Kosova’da, 2021/2022 eğitim yılı dört haftalık bir gecikmeyle ve yine salgın tedbirleri altında yapılıyor. Türkçe eğitimin de yapıldığı Elena Gjika İlköğretim Okulu’nda tedbirler nedeniyle yüz yüze eğitim buruk bir sevinçle başladı.
Kosova’da dört haftalık bir gecikmeyle, ilk ve orta sınıf öğrencileri yeni eğitim yılına başladı. Elena Gjika İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Agnesa Raşit Globoder, yeni eğitim yılının koronavirüs tedbirlerine uyularak sorunsuz şekilde başladığını söyledi.
Globoder, “bu eğitim yılında da yine gruplar halinde dersler yapılıyor. Sınıflarda fazla öğrenci olmamasına dikkat ediyoruz. Bu yıl ilk defa Türkçe birinci sınıfa 32 öğrenci kaydını yaptırdı. Ancak, tedbirler nedeniyle kalabalık sınıf heyecanını yaşayamadık. Sınıflarda en az 10, en çok 20 öğrencinin ders görmesi gerekiyor. Ders süresi 25 dakika. Derslerimiz iki grup halinde gerçekleşiyor. Elbette belirlenen senaryolara göre adımlar atılıyor. Okulumzda eğitim gören bin 700 öğrenciden birinde bile Kovid-19 virüsü tespit edilse, karantina süresince dersler uzaktan yapılacak. Bu durumu yaşamamayı umuyoruz” dedi.
Eğitim Bakanlığı, yaşanan dört haftalık gecikmenin hafta sonu da yapılacak olan derslerle telafi edileceğini duyurdu.
Müdür Yardımcısı Agnesa Raşit Globoder, bu sürecin öğrenciler için zorlu geçeceğini, ancak çocukların geleceği için derslerin en azından yüzde 80’inin telafi edilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkçe eğitimde çalışan öğretmenler ise tüm tedbilere ve kısıtlamalara rağmen, öğrencilerin gerekli bilgileri alabilemeleri adına büyük bir özveriyle çalışıyor.
Ülke genelinde öğrenciler, bir yandan yeniden okula gidebilmenin mutluluğunu yaşarken, bir yandan da tüm arkadaşlarıyla aynı sınıfta olamamanın hüznünü yaşıyor.
Kosova’da 2021/2022 eğitim yılı 27 Eylül’de yüz yüze başlamış olmasına rağmen, salgının seyrine yönelik eğitimin devam etmesi adına dört farklı senaryo hazırlandı.
Kosovaport