Kuzey Makedonya’da yüksek yolsuzluk şüphesiyle yürütülen en kapsamlı soruşturmalardan birinde, Apelasyon Mahkemesi yargıcı Gjoko Ristov’un akıbeti belirsizliğini koruyor.
Polis tarafından, Ristov’un Negotino’daki ailesine ait evin duvarına gizlenmiş halde bulunan 350 bin avronun yasa dışı yollarla elde edildiğinden şüphelenilirken, yetkili kurumlar yargıcın şu anda nerede olduğuna dair herhangi bir açıklama yapmadı.
Ristov’un bir polis merkezinde olup olmadığı ya da hakkında tutuklama talep edilip edilmeyeceği konusunda da resmi makamlar sessizliğini sürdürüyor. Savcılık ise soruşturmanın devam ettiğini, yeni şüpheli para ve delillerin aranmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Soruşturma, 14 Aralık’ta bir avukatın rüşvet amaçlı para ile yakalanmasının ardından başlatıldı. Söz konusu paranın, bir müvekkilin tutukluluğunun kaldırılması için bir Apelasyon Mahkemesi yargıcına verilmesinin planlandığı, bu yargıcın da Gjoko Ristov olduğu şüphesi üzerinde duruluyor.
Savcılıktan yapılan açıklamada, “Organize suç ve yolsuzlukla mücadele kapsamında yürütülen kapsamlı soruşturma çerçevesinde, bir Apelasyon Mahkemesi yargıcına yönelik olarak da hukuka aykırı mal edinme ve mal varlığını gizleme suçlarına ilişkin işlemler genişletilmiştir” denildi.
Yargıç Ristov’un yargısal dokunulmazlığı bulunuyor. Tutuklanabilmesi için önce Yargı Konseyi’nin toplanarak çoğunluk oyuyla dokunulmazlığının kaldırılmasına karar vermesi gerekiyor. Ancak Konsey Başkan Yardımcısı Arton Ala, şu ana kadar dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin resmi bir talep almadıklarını açıkladı. Ala, sürecin yakından takip edildiğini ve talep gelmesi halinde derhal toplanacaklarını ifade etti.
Öte yandan, dokunulmazlığın kaldırılması her zaman otomatik olarak tutuklama anlamına gelmiyor. Daha önceki bazı vakalarda Yargı Konseyi, dokunulmazlığı kaldırmış ancak tutuklamaya onay vermemişti.
Yasa gereği, bir yargıcın beş yıldan fazla hapis cezası öngören bir suçüstü halinde yakalanması durumunda dokunulmazlık otomatik olarak düşüyor. Ristov hakkında ise “hukuka aykırı mal edinme ve gizleme” suçlarından şüphe bulunuyor.
Yerel medya Sitel’in Apelasyon Mahkemesi kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre, Ristov geçtiğimiz hafta yüksek tansiyon gerekçesiyle rapor aldı. Ayrıca cep telefonunun yaklaşık bir aydır kapalı olduğu öne sürüldü.
2020 yılından bu yana Üsküp Apelasyon Mahkemesi’nde görev yapan Gjoko Ristov, son yıllarda ülkedeki en önemli davalardan bazılarında karar verici konumdaydı. Yasadışı dinlemelere ilişkin “Target–Fortress” davası, Sašo Mijalkov ve Dragi Raškovski’nin tutukluluklarının kaldırılmasına dair kararlar bu dosyalar arasında yer alıyor.
Ristov’un görev süresi boyunca, bazı dosyaları gerekçesiz şekilde uzun süre beklettiği iddiasıyla Yargı Konseyi’ne şikâyetler de iletildiği bildirildi. Soruşturmanın seyri ve kurumların atacağı adımlar kamuoyu tarafından yakından izleniyor.
Sitel







