Macaristan’da Müslüman sığınmacı referandumu

Macaristan Devlet Bakanı Janos Lazar, referandumda, Macarların Müslüman sığınmacıları isteyip istemediklerine karar vereceğini belirtti.

Almanya Başbakanı Angelina Merkel’in sığınmacı krizine ilişkin ”Bazı ülkelerin ‘Müslümanlar ülkemize giremez’ demesini hoş bulmuyorum. Bu benim açımdan olamaz” ifadelerini değerlendiren Lazar, Macaristan hükümetine göre bu konuda sadece seçmenlerin karar verebileceğini söyledi. Lazar, ”Referandumda Macarlar, Müslüman sığınmacıları Macaristan’da isteyip istemediklerine karar verecek.” dedi.

Lazar, ayrıca, Avrupa Birliği’nde 2 milyon sığınmacının dağıtılmayı beklediğini ve 130 bin sığınmacının Macaristan’a yollanabileceğini iddia etti.

Macaristan, AB’nin üye ülkeler arasında zorunlu olarak uygulanmasını öngördüğü sığınmacı kotasını 2 Ekim’de referanduma götürüp halka “Macar Meclisinin onayı olmadan AB’nin Macar vatandaşı olmayan kişilerin Macaristan’da ikametine karar vermesini istiyor musunuz?” sorusu yöneltecek.

Sığınmacı karşıtı politikalarıyla bilinen Macaristan hükümeti, AB’nin kota uygulaması kapsamında alması gereken bin 290 sığınmacıyı kabul etmek istemiyor.

IRKÇI MACAR LİDERİ TOPU MACAR HALKINA ATIYOR

AB kotaları çerçevesinde payına bin 290 sığınmacı düşen Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban, Avrupa’da her geçen gün Müslüman sayısının artacağını ve bundan dolayı Avrupa’nın tanınmaz hâle geleceğini iddia etmişti. Orban, Avrupa Birliği’nin (AB) uygulamak istediği zorunlu kotaya karşı Macaristan’da 2 Ekim’de düzenlenecek halk oylaması ile ilgili Parlamento’da yaptığı açıklamada, ”Kota hakkındaki halk oylaması, herhangi bir partinin değil, ulusal olaydır.” demişti.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN MACARİSTAN’A SERT TEPKİLER

Alman Die Welt gazetesine konuşan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Avrupa Birliği’nin temel değerlerinin yoğun bir şekilde ihlal edilmesine izin verilemeyeceğini söylemişti. Macaristan’ı sığınmacılara karşı sert tutumu nedeniyle eleştiren Asselborn “Kim Macaristan gibi savaştan kaçan sığınmacılara karşı tel örgü çeker, basın özgürlüğü ya da yargı bağımsızlığını ihlal ederse, geçici veya sürekli olarak AB’den dışlanmalıdır” vurgusunu yapmıştı.

VAHŞİ HAYVANLAR GİBİ MUAMELE

Viktor Orban yönetimindeki Macaristan hükümetine ağır eleştiriler getiren Asselborn,”Burada savaştan kaçan insanlar neredeyse vahşi hayvanlardan daha kötü muamele görüyor” demişti. Macaristan’ın çektiği tel örgüleri eleştiren Asselborn,” Macaristan’ın sığınmacıları durdurmak için çektiği tel örgü her geçen gün daha da uzuyor, yükseliyor ve tehlikeli hale geliyor. Macaristan sığınmacılara karşı ateş emri vermenin arifesinde. Tel örgüleri geçmek isteyen herkes, en kötü senaryoyu hesaplamak durumunda” ifadelerini kullandı. Jean Asselborn, Macaristan’ın bugün olsa AB üyesi olamayacağını da söyledi.

Dünya Bülteni

Read Previous

PYD ‘karargahı’na asılan ABD bayrakları halen yerinde

Read Next

Yunanistan’da gösteriler devam ediyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *