Kardelen Çocuk Dergisi, Makedonya genelinde, Türkçe eğitim veren ilkokullardaki çocuklara ulaştırıldı.
TİMEBALKAN
Makedonya Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı tarafından ek müfredat olarak onaylanan Kardelen Çocuk Dergisi, Makedonya’da eğitim veren Türk okullarına yayın kurulu üyeleri tarafından ulaştırıldı. Makedonya’da Türkçe eğitim veren tüm okullara ücretsiz dağıtılan Kardelen Çocuk Dergisi’nin mart sayısı yayın kurulu üyeleri tarafından Doğu Makedonya’da Valandova’da Namık Kemal İlkokulu, Ustrumca Marşal Tito İlkokulu ve Radoviş Merkez ile Radoviş’e bağlı Alikoç ve Kocalı köylerindeki Krste Petkov Misirkov İlkokullarındaki Türkçe eğitim gören öğrencilere teslim edildi.
Yardımlaşma konusunun işlendiği Kardelen Çocuk Dergisi’nin Mart sayısının Doğu Makedonya’daki okulların yanı sıra, Batı Makedonya’da Resne Mite Bogoevski İ.O, Kalkandelen İstikbal İ.O, Vrapçişte İ.O, Ohri Kardeşlik Birlik İ.O, Tearce Kiril Peyçinovik İ.O, Struga Braka Miladinovci İ.O, Gostivar Mustafa Kemal Atatürk İ.O, Kırçova Sançe Steryovski İ.O, Merkez Jupa ve Kocacık’ta Mustafa Kemal Atatürk İ.O ve diğer okullara da dağıtımı gerçekleşti.
Kardelen Dergisi yayın kurulu üyeleri Mehmed Arif ve Seyyid Emin öğrenciler ve öğretmenlerle bir araya gelerek eğitim alanındaki sıkıntılar ve Kardelen Çocuk Dergisi hakkında fikir alışverişinde bulundu.
Makedonya’da aylık olarak yayınlanan Kardelen çocuk dergisinde her sayıda belirli bir konu işleniyor. Belirlenen konu, Hayat Bilgisi, Uçan Çelebi, İz Bırakanlar, Kültür Mirasımız, Sağlık Olsun, Mehmed Abi’den Hikayeler, Yeşil Sayfa gibi farklı bölümlerde işlenirken, hikaye ve şiirlerle destekleniyor. Bunun yanı sıra ilkokulda okuyan çocuklar kendi yazdıkları şiir ve yazıları dergide yayınlama imkanı buluyor.
Kardelen Çocuk Dergisi ile ilgili açıklamalarda bulunan yayın kurulu üyesi Seyyid Emin, “Kardelen demek çocukların hayallerine dokunabilme ihtimali demek. Bu ihtimal de gelecek hakkında umutlu olmak demek” dedi. Kardelen Çocuk Dergisi’nde 4. Yılını geçirdiğini belirten Emin, “Zorunlu ve ücretli Sevinç&Tomurcuk dergilerinden sonra Makedonya Çocuk Edebiyatı’nda boşluk bırakmayan ve bizi biz yapan değerlerimizi çocuklara ulaştırmayı amaç edinen derginin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Samimi ve geniş ailenin içinde benim payıma düşen Kültür Mirası başlığı altında başta Balkanlar olmak üzere Türk-İslam Coğrafyasında öne çıkan mimari eserleri çocuklara tanıtmak oldu” ifadelerini kullandı.
Kitap okuma alışkanlığının olmamasına dikkat çeken Kardelen Dergisi yayın kurulu üyesi Seyyid Emin, “Okuma alışkanlığının kazandırılacağı, kitabın, derginin, okumanın sevdirileceği en iyi zaman çocukluk. Çocuklukta alışkanlık haline gelecek kitap okuma ilerleyen yaşlarda ekmek, su gibi bir ihtiyaç haline gelecektir. Tam da bu noktada başta aile ve öğretmenler olmak üzere topluma küçük gibi görünen çok önemli görevler düşüyor” şeklinde konuştu.
Makedonya’da Türkçe eğitimin gelişmesi için sürekli toplantıların yapıldığını fakat karşılığının tam olarak alınamadığını ifade eden Emin, “Örnek vermek gerekirse Ustrumca Marşal Tito İlkokulu’nda “kadro sıkıntısı bahanesiyle” sadece 1’den 5. Sınıfa kadar Türkçe eğitim görülebiliyor. Maalesef bu gibi çok temel eğitim sıkıntılarımızın olduğu açık. Başkalarının gündemde tuttuğu ve “tabelalarda ve yasal işlemlerde” Türkçe’yi resmileştirecek yasalar yerine, çocuklarımızın ana dilde eğitim görmesini sağlayacak teklifleri biz gündeme getirmeliyiz. El ele verdiğimizde bütün bu sıkıntıları aşacak güçte olduğumuzu düşünüyorum” diyerek sözlerine son verdi.
One Comment
Hello ! I am the one who writes posts on these topics slotsite I would like to write an article based on your article. When can I ask for a review?