Kosova Anayasa Mahkemesi’nden 12 yasaya iptal kararı

Kosova Anayasa Mahkemesi, 5 Aralık 2024’te Meclis tarafından kabul edilen bazı yasaları, yasama sürecinde Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü’nün ciddi şekilde ihlal edildiği gerekçesiyle anayasaya aykırı ilan etti.

9 Ocak 2026 tarihli kararda, söz konusu yasaların aynı gün içinde, parlamento komisyonlarında yeterli inceleme yapılmadan ve gerekli tartışma süreçleri işletilmeden birinci ve ikinci okumada kabul edildiği belirtildi. Mahkeme, bu durumun Anayasa’nın 74, 76 ve 77’nci maddelerinin ihlali anlamına geldiğini vurguladı.

Kararda ayrıca, hızlandırılmış yasama prosedürünün yalnızca ulusal güvenlik veya olağanüstü hal gibi acil durumlarda uygulanabileceği, iptal edilen yasaların ise bu koşulları karşılamadığı ifade edildi. Bu nedenle güçler ayrılığı, hukuki güvenlik, şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkelerinin ihlal edildiği kaydedildi.

Anayasaya aykırı bulunan yasalar arasında Ödeme Hizmetleri Kanunu, Zorunlu Sağlık Sigortası Kanunu, Devlet Muzeniyet  Sınavı Kanunu, Sosyal ve Uygun Fiyatlı Konut Kanunu, Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Kanunu’ndaki değişiklikler ile Akdeniz Oyunları Kanunu da yer aldı.

Başvurular, Kosova Demokratik Partisi (PDK) milletvekilleri Abelard Tahiri, Xhavit Haliti, Enver Hoxhaj ve diğer bazı milletvekilleri tarafından yapıldı. Başvuruda, olağanüstü oturumların usule aykırı biçimde çağrıldığı ve gündemin hukuka uygun olmayan şekilde değiştirildiği savunuldu.

Kosovaport

Read Previous

Pazartesiden itibaren sıcaklıklarda ciddi bir düşüş bekleniyor

Read Next

Bulgaristan, çiftçilerin ablukası konusunda Yunanistan ile iletişim halinde