Konya ‘2020 Dünya Kitap Başkenti’ adaylığı için hazırlanıyor

Konya’nın UNESCO’ya “2020 Dünya Kitap Başkenti” adaylığı için başvuru çalışmalarına başlandı.

Konya’nın, “2020 Dünya Kitap Başkenti” olması için UNESCO’ya başvuru çalışmaları başlatıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından, konuya ilişkin bir otelde düzenlenen basın toplantısı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ilçe belediye başkanları, şehirdeki üniversitelerin rektörleri, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, toplantıda yaptığı konuşmada, Konya’nın “Dünya Kitap Başkenti” adaylığı kararının hayırlı olmasını diledi.

Konya’nın “Dünya Kitap Başkenti” unvanına layık ve bu anlamda altyapısının güçlü olduğunu belirten Oğuz, “2005 yılında ‘İnsanlığın sözlü ve somut olmayan başyapıtları’ diye dünyanın 90 eserinden, unsurundan oluşan bir başyapıt ilanı olmuştu. Bunun kapak fotoğrafı sema ayinindeki bir semazendi.” dedi.

UNESCO tarafından 2007’nin “Mevlana Yılı” ilan edildiğini hatırlatan Oğuz, “Herhangi bir ülke vatandaşı bunlardan söz ediyorsa Mevlana’ya atıfta bulunur. Özellikle de ‘Gel’ çağrısı herkesin bildiği bir çağrıdır. 13. yüzyılda beş devasa eseriyle insanlığa çok büyük bir külliyat armağan etmiş Mevlana’nın şehri olmak bile Konya’nın kitap başkenti olma adaylığını güçlendiren bir durum.” diye konuştu.

“2020 için, boşlukta olan yıl için Konya’yı aday gösteriyoruz”

Oğuz, Dünya Kitap Başkenti programının 2001 yılında başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu sene ‘Dünya Kitap Başkenti’ Atina, gelecek yıl da Birleşik Arap Emirlikleri’nin Şarika şehri olacak. 2020 için, boşlukta olan yıl için Konya’yı aday gösteriyoruz. Burada UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olarak bizim görevimiz UNESCO sistematiği içerisinde hazırlanacak dosyanın en uygun dille, en özlü şekilde sunulmasına katkı sağlamak, bunun sonucunda da ‘Bu dosya bizim açımızdan da uygundur’ şeklinde bir referans veya uygunluk mektubunu hazırlayıp vermek olacak.”

 

 

AA

Read Previous

İki büyük Türk şirketi Yunanistan’da yarışıyor

Read Next

Yunanistan’da sermaye kontrolleri hafifletiliyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *