Kosova’nın başkenti Priştine’nin 25 kilometre doğusunda yer alan Kukaj (Kukay) köyü, bu yılda Arnavut ulusal kültür ve geleneklerinin sergilendiği adres oldu.
Her yıl binlerce kişiyi kendine çeken ve Kosova’nın tek etno köyü olan Kukaj 7’inci Etno Fest festivaline ev sahipliği yapıyor. Kosova geleneklerinin, mutfağının ve halk müziğinin tanıtımına katkıda bulunan Etno Fest, Arnavut gelenek ve göreneklerinin unutulmuşluğun pençesinden kurtarılmasında önemli bir rol oynuyor. Arkaik özelikleri taşıyan evlerden ve yapılardan oluşan Kukaj etno köyünde geçmiş zamanlardan kalan eserlerin teşhir edildiği ortamda gerçekleşen etkinlikler, katılımcıları büyülüyor.
Bir yandan Arnavut geleneksel mutfak sanatı çerçevesinde geleneksel yiyeceklerin hazırlanması, diğer yandan Arnavut geleneksel düğün törenleri, unutulmaya yüz tutmuş örf ve adetlerin yaşatılması açısından önemli mesajlar veriyor.200 yıllık evlerin restore edildiği etno köyün meydanında eski Arnavut düğün adetlerini, diğer yandan geleneksel yiyeceklerin hazırlanması yerinde izlenebiliyor. Etno Fest kapsamında en çekici etkinlikler arasında Geleneksel Arnavut Mutfak Sanatı da yer alıyor. Kadınlar, köy ortamında açık havada, Arnavutların bir çeşit böreği olan en meşhur yiyeceği “fli” ve çeşitli börekler hazırlamaktalar.
Un yiyeceklerinden oluşan Arnavut geleneksel mutfağı ayrı tatlar yaşatıyor.Etkinliği örgütlenen “Women 4 Women” kadınlar Derneği Başkanı İliriana Gashi, geleneksel Arnavut mutfak sanatının icra edilmesinin başlıca amacının, eski tatların unutulmaması, geleneksel yiyeceklerden uzaklaşılmaması ve gençlere geleneksel yiyeceklerin hangi şekilde ve nasıl hazırlandığını göstermek olduğunu belirtti. Gashi, “Geleneklerimizi asla unutmamalıyız.
Bu festival de bu amacı güdüyor” ifadesini kullandı.Köy meydanında geneksel olan halk giyseleri de sergilenmiş. Canlı renkleriyle göz kamaştıran ve farklı parçalardan oluşan elbiseler, geçmiş kültürün izlerini taşıyor.Etno Fest yöneticisi Sheqerije Buqaj, festivalin başından beri geleneklerin korunmasını amaç edindiğini belirterek, ” Festivali kurduğumuz ilk yıldan bu yana, hedefimiz, unutulmuşluğa terk edilmiş gelenekleri hatırlamak, yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak idi. Kaybolan geleneklerin korunmasını, son derece önemli bir amaç olarak belirledik. Arnavutların arkaik halk oyunları, düğün, doğum ve ölüm törenleri, mutfak sanatı,müzik gibi geleneklerini mutlaka korumamız lazım” dedi. Buqaj, ulusal kültürün önemli parçası olan gelenek ve göreneklerin yaşamasını sağlamanın kültürel bir görev olduğu görüşünü savundu.
Kosova’da kültür gelenekleri içinde düğün törenlerinin ayrı bir yeri var. Ülkenin farklı bölgelerindeki farklı düğün törenlerinin de sergilendiği festivalde, eski düğün geleneklerinin yaşatılması için adeta insanlara çağrı yapılıyor. Davul ve zurnanın eksik olmadığı düğün adetlerinin, geçmişten koparılarak günümüze ve geleceğe taşınması amaçlanıyor.Geleneksel Sanat ve Kültür Festivali Etno Fest Müdürü Fadil Hysaj, yıllar önce eski köy evlerini restore ederek inşa ettikleri Kukaj etno köyünde, tüm geleneksel sanatların icra edildiğini, geleneksel kültürden, tiyatro ve müzik konserlerine kadar farklı etkinlikler düzenlediklerini belirtti.
Gelenekleri olmayan bir halkın medeni olamayacağına işaret eden Hysaj, Arnavutların ulusal kültürleri içindeki gelenek ve görenekler adına bu festivalde tüm etkinliklerin sergilendiğini, dolayısıyla geleneklerin unutulmuşluktan kurtarılması görevini yerine getirmeye çalıştıklarını ifade etti. 11 Ağustos tarihinde başlayan Etno Fest festivali 3 Eylül tarihine kadar sürecek.
İHA