Türk Dil Kurumu’nun desteğiyle Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Priştine’de “Uluslararası Kosova Türkolojisinin 30. Yılı Sempozyumu” düzenlendi.
Sempozyum ile bölümün kuruluşunun 30. yılında hem Batı Balkan ülkeleri (Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan) hem de Türkiye’den Türk dili ve edebiyatı alanında çalışmalar yapıp Türklük bilimine hizmet etmiş 40 kadar bilim adamı ve araştırmacı bir araya geldi.
“Uluslararası Kosova Türkolojisinin 30. Yılı Sempozyumu” açılış konuşmaları, Priştine Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Myrvete Badivuku, Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç,
TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Dekanı Doç.Dr. Lindita Sejdiu Rugova, Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof.Dr. İrfan Morina tarafından yapıldı.
Priştine Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Myrvete Badivuku konuşmasında, “Bugün, üniversitemiz ve Tükoloji Bölümü için çok önemli bir gün. Bölümün 30 yıllık süre içerisinde bu bölüm çok önemli kadrolar yeiştirip Kosova’nın farklı kurumlarında görev almalarını sağlamıştır” dedi.
Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç konuşmasında, Türkoloji Bölümü’nün birçok zorlukla karşılaşmasına rağmen, 30 yıl içerisinde önemli başarılara imza attığına vurgu yaparak, Türk kurumlarının bölüme destek sunmaya devam edeceğini kaydetti.
“Tarihin zorlu bir süreci olması sebebiyle, karşılaşılmış olabilecek tüm zorluklara ve imaknsızlıklara rağmen, inançla, sebatla, fedakarlıkla 30 yıl boyunca Kosova Türkolojisi için emek sarfeden herkese teşekkürü bir borç biliyorum” diyen Büyükelçi Kılıç, Türkçe’nin, Türk kültürünün ve Türkolojinin yaşatılmasındaki emek, çaba ve ortaya konan değerli çalışmaların bu bölgenin kadim bir değerini muhafaza ederek bir bayrak yarışı şeklinde geleceğe taşınmasını sağlayacağına olan inancını dile getirdi.
TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik de konuşmasında, “Türk dilinin bu coğrafyada ve dünyada yayılması Türkoloji Kürsülerinin çalışmalarıyla doğrudan orantılıdr. Priştine Üniversitesi Tükoloji Bölümü’nün, balkanlardaki diğer Türkoloji Bölümleriyle yürüttüğü ortak çalışmalar, Türkçe’nin bu bölgede temiz kalmasına katkı sunmuştur. Bugün yüzden fazla ülkede Türkçe’nin varlığı ve üçyüz milyon kişinin Türkçe konuşması bizim için bir gurur kaynağıdır. Balkanlar coğrafyasında yetişmiş olan Türkologların maziden bugüne kadar Türk diline hizmet etmesi, bizim onlara hizmet etmemizin bir vesilesidir” ifadelerine yer verdi.
“Üniversite eğitimi, bilim, araştırma Her toplum için oldukça önemlidir. Dolayısıyla, Priştine Üniversitesi bünyesinde Türkoloji gibi güçlü bölümlerin yer alması memnuniyet vericidir” diyen Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ise, bir dilin yaşatılmasında o dili konuşmanın yeterli olmayacağını, araştırmaların da bu süreçte önemli olduğuna vurgu yaptı. Bakan Yağcılar ayrıca, Türkçe’nin yaşatılmasında Türkoloji Bölümlerinin yaygınlaştırılmasının önemine de dikkat çekti.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof.Dr. İrfan Morina ise Türkoloji Bölümü’nün kurulma aşamasından başlayarak dünü ve bugünü hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Sempozyumda Türkçe’nin dünya dilleri arasındaki yeri ve önemi, Balkanlar’da Türkçe öğretimi, Balkanlar’da Türk varlığı gibi konular 3 Mayıs’ta üç oturumda ele alınacak. Sempozyumun ikinci günündeyse Priştine Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün 30. yılına ithafen kutlama oturumu düzenlenecek.
/kosovaport/