Osmanlı padişahlarından Sultan 1. Murad şehit edilişinin 627. yıldönümünde Kosova’daki kabri başında anıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan anma törenleri protokol konuşmaları ve duaların ardından gelen misafirlere iftar yemeği verildi.
Haber: Hüsamettin Gina
İftar yemeğinin menüsünde lokman tatlısı da vardı. Lokma kelimesi bir ağız, bir yudum, bir parça yemek anlamına gelen Arapça’daki “lukma” kelimesinden gelmiştir.
TİMEBALKAN lezzetli lokman tatlısının sırrını tabii ki ustasına sordu.
Fotoğraf makinesi ile lokman yapılışının fotoğraflarını çekerken, lokmancı usta bizi hemen yanına davet etti.
“Gelin, gelin yanıma çıkın” dedi, lokmancı usta.
Ustamız on parpak, on marifet deyimine tam olarak uymaktadır. Bir taraftan lokman hamurlarını keserken, diğer yandan yardımcısına görevler veriyor. Tüm bunları yaparken bir de bizim sorularımızı da cevaplamaya çalışıyor.
“Lokmayı Balkanlar’da yaygınlaştıracağız”
Manisa’nın Salihli ilçesinden geldiğini belirten lokman ustası, kendine ait bir firması olduğunu ve yaklaşık 30 işçi çalıştırdığını vurguladı ve ekledi: “Ben buraya Allah rizası için geldim.”
Lokman ustası, “Buraya gelmemin ikinci sepebi lokman tatlısını Balkanlar’da tanıtmak. Bu bizim Osmanlı kültürü olan lokmamızı Balkanlar’da yaygınlaştıracağız” dedi.
Lokman kültürünün yaklaşık 600 seneye dayandığını belirten usta, “Bunu yedikten sonra zaferlere daha çabuk yaklaşıyorlarmış. Yani bundan bir güç alırlarmış. Kısacası bu bir zafer tatlısıdır” ifadelerini kullandı.
Lokmalar piştikten sonra, etrafta bulunan bir sıvı içine ilave ediliyordu.
Gazetecilik refleksi ile sözkonusu sıvının ne olduğunu sorduk.
Çok hünerli, becerikli lokman usta sözkonusu sıvının bir şurup olduğunu ve 41 çeşit baharattan oluştuğunu söyledi.
İftarda Manisalı ustanın hazırladığı lokman tatlısının tadına baktık.
Söylenecek fazla söz yok. Nefis tatlıyı Balkanlar’da yaygınlaştırmaya başarması dileğimizle “ellerine sağlık” usta.