Kosova Türk Yazarlar Derneği kuruluşunun 25’inci kuruluş yıl dönümünü kutluyor.
Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç konuyla ilgili yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:
“Kosova Türk Yazarlar Derneği, bundan 25 yıl önce kuruldu. Yıl 1994 yılıydı. Bir çatı altında olan değişik halklara mensup yazarlar, çalkantılı zamanların ortaya koyduğu durum sonucunda yazarların dağılmasına da neden olmuştu…Ve biz Türk yazarları olarak bir şekilde ‘boşluk’ta kalmıştık. Gerçi, Doğru Yol ve Gerçek dernekleri çerçevesinde yazın kolları vardı da, değişik bir konumda örgütlenmek gereksinimi duyuluyordu…Ve yazarlar derneğini kurduk…
Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin çalışmalarını aslında bir açıdan derneklerimizdeki yazın kolları çalışmalarının uzantısı olarak görmek gerek. Bizzat içinde olduğum için Doğru Yol derneğindeki yazın çalışmalarına özetli bir şekilde yaklaşım yaptıktan sonra, yazarlar derneğinin 25 yıllık etkinliklerine sözü bağlamaya çalışacağım.
Doğru Yol Derneği Nazım Hikmet Yazın Kolu da yine derneğin 1951 kuruluş yılındaki edebiyat kolu çalışmalarının bir uzantısıdır…
Çok yürekli çalışmalar oldu. Büyük bir özveriyle etkinlikler gerçekleşti. Derneğin yirminci yıldönümü nedeniyle yazın kolu üyelerince Doğru Yol adında bir dergi günyüzünü gördü. Çoğaltma makinesiyle(Teksir makinesi de diyorduk o dönemler) okura ulaşıyordu. Büyük bir ilgi vardı. Öğrencilerden yana da edebiyata olan ilgi gerçekten büyüktü. Nerdeyse şiir, öykü, düzyazı yazmayan yok gibiydi. Dergi çıkar çıkmaz okullarda dağıtılırdı. Öğrenciler yanı sıra yetişkinlerden yana da büyük ilgi görmüştü. Belli bir sayıdan sonra, dergi Esin adını aldı ve basımevinde yayınlanmaya başladı. Basın masrafları genelde derneğin müzik kollarınca düzenlenen konserlerden elde edilen parayla karşılanırdı. Burada yönetici ve tüm sanatçıların büyük bir duyarlılığının varoluşunu da vurgulamış olayım. Yazın saatleri; kültürevinde, orduevinde, derneğin salonunda, okullarda vb. düzenlenirdi. Şiir matinesi derdik. 250-300 genç edebiyatsever katılırdı. Genelde Ayyıldızlar ve Yeşil Turnalar gruplarıyla ortaklaşa düzenlenirdi. Priştine Gerçek Derneği Naim Şaban Yazın Kolu’yla çok sıkı bir işbirliğimiz vardı. Üsküp’ün Orhan Veli topluluğuyla da beraber gerçekleştirdiğimiz etkinlikler oldu. 1970 yılında Prizren kültürevinde Doğru Yol Nazım Hikmet Yazı Kolu olarak Kosova’da ilk defa Atatürk’ü andık. Ölümü ardından Aşık Veysel’i, Dağlarca’yı, Attila İlhan’ı, Zeki Müren’i, Barış Manço’yu, Cem Karaca’yı vb. andık… Ayrıca; Dr.Durmuş Tselina’yı, Naim Şaban’ı, Aziz Buş’u, Süreyya Yusuf’u, Necati Zekeriya’yı, Şükrü Ramo’yu, Süleyman Brina’yı, Rasim Salih’i, Ziya Şişko’yu, Menekşe Menekşe’yi, Şani Galuş’u, Faik Emruş’u, Fahri Mermer’i, Hasan Mercan’ı, Naşit Koro’yu, Ahmet S. İğciler’i, Recep Şalıyan’ı ve daha nicelerini anıp, özel anma törenleri düzenledik. Kabarık sayıda resitaller, Radyo ve Tv proğramları hazırlandı. Burada gerçekleşen zengin içerikli Ramazan etkinliklerini de anmak gerekir…
Evet, geçmişe böyle özetli bir dönüş yaptıktan sonra, şimdi de asıl konumuz olan Kosova Türk Yazarlar Derneği’nin 25 yıllık çalışmalarına bir göz atmış olalım.
