Kurti, Kosova’daki patlamalardan Sırbistan’ı sorumlu tuttu

Kosova Başbakanı Albin Kurti, dün gece Kosova’nın kuzeyinde meydana gelen patlamalardan Sırbistan’ı sorumlu tuttu.

Yerel seçimler öncesinde gerginliğin tırmandığı kuzeyde polis varlığını artırma kararı aldıklarını duyuran Kurti, dün gece Merkezi Seçim Komisyonu ofisini hedef alan patlayıcıların Sırbistan tarafından finanse edilen suçlular tarafından atıldığını söyledi.

Kurti, ülkenin kuzeyinde Arnavut-Sırp ayrımı değil, eşkıya ve vatandaş ayrımı yaptıklarını söyleyerek Sırp vatandaşlardan Kosova devleti ve polisine destek olma çağrısı yaptı.

Belgrad yönetimi ise dün yaşanan olaylardan Priştine’yi sorumlu tuttu. Sırbistan hükümetinin Kosova’dan sorumlu yetkilisi Petar Petkovic, Merkezi Seçim Komisyonuna yapılan saldırıyı Kosovalı özel kuvvetlerin gerçekleştirdiği iddiasında bulundu.

Kosova’da 18 Aralık’ta 4 belediyede erken yerel seçim ile 25 Aralık’ta Zvecan ve Leposaviç Belediye Meclisi üyelikleri için seçim yapılacak.

Kosovalı Sırplar, son dönemde araç plakalarıyla ilgili gelişmeler nedeniyle 5 Kasım’da Kosova’nın merkezi ve yerel kurumlarından çekildiklerini duyurmuştu.

Sırp Listesi Partisinin Kosova’daki kurumlardan istifa kararı, Kosova hükümetinin Sırp makamlarınca ülkedeki Sırplara verilen araç plakalarının “RKS” (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi sürecini başlatması ile bu kararı uygulamayı reddeden Kosova Emniyet Biriminin Kuzey Bölgesi Müdürü Nenad Djuric’in görevden uzaklaştırılması sonrasında alınmıştı.

Kosova-Sırbistan gerginliği

Kosova hükümeti, temmuz sonunda Sırbistan’a mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda “Sırbistan kimlik kartlarıyla Kosova’ya giriş/çıkış yapanlara geçici beyan formları verilmesi” ve “Sırp makamlarınca Kosova’daki Sırplara verilen araç plakalarının Kosova Cumhuriyeti plakalarına dönüştürülmesi” ile ilgili kararların yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.

Kosova’daki Sırplar, buna tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmış ve ülkede gerilim artmıştı.

Kosova hükümeti, daha sonra Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılması şartıyla krize neden olan uygulamayı 1 Eylül’e erteleme kararı almıştı.

Kosova tarafı, son olarak “yasa dışı” olarak nitelendirdikleri araç plakalarının yeniden tescil sürecinin Nisan 2023’e ertelendiğini, bu araçların sahiplerine önce uyarıda bulunulacağını, ardından ceza verileceğini ve son olarak test plakalarının yerleştirileceğini bildirmişti.

Araç sahiplerine yapılan uyarı tedbiri 1 Kasım’dan itibaren uygulanmaya başlanırken, Kosova tarafı 22 Kasım itibarıyla araç sahiplerine para cezası uygulanacağını duyurmuştu.

21 Ocak-21 Nisan 2023 tarihlerinde, 3 ay boyunca sadece test plakalarıyla dolaşımın mümkün olacağı ifade edilmişti.

Taraflar AB arabuluculuğunda 23 Kasım’da gerginliği düşürmek ve ilişkileri normalleştirme yolunda ilerlemek üzere anlaşmaya varmıştı.

Öte yandan Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.

AB’nin arabuluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.

Balkan News, AA

Read Previous

Atina’da 2008’de polisin öldürdüğü genci anma yürüyüşünde olay çıktı

Read Next

Yunanistan’ın ölüme ittiği göçmenleri Türk Sahil Güvenliği kurtardı