İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanlığını üstlenen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, farkını ilk günden gösterdi. 56 İslam ülkesinin temsilcilerine “Kosova ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni neden tanımıyorsunuz?” diye sordu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Medeni, İstanbul Kongre Merkezi’nde, İİT 13. İslam Zirvesi’ne ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, 1989 yılında kurulan İİT’nin 56 üyesi ve 5 gözlemci üyesiyle, Birleşmiş Milletler’den sonra dünyadaki en büyük ikinci uluslararası örgüt ve daha da önemlisi bütün İslam ülkelerini bir araya getiren yegane uluslararası platform olduğunu anlattı.
ADALETSİZ YAPI
Türkiye’de yaklaşık 35 yıldır terörle mücadele edildiğini belirten Erdoğan, PKK’nın içinden çıkan terör örgütleri PYD ve YPG’yi Rusya’nın açıkça desteklediğini dikkati çekerek, terörü destekleyenlerin artık kendilerini gizlemediğini vurguladı. DAEŞ ve Boko Haram örgütlerin İslam coğrafyasına büyük zarar verdiğine dikkati çeken Erdoğan, “İslam ile falan alakası yok. Zira bizim dinimiz, bir sulh dinidir, barış dinidir. İçimizi yakan bu acı manzaranın oluşumunda, küresel sistemin yapısındaki adaletsizliğin ve dışarıdan yapılan müdahalelerin payını asla görmezden gelemeyiz” ifadesini kullandı.
HEDEF İSLAM ÜLKELERİ
İnsani dramların, krizlerin büyük kısmının Müslümanların yoğunlukta bulunduğu coğrafyalarda vuku bulduğunu vurgulayan Erdoğan, “Acaba niçin halkı Müslüman olan ülkelerde bu terör yaygınlaşıyor. Acaba bunun arkasında kimler var? Hangi unsurlar, hangi ülkeler var. Bunu da sorgulamamız lazım. Bunu sorguladığımız zaman, bu terör olaylarının daha sonra iç savaşa dönüşmesi çok anlamlıdır” dedi. Erdoğan, İstanbul’da, İslam İşbirliği Teşkilatı Polis İşbirliği ve Koordinasyon Merkezinin kurulmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Zirve sırasında üye ülkelerin dikkatine sundukları diğer bir teklifin de merkezi İstanbul olan bir Uluslararası Tahkim Müessesi’nin kurulması olduğunu ifade eden Erdoğan, İstanbul zirvesinde kabul edilen İİT 2025 Eylem Programı’nın üye ülkelerin kalkınma çabalarına destek vereceğini, yol haritası olacak önemli bir belge olduğunu dile getirdi.
PETROLÜ İSTİYORLAR
İİT’yi, Müslümanların bu birlik ve beraberliğinin hakiki ve etkin bir platformu haline getirmek için gayret göstereceklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Açıkçası Müslümanların sorunlarına çözümler üretemeyen, bu konuda gereken kararlılığı ve imkanları ortaya koyamayan bir teşkilatın varlığı anlamsız hale gelir. Müslümanların meselesini niçin Müslüman olmayanlara havale ediyoruz ki? Müslümanların meselesini Müslümanların çözmesi lazım. İİT bunları çözsün. Açık ve samimi söylüyorum. Bundan dolayı bizim için birçok karalamalar yapılabilir. Nedir o? İslam ülkelerinde olanlara dikkat edin. Birliğe, beraberliğe, barışa, sonuca ulaşan hiç bir ülke yok. Yapılan ne biliyor musunuz? O ülkede petrol var mı var. Zenginlikler var mı var. Hep onun üzerine gidilmektedir. İşte bugün Irak’ta petrol varlığının yüzde 80’ini, Irak’a müdahale edenler şu anda paylaşmaktadır. Yüzde 20’si Irak’ın kendisine kalmıştır, Iraklılar da bunu kendi aralarında görüyorsunuz, paylaşamamaktadır. Libya’ya bakın aynısını göreceksiniz. Afrika ülkelerine bakıyorsunuz diğer ülkelerle aynı sıkıntı vardır. Bütün cevherler, mücevherler, elmaslar, altınlar öyle mi? Bunlar kimler tarafından sömürüldü, bunları görmemiz lazım.”
