Kosova genelinde ibadete açık 750 cami bulunuyor. Bunlardan 200’ü savaştan sonra inşa edildi.
Kosova İslam Birliği, yeni camilerin çoğunlukla yurttaşların bir kısmı da başta Türkiye ve Suudi Arabistan olmak üzere bağışçılar desteğiyle inşa edildiğini bildiriyor.
Buna rağmen yurttaşların bir kısmı camilerin dışında ibadetlerini gerçekleştirmek zorunda kalıyor.
Kosova İslam Birliği Başimamı Yardımcısı Fatmir İliazi, ikisi hariç tüm camilerin kendi kontrolleri altında olduğunu belirtti. İpek’e bağlı Qyshk köyünde Kosova İslam Birliği tarafından atanmayan imam yasadışı olarak bu görevi sürdüğünü söyleyen İliazi, Dragaş Belediyesi’nde de bir binada İslam Birliği kontrolü dışında ibadet yapıldığını bildirdi.
Kosova Güvenlik Araştırmaları Merkezi’nden Skender Parteshi bu görüşle uzlaşmıyor. Parteshi’ye göre Kaçanik, Vitina ve İpek gibi belediyelerde bazı imamların Kosova İslam Birliği’ne itaat etmediğine ve onu tanımadıklarına işaret ediyor.
Kosova başkenti Priştine’de 2000 yılında 13 cami ibadete açıkken bu sayı 16 yıl sonra 25’e ulaştı. Özellikle Cuma namazlarında bu camiler yetersiz kalıyor ve müminlerin bir kısmı cami avlularında veya caddelerde namaz kılmak zorunda kalıyor.
Priştine Şehirleşme Müdürü Liburn Aliu, İslam Birliği’nin şehirleşme alanları saptanırken camiler için de alanların belirlenmesi isteminde bulunduğuna işaret ederken burada yaşayacak olanların dini mensubiyeti belli olmadığı için bunu yapamadıklarını vurguluyor. Kosova’nın laik bir devlet olduğunu hatırlatan Aliu, dini mescitlerin inşasını düzenleyecek bir yasanın eksikliğine dikkati çekiyor.
Birkaç yıl önce Kosova otoriteleri tarafından radikalizmin teşvik edildiği bazı ibadet yerleri kapatıldı.
Skënder Perteshi, 2015 yılından itibaren cami veya ibadet yeri gibi kullanılan yasadışı binalar artık faal olmadığını söylüyor. Bazı apartman veya evlerde eğitim veya ders verilme ihtimalini dışlamayan Perteshi, Kosova Polisi’nin bunu önlemek iradesi var olduğuna dikkati çekiyor.
Şimdilik Kosova’dan Suriye’de 110 kadar Kosovalının savaşa katıldığı bildiriliyor. 2015 yılından sonra alınan önlemler sayesinde Suriye’de savaşan Kosovalıların sayısında azalma gözleniyor.
2014 yılında Kosova güvenlik organları Suriye savaşıyla bağlantısı olan aralarında 12 imam olmak üzere bir grup Kosovalıyı tutuklamıştı.
Geçen hafta Ferizovik Temel Mahkemesi Gilan’ın “El Kudüs” Camii eski imamı Zeqirja Qazimi’yi 10 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Qazimi imamlık konumunu kötüye kullanmak ve Kosova’da yaşayan ulusal, ırksal, dinsel, etnik ve diğer gruplar arasında nefret, ihtilaf ve hoşgörüsüzlüğü yaymak ve teşvik ve etmekle suçlandı.
Kosovahaber