Kosova’nın devlet üniversitelerinden Priştine Üniversitesi’nde “Balkanlar’da Türkler ve Türkçe Kongresi”nin açılışı yapıldı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) desteğiyle Priştine Üniversitesi Tük Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen kongreye, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı, milletvekilleri Fidan Brina Jılta ve Enis Kervan, Filoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı İsa Memishi, Kosova kurum ile kuruluları ile Türkiye’nin, Kosova’daki Türk Temsil Heyeti, Yunus Emre Enstitüsü gibi kurum ile kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı İsa Memishi, KDTP Genel Başkanı ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ergin Jable, kongrenin, Balkanlar’da Türk kimliğinin varolması ve Türkçe’nin yaşatılması açısından taşıdığı öneme değindi.
Kosovaport’a yaptığı açıklamada, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, kongrede, bu coğrafyada yaşayan Türk millet ve Türk dilinin varlığının konuşulacağını hatırlatarak, kongreye Balkan ve diğer ülkelerden katılacak bilim insanları ve Türkologlar, Türk dilinin gelişmesi konusunda bugüne kadar yapılan çalışmaları hakkında sunum yapacaklarını kaydetti. Türk kimliğinin bu bölgede var olmasının, Türk dilinin yaşatılmasıyla doğru orantılı olduğuna vurgu yapan Çevik, nesilden nesile aktarılan kültürel öğelerin, var olan kültürel değerlerin, Türkiye’nin Balkanlar’la yakın olan ilişkilerinin ne kadar derin olduğunu göstertiğini söyledi.
Kosova’da Türkçe eğitiminin büyük bir geleneğe sahip olduğunu belirten Filoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı İsa Memishi ise Arnavutların sadece Türkçe öğrenmekle kalmadığını, Türkçe öğrenerek Arnavutların 5 yüzyıllık geçmişlerini de öğrendiklerini söyledi.
Kosovaport’a konuşan Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı, bu topraklarda altı asırdır Türklerin var olduğunu, Türk varlığı ve Türkçe’nin yaşamaya devam edebilmesinin son derece önemli olduğuna işaret etti. TİKA’nın Türkiye ile Kosova arasındaki kardeşlik bağlarının güçlenmesinde oynadığı role dikkati çeken Büyükelçi Angılı, TİKA’ya teşekkür ederek, sadece bu kongre değil, Kosova’nın gittiği her köşesinde TİKA’nın mutlaka elinin değdiğini gördüğünü kaydetti.
KDTP Genel Başkanı ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka da Kosovaport’a yaptığı açıklamada, Türkler için önemli olan bir kongrede, bilim insanları, Tütkologlar, e3debitaçılar ve siyasilerin geniş bir yalpazede Balkanlar’daki Türkler ve Türkçe’nin konuşulacağı ve tartışılacağını anımsattı. Komgrede ileriye dönük plan ve programlardan söz edileceğini kaydeden Damka, “Türkiye Cumhuriyeti bundan sonraki süreçte de Balkanlar’daki Türkler ve Türkçe konusunda bügüne kadar attığı adımların daha planlı ve programlı bir şekilde ki atmaya devam edeceğine inandığını söyledi.
Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ergin Jable, Balkanlar’da Türkler ve Türkçe Kongresi’nin, alanlara değil, bulanlara adanmış ve balkanlar’da Türk varlığına ait eserlerin sahip çıkılmasına ve dünya bilim çevrelerine tanıtılmasına, bildirilmesine zemin hazırlamak için düzenlediğini vurguladı.
Kongrenin açılışında Kosova’nın ünlü Türkologu merhum Süreyya Yusuf’a, Türkçe’nin bu topraklarda yaşaması ve yaşatılmasına sunduğu katkılarından dolayı plaket sunuldu. Plaket Büyükelçi Tunç Angılı tarafından, Süreyya yusuf’un oülu dr. Taner Yusuf’a takdim edildi.
Priştina Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nün kuruluşunun 35’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen kongre 3 gün sürecek.
Kongrede, Balkanlar’da Türk coğrafyası, Türk dernekleri, Türk mimari eserleri, Türk vakıfları, Türkçe eğitim, Türk edebiyatı, Türk dili ve Türk halk bilimi gibi konular üzerinde, Kosova yanı sıra, Türkiye, Romanya, Macaristan, Ukrayna, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve diğer ülklerin Türkologları tarafından çok sayıda tebliğ sunulması bekleniyor.
Kaynak: Kosovaport