Kosova’nın Doğru Yol Derneği’nde “Aziz Serbest’le başbaşa” etkinliği

Ünlü şair Aziz Serbest’le Kosova’nın Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği salonunda “Aziz Serbest’le Başbaşa” adlı etkinlik düzenlendi.

Söz konusu etkinlik, geçen günlerde toplantı haline gelen derneğin yönetim kurulunda da onaylanan “Eylül’den Eylül’e” adı altında başlatılan bir yıllık etkinlik dizisinin ikincisiydi. Evet, moderatörlüğünü yaptığımız etkinlikte konuğumuz edebiyatımızın özgün temsilcilerinden biri olan değerli dostumuz, şair, araştırmacı gazeteci Aziz Serbest’ti. Bu kez ağırlıklı olarak şiiri hakkında konuştuk. Biz sorduk, o yanıtladı.

Doğru Yol TKSD “Nazım Hikmet”Edebiyat Kolu, Kosova Türk Yazarlar Derneği ve Türkçem Dergisinin ortaklaşa olarak düzenlenen etkinlikte hazır bulunan şiirseverler, bir buçuk saat süresince Aziz serbest’in edebiyat, şiir üzerine düşüncelerini tanıma fırsatı buldu.

Proğram değerli sunucu dostumuz Yunus Şimşek’in Aziz Serbest’in özgeçmişine ilişkin özlü bir yazıyı okumasıyla başladı.

“Toplumsal duyarlığı içinde barındıran şiirler yazmaya

çaba harcıyorum…”

Edebiyata bakışınız, edebiyatın toplumumuz üzerindeki yeri ve etkisi, desek neler söylemek isterdiniz? Yönelttiğimiz soruya yanıtı şu oldu:

“Olay, düşünce ve duyguların bir dil aracılığıyla ifade edilmesi sanatı olan edebiyat, aynı zamanda toplumların geçmişten geleceğe varlık aracıdır. Yazılı varlığın geleceğe uzanan en önemli göstergesi şiir,öykü, düzyazı,sahne oyunu olarak ortaya çıkan nazım ve nesir örnekleridir.”

Peki, Kosova Türk edebiyatını bu konumlama üzerinden değerlendirir misiniz? Diye sorduk.

Aziz Serbest’e göre:“Kosova Türk edebiyatı yazılı ve sözlu varlığını yüzlerce yıldır, yetkin ve değerli edebi örneklerle sürdürmektedir.Osmanlı döneminde divan,aşık,dini-tasavvuf ve anonim edebiyat örnekleriyle gelişip güçlenen örnekler, özellikle tekke- tasavvuf geleneğinin yazılı ve ağızdan ağıza aktarılan örnekleriyle adeta bir şiir edebiyatı geleneğinin günümüze kadar sürmesiyle kendini ıspatlamaktadır.Özellikle Prizren’in tarihsel – kültürel arka planında yer alan; Şemi,Bahari,Mümin Nehari,Sucudi, Suzi Çelebi,Aşık Ferki ve yüzyılın başında Hacı Ömer Lütfü bunun örnekleri arasında sayılabılır. Araştırmacı Raif Vırmiça’nın ortaya çıkardığı Divanıyla Fethi Hafız’ın yayınlanmış divan eseri de bunun son örneklerinden günümüze ulaşan en önemli örnek eserlerdendir.Kosova Türk edebiyatı bu tarihi örneklerin günümüzdeki devamıdır.”

-Şiir anlayışınız ve şiir serüveninizi anlatır mısınız?

“Ben şairi yeni bir beğenisi olan kişi olarak görürüm. Kendimi de şiir yaratısı alanında buna uyarlamaya yatkın bulurum. Şiire giden yolların zor ve çetin olması, şiirin aşılması gereken güçlüklerindendir. Şiirimi bu anlayışla yakalamaya çalışır ve masa başı çalışmanın sonucunda oluşturur ve bitiririm.Örtülü anlatım ve anlamsal sapmalara gitmeden ama okuyucuyu da bırakmayan şiir benim için önemlidir. Anlam ve biçim etkisini kurgularken birinin öne çıkmasına izin vermemeye çalışırım. Şiirlerimde ses ve anlam etkisini bir arada kullanmak benim başarı ölçütümdür.

Sözcükleri üreterek imge zenginliğine ulaşmak gerektiğine inanıyorum. Doğanın kendini sürekli yaratan gücüyle, bulunduğum coğrafyanın tarihsel arka planını öne çıkararak, anlam derinliği yakalamaya çalışırım. Bu nedenle şiirlerimde binlerce yıldır hepTürklerin yaşayageldiği alanların günümüze ulaşan evrensel tarafına ulaşmaya çalışırım.”

“Şiir serüvenim bireysel doyum ve sözcük oyunu olarak değil, daha

uzun bir çalışmaya göre sürmektedir..”

“AZİZ SERBEST’LE BAŞBAŞA” etkinliğinden diğer bazı notlar:

-Şiir hiçbir zaman bıkkınlık yaratmamalıdır.

-Slogan şiire karşıyım.

-Ben şiirde basiti sevmiyorum.

-Şiirimde doğanın eşsizliğine vurgu yapmaya çalışıyorum…

Bir diğer yönelttiğimiz soru da “Edebiyatımızı yaygınlaştıramadık. Dolayısıyla şiirimizi de. Yani, değerli eserlerimizin başka dillere çevrilmesini pek sağlayamadık”oldu. Bu soruya Aziz Serbest’in yanıtı özetle şu oldu:

“…Hem şansları, hem de trenleri kaçırdık. Bunun ‘suçunu’ biraz da kendimizde aramalıyız…”

Doğru Yol TKSD Başkanı Nevzat Şundo, dernekte böyle bir etkinliğin düzenleniyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi, ve bu etkinliklerin doludizgin devam edeceğini söyledi.

Etkinlikte hazır bulunanlardan Prof. Dr. Nimetullah Hafız ve Muhammed Ustaibo Aziz Serbest’in şiiri ve gazeteciliği üzerine konuşurlarken, onun her iki alanda da başarı sağladığına vurgu yaptılar…

“Doğru Yol” TKSD’nin 70. yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinlikte Aziz Serbest’e Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin Teşekkür Belgesi, Doğru Yol Derneği Başkan Yardımcısı Sonay Buş tarafından takdim edildi.

Toplu fotoğraf çekimiyle “Aziz Serbest ile Başbaşa” etkinliği sona erdi.

 

 

Zeynel Beksaç

 

Read Previous

YTB’nin 8’inci dönem ‘Türkiye Stajları’ sertifika töreni düzenlendi

Read Next

TAV Havalimanları, Kuzey Makedonya’da 10 yıl içinde yolcu sayısını dört katına çıkardı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *