Kosova Radyosu 2 Kanalı’ nda yayın hayatını sürdüren Türkçe yayınları 23 yıllık bir aradan sonra en nihayet Kosova genelinde dinlenebiliyor.
Kosova Radyosu Türk Redaksiyonu idaresi ile çalışanlarının aralıksız olarak verdikleri mücadele sonunda sonuç verdi. Geçenlerde vericilerin devereye sokulmasıyla artık Priştine yanı sıra, Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitroviça, Vıçıtırın, Dobırçan, Yanova gibi Türklerin yaşadığı yerleşim yerlerinde, tek sözde tüm Kosova’da Türkçe yayınlar rahatlıkla dinlenebiliyor.
Yıllarca devam eden Türkçe yayınların işitilmesi ya da dinlenmesi sorunu çözüme kavuşmuş oldu.
93.3 ve 97.7 frekansları üzerinden yayın yapan ve kamu medya kuruluşu olan Kosova Radyosu 2 Kanalı’nda Türk ve Türkçe bilen dinleyciler her gün saat 16:00 – 18:00 saatlerinde ülkenin her şehirinde Türkçe yayınları dinleme imkanına kavuştu.
Kosova Radyosu Türkçe Program Sorumlusu Ekrem Safçı konuya ilişkin Kosovaport’a yaptığı açıklamada, Kosova Radyosu’nun faaliyete geçtiği 1999 yılında Türkçe yayınlarının orta dalga üzerinden dinlendiğini hatırlatarak, orta dalga üzerinden düşük bir güçle yayınların dinleyeciye aktarıldığını belirtti.
Gücü düşük olan bu dalga üzerinden yayın yapmakla, işitilirlik sorunu ilk günden belirmeye başladı. Daha sonra FM salglasına geçiş yapıldı, ancak, bu dalgaların Tüm Kosova’ya yayılması için RTK tarafından maddi imkansızlıklar gerekçe olaral ileri sürülerek vericiler temin edilemedi. İşitilirlik daha doğrusu Türkçe yayınlkarın tüm Kosova’ya yayılamaması, Türk Redaksiyonu’nu yoran bir sorun haline dönüştü. Yıllarca bu sorunun aşılmasın için mücadele ettik. Taleplerimizi sürekli olarak RTK yönetimine yönelttik.Tenik ve maddi sıkıntılar bu sorunun çözümlenmesine engel oldu. Tabi ki vericiler en önemli dıkıntıydı. Vericilerin temin edişlmesi bayağı bir zaman aldı. Son aylarda RTK yönetimi tarafından bu konuda daha ciddi adımlar atıldı. Bir ay önce vericiler devreye sokuldu ve deneme aşaması başladı. Yaklaşık 2 haftadan bu yan artık iştilme sorunu ortdanan kalktı. Artık Türkçe yayınlar Kosova’nın her yerinden dinlenebiliyor. RTK bu şekilde en hihayet kamu görevinin getirmeyi başardı.” İfadelerini kullandı.
Safçı, dinleme sıkıntısının KTDP, Kosova Türk Gazeteciler Derneği (KTGD), Türk kurumları başta Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi, TİKA ve diğer kurumlarla bu sorun hakkında istişarelerde bulunduklarını, sözünü ettiği bu kurumların yetkililerinin, RTK yönetmiyle görüşmelerde bulunarak, bu sorunun bir an önce çözümlenmesi için harcadıkları çaba nedeniyle tüm kurum yetkililerine teşekkürlerini ifade etti. Safçı, işitilme sorununun üstesinden gelinmesinde bu kurum temsilcilerinin katkılarının çok büyük olduğunu dile getirdi.
Kosova’da Türkçe Radyo, Türklere haklarının iade edidliği 1951 yılında Priştine Radyosu Türkçe yayınları olarak faaliyete başladı. 1999 yılında savaşın sona ermesinin ardından Priştine Radyosu yerine Kosova Radyo Televizyonu (RTK) adı altında yeni bir kamu medya kuruluşu kuruldu. Bu kurum içinde Kosova Radyosu’nun 2. Kanalında günde 2 saat Türkçe yayınlar, Kosova Televizyonu 1. Kanalı’nda günde 15 dakika ve 45 dakikalık haftalık “Mozaik” yayını hazırlanmakta.
Kosovaport