Türkçe’nin Kosova’da yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için önemli rol üstlenen Türkçem dergisi, 225. sayıya ulaştı. Öğrencilerin şiir ve yazılarına yer veren dergi, edebiyat sevgisini aşılamayı hedefliyor. Türkçem Genel Yayın Yönetmeni Zeynel Beksaç’ın 225. sayıyı anlattığı yazısını sizlerle paylaşıyoruz.
225’inci kez sizlere ulaşabilmenin mutluluğu içinde herkese selam, sevgi ve saygılar.
Siz güzel, saygıdeğer insanlara layık bir içerik kazandırmak için bu kez de elimizden geleni yapmaya çalıştık.
İkinci ve üçüncü sayfalarımızda güzel ülkemizde yaşanan ve bizi yakından ilgilendiren kimi kültür sanat olaylarına yer verdik.
Devamında ikinci dünya savaşı sonrası bu topraklarda gelişen ve yaşatılan Türk edebiyatının öncülerinden biri olan Şükrü Ramo’dan Meraklı Adam adlı öyküyü bulabilirsiniz. Hemen yanı başında da değerli şair, ressam Aynur Mahmudova Kaplan’ın Mestanlı Meydanı adlı şiiri de yer almakta.
Altıncı ve yedinci sayfalarda bol bol şiir var. Mehmet Yardımcı, Hasan Ahmet, Habibe Hasanova, Müzeyyen Avcıoğlu, Sema Güzel Kara ve Suphi Mazrek şiirleriyle bu sayıya renk katıyorlar.
Bu yıl ünlü dilcimiz Süreyya Yusuf’un ölümünün 42’inci yılı. Kızı Nalan Yusuf Abu-Annab “Babam Süreyya Yusuf” adlı anı, değerlendirme yazısında bu büyüğümüzün bilinmeyen yönlerini ele alıyor. Zevkle okuyacağınızı ve bu saygın şahsiyetimizi daha bir tanıma fırsatını bulacağınızı umuyoruz.
Ankara’dan Havva Tekkin dostumuz hem öykü hem de son yazdığı şiirlerle dergimizin busayısına konuk oluyor. Yıllardır Türkçem dergisine gösterdiği ilgi ve alaka için kendisine teşekkürü borç biliriz.
Aluş Nuş, Rumeli’nin günümüzde önde gelen sanatçılarından biri. Ses sanatçısı, besteci, derlemeci, ünü Türkiye ve Türk dünyasına da yayılmış değerli bir sanatçımız. Kendisiyle enine boyuna müziği konuştuk. İlgiyle okuyacağınız bir röportajı dergimizin bu sayısında bulabilirsiniz.
Dergimize her sayıda güzel akıcı Türkçesiyle birbirinden güzel yazılarla konuk olan Üsküp’lü dostumuz Leyla Şerif Emin bu kez “Peki, Ya Sonra…” diyor yazısında. Mutlaka okuyun…
Ceren Beksaç henüz on yedi yaşında. “Bu Benim İlk Denemem” diyor yazısında.
Naim Bakoğlu Bulgaristan Türk Edebiyatının saygın yazar şairlerinden biri. Dergimizin bu sayısına bir demet şiirle konuk oluyor.
Kosova’mızda Türk gazetecileri arasında saygın bir yeri olan değerli dostumuz Ercan Kasap “Bir Savaş Hikayesi” adlı anı içerikli yazısıyla okurlarımıza merhaba diyor. Ne diyelim, o günler anılsın da, bir daha yaşanmasın…
Bir başka yazı da “Rumeli’den Bir Ses “ adını taşıyor. Ohri mektubu olarak yine dostumuz Eyüp Salih kaleme almış.
Dergimizin yeni köşe yazarlarından olan Kübra Peşkersoy bu kez “Tütün Kolonyası” adlı bir öyküyle okurlara merhaba diyor.Akıcı bir dili var Kübra’nın. Okuyun, beğeneceksiniz..
Srebrenitsa katliamı. “Ahhhh Bosna, Ah!…” Şiirsel bir dille dostumuz Seyhan Yakupi yazdı. Aynı sayfada Sanda Haliloviç’in “Srebrenitsa” adlı şiirini de bulabilirsiniz.
23 sayfada ünlü şairimiz İskender Muzbeg’in son yazdığı değerli, bir okadar damardan bir şiiri yer alıyor.
Derginin arka sayfasında Kosova, Balkanlar ve Türk Dünyasında saygın bir konumda olan Uluslararası Türkçem Dergisi 2019 Yılın Ödülü haberi yer alıyor. Anımsatalım bu yıl bu ödüle Kosova’dan Prof.Dr. Nimetullah Hafız ve İran’dan Veli Muhammed Hoca layık görüldü. Ödüller önümüzdeki Ekim ayı içerisinde sahiplerine törenli bir şekilde tagdim edilecektir.
Yeni bir sayıda daha buluşana dek sağlıklı kalın, yüzünüzden gülüş hiç eksiz olmasın.
Z.Beksaç