarını belirtti. Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ise “kontrolsüz ve yasadışı sınır geçişini engellemek için polis mecburen hareket etmek zorunda kaldı” dedi.
Dün sınırda yaşanan olaylar Makedonya’nın ciddi bir mülteci sorunuyla karşı karşıya geldiğini gösteriyor. Günde 2 binden fazla Suriyeli mültecinin sınırları geçmeye başlaması üzerine Makedonya Yunanistan’la sınırlarını kapattı ve olağanüstü durum ilan etti. Makedonya’da sınır polisi Yunanistan-Makedonya sınırında sıkışıp kalan binlerce mülteciyle başa çıkamayınca sınır güvenlik ekipleri öfkeli mültecileri yatıştırmak için göz yaşartıcı gaz kullandı, dikenli bariyerler kurdu.
Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, BBC TV’ye yaptığı açıklamada Makedonya polisi yüz kişilik bir mülteci grubun Makedon-Yunan sınırını zorla aşmaya çalıştığını belirterek “kontrolsüz ve yasadışı sınır geçişini engellemek için polis mecburen hareket etmek zorunda kaldı” dedi.
Poposki, BBC gazetecisinin Makedonya polisinin çocuklara yönelik göz yaşartıcı gaz kullandığı değerlendirmesinin doğru olmadığını vurguladı.
Binlerce mülteci Makedonya’dan geçerek diğer Avrupa ülkelerine ulaşmalarına izin verilmesini istiyor. Çoğu Suriyeli olan mülteciler, Avrupa Birliği ülkelerine geçerek iş bulmak ve daha iyi koşullarda yaşamak için çalışıyor. Mültecilerin çoğu Suriyeli ama aralarında Afganistan ve Irak’tan gelenler de var. Hepsi de savaş, terör ve yoksulluktan kaçtıklarını söylüyor ve hepsi de Avrupa Birliği ülkelerinden birinde daha iyi bir hayata kavuşma hayali kuruyor.
Steinmeier: Göz yaşartıcı gazın kullanılması endişe verici
Birleşmiş Milletlere göre bu yıl Yunanistan’a giriş yapan mülteci sayısı 200 bine yakın. Almanya’nın diplomasi şefi, Makedonya sınırında polisin göz yaşartıcı gaz kullanmasından endişe duyduklarını ve Makedonya’nın tek başına mülteci kriziyle baş edemeyeceğini vurguladı. Steinmeier “Bu bir çözüm değil, mültecileri oradan kovabilir ya da geldikleri ülkelere geri gönderebilirsiniz ama bu problemi halletmenin yöntemi değildir. Birlikte Avrupa anlaşması yapılmasını mecburi görüyoruz. Almanya ve Avusturya’nın mülteci sayısını azaltma ve kapasitesinin dolmasına seyirci kaldığımız bu günlerde başka çareler üretilmeli. Aksi halde Yunanistan ve Makedonya sınırları arasında kalan özellikle Irak ve Afgan mültecileri ciddi tehlike altında yaşıyor ve tehlike oluşturuyorlar” dedi. Steinmeier aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin de kendi kapasitelerini kullanarak durumun iyileşmesine katkı sunması gerektiğini bildirdi.