Kosova’nın Bağımsızlığının 10. Yılı Etkinlikleri

PRISHTINË (AA)- Ish-kryeministri i Republikës së Turqisë, Ahmet Davutoğlu, i cili qëndron në Prishtinë me rastin e 10 vjetorit të pavarësisë së Kosovës, ka deklaruar se Prishtina është shtëpia e tij, ashtu siç është qyteti turk Konya. ( Erkin Keçi – Anadolu Agency )

Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Kosova’nın bağımsızlığının 10. yılı kapsamında ülkeye gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj ile görüştü.

Kosova Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada Haradinaj’ın Davutoğlu’nu Başbakanlık ofisinde kabul ettiği belirtildi.

Haradinaj ve Davutoğlu görüşmesinde son yaşanan siyasi gelişmeler, Avrupa-Atlantik entegrasyonu süreçleri ve ekonomik iş birliğinin derinleştirilmesi konuları ele alındı.

Haradinaj görüşmesi sırasında Davutoğlu ve Türk diplomasisinin, Kosova’yı tanıyan ülkelerin sayısını artırma ve devlet kurulma süreci yönündeki rolüne değinerek, Kosova’da potansiyel yatırımcılar için elverişli ortam oluştuğunu vurguladı.

Davutoğlu, cuma namazını Kosova’nın başkenti Priştine’de bulunan Fatih Sultan Mehmet Camisi’nde kıldı.

Cuma namazı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Davutoğlu, Türk halkı ve devleti adına Kosova’nın bağımsızlığının 10. yılını kutladı.

Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile o dönemlerde Kosova meselesini hep en öncelikli gündem maddesi haline getirdiklerini ve Kosova’nın tanınması için olağanüstü bir çaba sarf ettiklerini belirtti.

Kosova’nın tanınmasında Türkiye’nin payının büyük olduğunun altını çizen Davutoğlu, bu ülkenin bu derece tanınmış olmasından, uluslararası toplum içinde saygın bir yere sahip olmasından ve ayrıca Belgrad-Priştine çerçevesinde bölgeye barış gelmesi konusunda atılan adımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Davutoğlu, “Kosova’nın 10. bağımsızlık yıl dönümü vesilesiyle gönlümüzün şehri olan Priştine’deyiz. Biz ve Kosovalı kardeşlerimiz tarihin ve kaderin birbirine ebediyen bağladığı iki kardeş halktır. Türkiye, Kosova meselesine en başından itibaren sahip çıkmıştır ve Kosova halkının onuru bağımsızlığı için ne yapılması gerekiyorsa yapmıştır.” dedi.

Kosova İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) Başkanı Naim Ternava ise cuma hutbesinde ülkeyi koruma davasına işaret ederek, Kosova halkının hiçbir zaman kendi ülkesinde köle olmayı kabul etmediğini söyledi.

Uzun süren bir süreçin sonunda bağımsızlığın elde edildiğini ifade eden Ternava, uzun yıllardır inkar edilen bir hakkın yerine getirildiğini belirtti.

Ayrıca ülkenin bağımsızlığı için şehit olup katkı sağlayanlara işaret eden Ternava, ülkenin kurulması sürecinde yardım sağlayan ABD, Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerini “dost ülke” olarak niteledi.

Ternava, tüm Müslümanlar adına Kosova’ya verdiği yardım ve desteklerden dolayı Davutoğlu’na teşekkür etti.

Kosova genelindeki camilerde cuma hutbesinde ülkenin bağımsızlığının 10. yılı ve bugünün önemine değinildi.

Ayrıca kutlamalar kapsamında Logos-A Yayınevi ve Priştine Albanoloji Enstitüsü organizasyonunda Davutoğlu’nun da katılımıyla “Medeniyetler ve Şehirler” kitabının Arnavutça baskısı tanıtıldı.

Kosova’nın bağımsızlık süreci

Eski Yugoslavya döneminde Kosova, Sırbistan federal cumhuriyeti içerisinde bir bölgeydi. 1974’te Yugoslavya Anayasası Kosova’ya özerklik tanıdı ancak bu 1989’da dönemin Sırp asıllı milliyetçi Devlet Başkanı Slobodan Milosevic tarafından geri alındı.

Yugoslavya’nın 1991’de dağılmasının ardından önce Hırvatistan, ardından Bosna Hersek’te başlayan kanlı savaş daha sonra Kosova’ya sıçradı. 1998’de Sırp polisi ile UÇK arasında çatışmalar başladı. Milosevic’in ordusu bu dönemde Arnavut halkın yaşadığı köylerini bastı, sivilleri öldürdü. 1999’da NATO çatışmalara müdahale etti. 78 günlük operasyon sonucunda Milosevic, Kosova’dan çekilmek zorunda kaldı.

Sırp asker, polis ve paramiliter birliklerin, 1998’de bağımsızlık isteyen UÇK’ye yönelik harekatı, 1999’da NATO güçlerinin Yugoslavya’yı bombalamasıyla son buldu. Savaşta 10 binden fazla Arnavut öldürüldü, 800 bine yakın Arnavut ise evini terk etti.

Savaştan 10 yıl sonra, 17 Şubat 2008’de, Kosova Sırbistan’dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Kosova’nın bağımsızlığını Türkiye başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesi hemen tanıdı. Bugün 116 ülke Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanısa da Sırbistan hala Kosova’yı tanımıyor. Kosova, henüz BM üyeliğine de kabul edilmedi.

 

 

 

AA

Read Previous

“Zeytin Dalı Harekatının Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın da güvenliğini sağlıyor”

Read Next

MAK-GÖÇ’den İhtiyaç Sahiplerine Yardım Eli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *