Kosova’nın Gazze’ye Asker Gönderme Kararına “Barış Kurulu”ndan Destek

Barış Kurulu, Kosova hükümetinin Kosova Güvenlik Gücü’ne (FSK) bağlı bir birliği Gazze için oluşturulan uluslararası istikrar gücüne gönderme yönündeki adımlarını memnuniyetle karşıladı.

Kuruldan yapılan açıklamada, “Kosova hükümetinin Gazze’de barış ve yeniden inşa sürecini ilerletmeye yönelik güçlü kararlılığını memnuniyetle karşılıyoruz” denildi. Kurulun, Ocak 2026’da ABD eski Başkanı Donald Trump tarafından kurulduğu ve Birleşmiş Milletler ile iş birliği içinde küresel krizlere çözüm üretmeyi hedeflediği belirtildi.

Kosova da kurulun bir parçası olurken, ülkeyi Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani temsil etti.

Pazartesi günü yapılan hükümet toplantısında Başbakan Albin Kurti, FSK’nın bu uluslararası güce katılmaya hazır olduğunu ve Gazze halkına destek vermek istediklerini ifade etti. Kurti, Kosova’nın 1999’dan bu yana uluslararası güçlerden destek gördüğünü hatırlattı.

Savunma Bakanı Ejup Maqedonci ise kararın devlet açısından büyük önem taşıdığını ve kurumsal sorumluluk içerdiğini vurguladı. Maqedonci, FSK’nın ABD liderliğindeki bu uluslararası misyona katılımının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2803 sayılı kararıyla uyumlu olduğunu belirtti.

Söz konusu karar, Gazze’de güvenlik ve istikrarın sağlanması, sivillerin korunması ve insani yardım çalışmalarının desteklenmesini amaçlayan uluslararası bir çerçeve oluşturuyor.

Kosova hükümetinin bu önerisinin yürürlüğe girebilmesi için, Kosova Meclisi tarafından onaylanması ve parlamentoda çoğunluk desteği alması gerekiyor.

Read Previous

Slovenya Dışişleri Bakanı Fajon: İsrail’in Ölüm Cezası Yasası Ayrımcılıktır

Read Next

Arnavutluk’ta Elektrikli Araçların Payı Yüzde 50’yi Aştı