Kosova, bölgedeki en genç nüfusa sahip, Sırbistan yaşlanıyor

Küresel olarak dünya nüfusunun sadece onda birinden biraz daha azının 65 yaşın üzerinde olduğu görülse de, birçok ülkede bu oran çok daha yüksek ve bir ülke nüfusunun üçte birinden fazlasına ulaşıyor.

Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, daha iyi beslenme, yaşam koşulları ve daha birçok faktör, dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde 65 yaş üstü insan yüzdesindeki artışın nedenidir. Kısacası dünya yaşlanıyor ama Batı Balkanlar bölgesindeki nüfus da yaşlanıyor.

Nüfusun yaşı için demografik istatistikler birçok açıdan önemlidir – emeklilik fonlarının organizasyonu ve planlanmasından, insanların bakımı için kurumların inşasından, hastane tedavisinden vb.

Batı Balkanlar bölgesindeki 65 yaş üstü sakinlerin yüzdesi ile ilgili olarak, küresel istatistik kuruluşu Statista’nın, Sırbistan, Karadağ ve Kuzey Makedonya için verileri var, ancak Kosova, Arnavutluk ve Bosna-Hersek için veriler açıklanmadı. Bu nedenle bu ülkelerle  ilgili verileri diğer kaynaklardan  aramanız gerekiyor:

Statista’ya göre, Sırbistan 65 yaş üstü nüfusun yüzde 21.3’ü ile Batı Balkanlar’da en yüksek yaşlı nüfus yüzdesine sahip. Karadağ, 65 yaş üstü toplam nüfusun yüzde 15,9’una sahipken, Statista’nın Kuzey Makedonya verilerine göre nüfusun yüzde 14,8’i 65 yaş üstü. .

Ancak geçen yılki nüfus sayımından elde edilen ve bu yıl yayınlanan yeni istatistiki verileri incelersek, nüfusun “yaşlandığı” verilerine geliyoruz ve şimdi nüfusun yüzde 17,1’i 65 yaş üstü.

İstatistik kuruluşu Knoema’ya göre Arnavutluk 65 yaş üstü nüfusun yüzde 15,2’sine ve Bosna-Hersek yüzde 18,5’ine sahip, yani eğer veriler doğruysa yaşlı nüfus yüzdesi bakımından Sırbistan’ın hemen arkasında.

Üçüncü bir kaynağa göre, Kosova bölgedeki en genç nüfusa sahip. Index Mundi’ye göre, Kosova 65 yaş üstü nüfusun sadece yüzde 7,75’ine sahip.

JAPONYA’DA 100 YAŞIN ÜZERİNDE 86 BİN KİŞİ VAR.

En büyük ülkeler arasında Japonya, 65 yaş ve üstü sakinlerin yüzdesi açısından her zaman en üst sırada yer aldı. İster inanın ister inanmayın, ülkede 86.000’den fazla asırlık insan var. Japonya’da, insanların yüzde 29,8’i veya neredeyse üçte biri yaşlı olmasına rağmen, ada ulusu ilk sırada değil.

Monako, nüfusunun yüzde 36’sından fazlasına 65 yaş üstü sahiptir ve yaşlı sakinlerin toplam nüfusa oranı açısından dünyada ilk sırada yer almaktadır.

İTALYA, AB’NIN EN YAŞLI NÜFUSUNA SAHİP

Avrupa Birliği (AB) içinde İtalya, nüfusun yüzde 23,5’i ile en yüksek yaşlı nüfus yüzdesine sahip ülkedir. Bunu yüzde 22,7 ile Finlandiya ve yüzde 22,5 ile Yunanistan takip ediyor.

Avrupa topraklarında toplam 16 ülkede yüzde 20’nin üzerinde yaşlı nüfus var.

Avrupa’daki ülkeler arasında Lüksemburg (yüzde 14,6) ve Türkiye (yüzde 9,7) yaşlıların en düşük yüzdesini kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre, 2050 yılına kadar düşük ve orta gelirli ülkeler dünya yaşlı nüfusunun yüzde 80’ine ev sahipliği yapacak. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, bu konudaki farkındalığı artırmak için 2021-2030 arasındaki dönemi “Sağlıklı Yaşlanma On Yılı” olarak ilan etti.

Girişim, “sağlıktaki eşitsizlikleri azaltmayı ve toplu eylem yoluyla yaşlıların, ailelerinin ve toplulukların yaşamlarını iyileştirmeyi” amaçlıyor.

TRT

Read Previous

AP, AB ülkelerindeki dinleme skandallarını Europol’ün soruşturmasını istiyor

Read Next

İran’dan Arnavutluk’a tehdit