İSLAM DÜNYASINDAKİ ÜÇ FİTNE
“Birlik ve dayanışma olmadan, adalet ve barış inşa edilemez. Farklılıklarımızla beraber, birlik olmayı başaramadan, Müslümanlar olarak yaşadığımız sıkıntıları aşamayız. Barış ve adalet sütunları üzerinde yükselen bir medeniyetin mirasçılarının, bugün daha çok iç savaşlar, silahlı çatışmalar, mezhep taassubu ve terörle anılıyor olması, gerçekten üzüntü vericidir. Şu anda en büyük 3 sıkıntımız var. Bunlar mezhepçilik, ırkçılık ve terördür. İslam dünyasının içinde olduğu mezhepçilik tahribatı fitnedir. Irkçılık tahribatı başka bir fitnedir. Bir diğer tarafta da terör. Bunlar bizi ciddi manada zayıflatmakta ve kan kaybına neden olmaktadır.”
KKTC VE KOSOVA’YI TANIYIN
Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki Ermeni işgalinin 25 yıldır sonlandırılamadığına dikkati çeken Erdoğan, “Minsk Üçlüsü’yle, Amerika, Rusya, Fransa’nın bunu sonuçlandırmamasını ben anlayamıyorum. Bu konuda da ciddi adımların atılması gereğini zirvede gündeme getirdik. Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi henüz İslam ülkelerinin tamamı tarafından tanınmamış devletlerle ilgili diplomatik adımların bir an önce atılması gerekiyor. Hala 56 İslam ülkesi içerisinde Kosova’yı tanımamış ülkelerin olması da bizi üzmektedir. Yani burada ‘işte biz şundan dolayı tanıyamıyoruz’ gibi bazı gerekçelerle bu işi ertelemelerini anlamakta zorlanıyorum” ifadesini kullandı.
DÜNYAYA UMUT OLDUK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı İİT 13. Zirvesi’ndeki İİT’ye Destek Bağışları Oturumu’nda konuştu. Erdoğan, 1,7 milyar Müslümanı temsil eden liderler olarak 3 günlük çalışmayla bir araya geldiklerini, vatandaşların ve din kardeşlerinin sorumluluğu gibi ağır bir yükü omuzlarında taşıdıklarını kaydetti. Erdoğan, “Burada aldığımız kararlar milyarlarca insana umut vermiştir. Şunu asla unutmamalıyız. Yeryüzünde bir kişi bile haksız yere acı çekiyorsa, zulüm görüyorsa bu sayı çok fazladır. Hazreti İbrahim’in aleyhissalatü vesselam ateşine su taşıyan karınca misali zulmün engellenmesi, adaletin hakim olması için attığımız her adım kıymetlidir, önemlidir. Gayret bizden tevfik Allah’tandır” dedi.
BAŞKAN’DAN AİDAT UYARISI
Erdoğan, uluslararası bir teşkilatın kendisinden beklenen çalışmaları, işlevleri layıkıyla yerine getirebilmesinin ancak yeterli kaynağa sahip olmasına bağlı olduğunu dile getirerek, bu noktada aidat konusunun çok önemli olduğunu vurguladı. İİT dönem başkanlığını devralan Türkiye’nin 2 milyon dolarlık bir katkıyla İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağışta bulunacağını dile getiren Erdoğan, 56 üye ülkeden şu anda borcu olmayan ülkelerin Afganistan, Cezayir, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Brunei Darüsselam, Mısır, Endonezya, Irak, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Fas, Mozambik, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Tunus, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkelerden aidatların zamanında öğrenilmesini de istedi.
Kaynak: Stargazetesi
4 Comments
It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!
Thanks for sharing your ideas right here. The other thing is that any time a problem appears with a computer motherboard, folks should not take the risk of repairing the item themselves for if it is not done correctly it can lead to irreparable damage to the entire laptop. It’s usually safe to approach a dealer of a laptop for your repair of the motherboard. They’ve already technicians who have an experience in dealing with pc motherboard troubles and can make the right diagnosis and conduct repairs.
you are really a good webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a wonderful job on this topic!
I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your site?