Kurulduğu yıldan bu yana büyük ölçüde(Son 2-3 yıl Kosova Kültür Bakanlığı’nın mütevazi katkısını anmasak) hiçbir maddi kaynak olmadan olağanüstü bir etkinlik tabelasıyla karşı karşıya olduğumuzu söylemek mümkün.Böyle bir konuma her şeyden önce yürek, azim ve Türkçeye olan düşkünlüğümüz, şiirin(edebiyatın) insanlar arasında dostluk, hoşgörü ve sevgiyi daha bir pekiştirdiğine olan inanç ve barışa olan özlemimizden kaynaklandığını söylemiş olursak, gerçeği dile getirmiş oluruz, diye düşünüyoruz.
Araya sınırlar konmadan önce, Kosova ve Makedonya’daki Türk Edebiyatı bir bütündü. İkinci dünya savaşının daha son günlerinde ortaya çıkmaya başlayan bu topraklardaki yeni Türk edebiyatının ilk yazınerleri, dönemin zor koşullarında(Türkçe kitapların, sözlüğün ve daha birçok zorlukların varolduğunu gözönünde bulundurursak) büyük bir özveriyle bu edebiyatın oluşmasına önderlik etmiş, hakkıyla klasiklerimiz konumunda yerlerini almışlardır. Onlar ki Makedonya’da;Şükrü Ramo’ydu, Mustafa Karahasan’dı, Necati Zekeriya’ydı, Fahri Kaya’ydı, İlhami Emin’di ve daha niceleriydi…Kosova’da Dr.Durmuş Tselina’ydı, Aziz Buş’tu, Süreyya Yusuf’tu, Naim Şaban’dı, Nimetullah Hafız’dı, Nusret Dişo Ülkü’ydü, Hasan Mercan’dı ve daha niceleriydi…Aramızdan ayrılanları şükran ve minnetle anarken, hayata olanlara da selam ve saygılarımızı sunuyoruz…
Bizler Kosova Türk Yazarlar Derneği olarak 25 yıllık çalışmalarımız boyunca araya sınırlar girse dahil, kopmamaktan yana tavır aldık. Hep beraber olmayı yeğledik. Çünkü kopmak Şardağı’nın ne öteki yanına ne de beri yanına bir fayda sağlamayacaktı. Türkçenin, edebiyatın aynı dergi ve gazetelerinden aşısını almıştık, esin kapmıştık…1912 ve sonrası yaşanan göçler, zaten olabildiğince sayımızı azaltmıştı…Beraber sevindik yeni çıkan kitaplara, beraber sevindik özenle hazırlanan dergilere, antolojilere, seçmelere…Yazılan şiire, öyküye, romana…
Bu yüzdendir ki bu birliktelik havasını yazarlar derneği olarak sürdürdük. 10. yılımızda Kosova ve Makedonya turu yaparak bu birlikteliği daha bir perçinledik. Eski, yeni şairlerle birlikte edebiyatseverlerle birlikte olduk. Araya giren uzaklığı yakın ettik. Dostlukları tazeledik…20. yılımızda da özdeş etkinliklere imza attık…
Son beş yılı aşkın bir süredir etkinliklerimize daha bir renklilik kazandırdık. Deyim yerindeyse bir nefeslik bile yerimizde durmadık. Çok yoğun çalıştık. Bazen şiir minibüsümüz oldu, bazen de şir arabası…Üsküp’ün Köprü Derneği yoldaşımızdı. Büyük bir çoğunlukla etkinlikleri onlarla birlikte yaptık. Onlarla birlikte ter döktük, onlarla birlikte sevinci paylaştık. Yeni dizelerin bayramını yaptık. Yeni kitapların kutlamasında yan yana olduk. Prizren, Priştine, Üsküp, Tiran, İştip, Kalkandelen, Gostivar, Ohri, Gilan, İpek, Dobırçan, Vıçıtırın, Mitroviça, Resne, Mamuşa’da defalarca edebiyatseverlerle birlikte olduk. Okullar bizim vazgeçilmez ortamlarımız oldu. Öğrenciler arasında olmak bizlere her zaman mutluluk verdi.
Şairlerimiz yazarlarımız Kosova ve Makedonya yanı sıra çok sayıda uluslararası şiir buluşmaları, şiir festivallerinde, panel, sempozyum, kongrelerde yer alarak Balkanlarda yaşatılan Türk edebiyatını ve buralardaki kültürü en iyi şekilde temsil ettiler.
Prof.Dr.Nimetullah Hafız, İskender Muzbeg, Zeynel Beksaç, Reşit Hanadan, Dr.Taner Güçlütürk, Arif Bozacı, Canan Özel uluslararası düzeyde ödüllere layık görüldüler.
