Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yayınlanan ve Makedonya’da Türkçe eğitim veren tüm okullara ücretsiz dağıtılan Kardelen Çocuk Dergisi’nin 58. sayısı yayınlandı.
Hoşgörü konusunun işlendiği Kardelen Çocuk Dergisi’nin Kasım sayısı çıktı. 2009 yılının ekim ayında ilk sayısını yayınlayan Kardelen çocuk dergisi, yayınlanmaya başladığı ilk günden itibaren çocuklara eğitici ve doyurucu içerikli bir alternatif sunuyor. Makedonya’daki Türkçe eğitim veren ilkokulların tamamına dağıtılan Kardelen’in en önemli özelliği ise Makedonyalı genç yazarlar tarafından hazırlanıyor olması.
Aylık olarak yayınlanan Kardelen çocuk dergisinde her sayıda belirli bir konu işleniyor. Belirlenen konu, Hayat Bilgisi, Uçan Çelebi, İz Bırakanlar, Kültür Mirasımız, Sağlık Olsun, Yeşil Sayfa gibi farklı bölümlerde işlenirken, hikaye ve şiirlerle destekleniyor. Bunun yanı sıra ilkokulda okuyan çocuklar kendi yazdıkları şiir ve yazıları dergide yayınlama imkanı buluyor.
TİMEBALKAN’a özel açıklamalarda bulunan Kardelen Dergisi Yayın Kurulu üyesi Özlem Kurt, Kardelen Dergisi’nin Yeşil Sayfa başlığı altında ele aldığımız bölümde geçen seneden beri ben yazdığını söyledi.2009 yılından bu yana yayım hayatını sürdüren Kardelen ailesine yeni katıldığını belirten Kurt, “Bildiğimiz gibi, biz Makedonya’da yaşayan Türk’ler, okuma alışkanlığımızı geliştirmek için pek çaba sarfetmiyoruz. Okuma alışkanlığımızı ise en güzel çocukluk dönemlerimizde geliştirebiliriz. İşte bunu göz önünde bulundurarak yayın hayatını sürdüren Kardelen Dergisi’nde yer aldığım için kendimi çok mutlu hissediyorum” dedi.
Geçtiğimiz dönemlerde Yeşil Sayfa’da ağırlıklı olarak çevreyi koruma ve ekoloji ile ilgili konulara değinildiğini ifade eden Kardelen Çocuk Dergisi yazarı Özlem Kurt, “geçen sene nesilleri tükenmiş olan hayvanlardan bazılarını Kardelen okurlarına tanıtmaya çalıştım. Okurlarım üzerinde ne kadar etkili oldum bilmiyorum, lakin bu konuyu yazarken çok eğlendiğimi söylemeden de geçemeyeceğim” şeklinde konuştu.
Bu yıl ise “Enteresan Bitkiler” başlığı altında farklı özelliklere sahip bitkileri ele aldığını söyleyen Kurt, “Bu yıl merak oklarımı doğayı paylaştığımız diğer canlılar olan bitkilere doğru çevirdim ve Enteresan Bitkiler başlığı altında, farklı özelliklere sahip olan bitkilerin ilginç bulduğum yanlarını sizinle paylaşıp, birlikte yaşamakta olduğumuz bu canlılar hakkında daha fazla bilgi sahibi olup, okurlarımla paylaşmak istedim. Dönemi, kültürümüzde ayrı bir yere sahip olan Gelincik Çiçeği ile açtım, daha sonra ise böcek yiyen ve meyvesini gövdesinden veren iki ilginç bitki türünü tanıtmaya çalıştım. Önümüzdeki sayılarda da kimi zaman nerdeyse her gün karşımıza çıkan, kimi zaman ise daha önce adını bile duymadığımız bitkilerin ilginç yönlerini öğrenip canlı doğa hakkında daha çok bilgi sahip olmak için yazılarımı yazmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.