Kosova Enerji Korporasyonu (KEK) çalışanlarından yüzlercesi, maaş artışı talep ederek Prishtina’nın merkezindeki KEK ofisleri önünde protesto düzenledi, aktarıyor Anadolu Ajansı.
“Zam istiyoruz”, “Çalışanlar işte risk altında ama risk primi ödenmiyor”, “Bizi sessizce yoksullaştıramazsınız”, “Yönetim iş kanununu uygulasın, vardiyalı çalışanların hafta sonu mesailerini ödesin” gibi sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıyan işçiler, protestoyu barışçıl şekilde gerçekleştirdi.
KEK Yeni Sendikası Başkanı Nexhat Llumnica, KEK’in ülkenin en önemli varlıklarından biri olduğunu belirterek, “Yaptığımız iş Kosova’yı aydınlatıyor” dedi.
Llumnica, KEK’in ülkenin ekonomik gelişiminde kilit rol oynadığını belirterek, bu nedenle ortalama 750 euro olan çalışan maaşlarının artırılması gerektiğini vurguladı.
“Maaş artışı talebimiz uzun süredir gündemde, ancak maaşlar artırılmadı. Kamu sektöründe Temmuz ayında zam yapıldığını gördük, fakat KEK çalışanları kapsam dışında bırakıldı. ‘Bu sefer yapamıyoruz, size bir bonus verelim’ dediler – kabul ettik. Yıl sonunda zam yapılacağı konusunda da uzlaştık. Ancak yıl sonu geldi, hâlâ hiçbir şey yok,” ifadelerini kullandı.
Llumnica ayrıca, 2026 yılı için Kosova bütçesinin 4 milyar euroya yükselmesinde KEK’in büyük katkısı olduğunu söyledi.
KEK çalışanları aylardır hükümetten maaş artışı, güvenlik personelinin ücretlerinin eşitlenmesi ve 13. maaşın uygulanmasını talep ediyor. İşçiler, bu taleplerini zor çalışma koşulları, mesleki riskler ve enflasyon nedeniyle artan yaşam maliyetleriyle gerekçelendiriyor.