2018 yılında İstanbul’da Nar Yayınları arasında Zeynel Beksaç’ın “Rüyalarım Çiçek Açtı” adlı çocuklara ait toplu şiirler kitabı yayınlandı. Beksaç, 50. Sanat yılını Ankara, Üsküp ve Priştine’de kutladı…
Kosova Türk Yazarlar Derneği için bir başka önemli olay da 2018 yılında TÜRKSOY’la birlikte Priştine ve Prizren’de dünyanın en güçlü yazarlarından biri olan Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov için gerçekleştirdiğimiz etkinlik oluşturdu.
Necati Zekeriya’yı, Şükrü Ramo’yu, Süreyya Yusuf’u, Naim Şaban’ı, Hasan Mercan’ı, Fahri Mermer’i, Ahmet S. İğciler’i, Recep Şalıyan’ı, Osman Baymak’ı, Alaettin Tahir’i, Burhan Sait’i, Fahri Ali’yi andık. Çok sayıda Türk edebiyatının ad yapmış şair ve yazarı için özel etkinlikler gerçekleştirdik.
Kimi etkinliklerimize tanıklık eden Almanahı yayınladık. Genç şairlerin antolojisini gün yüzüne çıkardık. Yine derneğimiz yayınları arasında o çok arzuladığımız- öğrenci Su Yusuf’un ilk kitabı okur eline ulaştı…
25 yıllık etkinlikleri kısacık bir yazıya sığdırmak elbet ki kolay değil. Eksileri mutlaka ki olmuştur. Anamadığım adlar olmuştur. Olmuşsa, önceden kendilerinden özür dilerim.
Teşekkür etmem gereken çok insan ve kurum ile kuruluş var. Kosova ve Makedonya’daki şair ve yazar dostlarımıza en kalbi duygularımla teşekkür ediyorum.Okullardaki yönetici, öğretmen ve öğrencilere teşekkür ediyorum. Özellikle müdür yardımcısı Agnesa Globoder ve öğretmen Nadide Bırvenik’e…
Büyükelçi Kıvılcım Kılıc’a, Büyükelçi Songül Ozan’a, Başkonsolos Selen Evcit ve Eylem Altunya’ya, Mehmetçiğimize, Yunus Emre Enstitüsü’ne, Mehmet Ülker’e derneğimize sundukları ilgi ve alaka için teşekkürler. Kosova Kültür Bakanlığı’ndaki Esin Şişko’ya, Kosova Radyo ve Televizyonundaki gazeteci dostlara teşekkür ederiz. Gerçek Derneği’nden Gülşen Bölükbaş’a ve Yıldıray Bayram’a teşekkürü borç biliriz.
Sosyal medyada yer vererek, geniş çevrede etkinliklerimizin tanıtılmasında katkısı geçen Kosovaport, Kosovahaber, Yeni Balkan, TIMEBALKAN, TYB Merkez, Avrasya Yazarlar Birliği, Bal-Göç, Prizrenliler Grubu’na vb. teşekkürü borç biliriz. Türkiye’de etkinliklerimizi sürekli tanıtan Attila Güvenç Bey’e, AYB Başkanı Yakup Ömeroğlu’na, Kırım’dan Seyran Süleyman’a ve adlarını sayamadığım daha nicelerine teşekkür ederiz.
Evet, teşekkür etmek istediğim birileri daha var.Hep beraber olduğumuz Şeref Başkanımız İskender Muzbeg’e, Eşbaşkan Enver Baki’ye, Eşbaşkan Dr.Taner Güçlütürk’e, sunucumuz ve yönetim kurulu üyemiz Yunus Şimşek’e, şair Birsen Gota’ya ve tüm yönetim kurulu üyelerimize… Üsküp’ten Leyla Şerif Emin’e, Hüsrev Emin’e, Seyhan Yakupi’ye, Mehmed Arif’e, Seyhan Murtezan İbrahim’e ve Köprü derneğindeki tüm dostlara..Priştine’li edebiyatseverler, bizleri her etkinlikte yalnız bırakmayan Enver Hacıkurteş’e, Abdullah Bırvenik’e, Daut Hamolar’a, Mürteza Büşra’ya, İbrahim Arslan’a, Muhammed Ustaibo’ya, Faruk Kursan’a, Dr.İdriz Mumcu’ya selam olsun diyorum… Etkinliklerimize renk katan çok sayıda müzisyen ve tiyatro sanatçıları arkadaşlarımıza da teşekkürü borç biliriz…
25.yılımız tümümüze kutlu olsun. Yürek yüreğe olduğumuz tüm dostlarla bundan böyle de beraber adımlamaktan, güzellikleri paylaşmaktan büyük haz alacak, kıvanç duyacağız.
Rumeli’de Türkçeye onurlu yarınlar katmaya yönelik yeni etkinliklerde buluşabilmek dilekleriyle.”