Kosova’da lk ve orta öğretim öğrencileri için ders zili dün itibari ile çaldı.Türkçe sınıflara yapılan kayıtların azalması bu yıl da sürdü. Ayrıca öğretmenlerin daha önce greve gitmesi bekleniyordu. Ancak Kosova Eğitim Sendikaları Birliği grev kararını erteledi ve sorunların kurulacak yeni hükümete iletileceğini söyledi.
Kosova’da uzun bir yaz tatilinin ardından ülke genelinde ilk ve orta öğretim öğrencileri için ders zili dün çaldı. Görevi sona ermekte olan Kosova Eğitim Bakanı Arsim Bayrami, yeni eğitim yılının başlayacak olması nedeniyle tüm hazırlıkların yapıldığını açıkladı.
Bakan Bayrami, öğrencilere ders kitaplarının ücretsiz olarak dağıtılması için de hazırlıkların sona erdiğini duyurdu.
Bu arada; 2017-2018 eğitim öğretim yılı için türkçe birinci sınıflara ilk kayıt döneminde 25 öğrenci, ana sınıfa ise 17 öğrenci kaydını yaptırdı. Yeni eğitim ve öğretim yılı öncesi, mevcut koşullara tepki gösteren öğretmenlerin genel greve gitmesi ihtimali de gündeme gelmişti.
Ancak Kosova Eğitim Sendikaları Birliği’nin, 2017-2018 eğitim öğretim yılının başında öngördüğü grev kararı ertelendi. Daha önce eğitimcilerin taleplerinin hükümet tarafından yerine getirilmemesi nedeniyle greve gidileceği açıklanmıştı.
Kosova Eğitim Sendikaları Birliği Başkanı Rahman Yaşaray, grev kararı için yeni hükümetin kurulmasını bekleyeceklerini dile getirdi. Eğitimciler, taleplerini kurulacak yeni hükümete iletmeye hazırlanıyor.
KOSOVA’DA TÜRKÇE EĞİTİMİNE İLGİ GÜNDEN GÜNE AZALIYOR
Türkçe sınıflara yapılan kayıtların azalması bu yıl da sürdü. aslında Kosova Türkleri Türkçe eğitim hakkını 1951 yılında, eski Yugoslavya döneminde elde etmişti. Ancak mevcut durum Türkçe eğitime olan ilginin günden güne azalmasına neden oluyor.
Eski Yugoslavya döneminde, 1951 yılında alınan kararla Kosova topraklarında yaşayan Türk azınlık için “gerektiği tüm bölgelerde” Türkçe derslerin görüleceği okullar açılmasına karar verilmişti.
1951-1952 eğitim-öğretim yılında, Türkçe öğrenim görmek için ilköğretim ve liselere kayıt alınmaya başlanmış ve bu eğitim-öğretim yılında Prizren, Priştine, Gilan, Mitroviça ve İpek şehirlerinde, ayrıca Mamuşa ve Dobırçan köylerinde ilk Türk ilköğretim okulları açılmıştı.
1955-1956 eğitim-öğretim yılına gelindiğinde, sekiz yıllık 12 ilköğretim okulunda Türkçe eğitim için ayrılan 109 sınıfta 3 bin 558 öğrenci ve 134 öğretmen bulunuyordu.
Kosova’da Türkçe eğitim bugün Prizren, Priştine, Mamuşa, Vıçıtırın, Gilan ve Dobırçan bölgelerindeki okullarda devam ediyor.
Kosova’daki Türk nüfusunun büyük çoğunlunun yaşadığı Prizren’de Türkçe eğitim veren 7 ilköğretim okulu ve 4 lisede yaklaşık bin 500 öğrenci ve 110 öğretmen bulunuyor. Ayrıca Prizren üniversitesindeki 4 Türkçe bölümde, yaklaşık 200 öğrenci eğitimini sürdürüyor.
İlk olarak Priştine’deki Meto Bayraktari, ardından Emin Duraku ve Elena Gyika ilköğretim okullarına tanınan Türkçe eğitim hakkı, 10 yıl sonra liselere kadar genişletilmiş, 1970’li yıllarda ise üniversite düzeyinde de Türkçe eğitim verilmeye başlanmıştı. Bugün ise Başkent Priştine’de Türkçe eğitim veren tek ilköğretim okulu Elena Gyika, tek lise ise Sami Fraşeri.
Özellikle son 5 yıldır öğrenci sayısında düşüş yaşanması Türkçe eğitimi olumsuz etkiliyor. Eğitimcilere göre gelecek korkusu yuzunden Türk aileleri çocuklarını Arnavutça eğitime gönderiyor. Mitroviça, Gilan gibi kentlerde geçen yıl başvuru olmamasi sebebiyle Türkçe sınıflar kapatılmıştı. Türkçenin yoğun olarak konuşuldugu Priştine ve Prizren’de de Türkçe sınıflara kaydolan öğrenci sayısında önemli bir düşüş var.
Ders kitaplarında yetersiz olması da Kosova’daki Türkçe eğitimin önünde çözüm bekleyen bir diğer sorun.
Dünya Bülteni