Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapic, hükümet krizinin aşılmasının yolunun hükümetin çalışma alanının genişletilmesi ve yeni bakanlıklar oluşturulması olduğunu söyledi.
Karadağ’da koalisyon hükümetini oluşturan siyasi gruplar arasındaki anlaşmazlık ve yeni kabine müzakereleri devam ediyor. Ülkedeki hükümet krizi, koalisyon ortaklarından URA’nın lideri ve Başbakan Yardımcısı Dritan Abazovic’in azınlık hükümeti kurulması çağrısı yapmasıyla daha da derinleşti.
Abazoviç’in azınlık hükümeti çağrısına olumsuz cevap veren ve azınlık hükümetinin “aldatmaca” olduğunu söyleyen Başbakan Krivokapic, koalisyon ortaklarının yeni bir kabinede anlaşma sağlayamamaları halinde en tabii ve adil çözümün Mayıs ayında yerel seçimlerle birlikte gerçekleştirilebilecek parlamento seçimleri olacağını söyledi.
Karadağ’daki siyasi durumun çalkantılı olduğunu ve bunun sebebinin “dünyanın kendi etraflarında döndüğünü zanneden belirli siyasi liderler” olduğunu söyleyen Krivokapic, “maskelerin tamamen düşmesi gerektiğini” ve bunun da 1 Mart’a kadar olacağını söyledi. Krivokapic, meclisin olağan oturumlarının başlaması ile birlikte Karadağ’da “kimin nasıl olduğunun ortaya çıkacağını” ileri sürdü.
Karadağ’da 30 Ağustos 2020’de yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic liderliğindeki Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi (DPS), en çok oy alan parti olmasına rağmen partiler arası kutuplaşmaların artması nedeniyle hükümeti kuramamıştı.
Siyasal duruşlarındaki farklara rağmen Djukanovic liderliğindeki Sosyalistleri 30 yıl süren iktidarından uzaklaştırma parolasıyla bir araya gelen partilerin oluşturduğu “uzmanlar hükümeti”, sık sık koalisyon ortakları arasındaki anlaşmazlıklarla gündeme geldi.
Koalisyon hükümeti dahilindeki anlaşmazlıkların ortaya çıkmasında en büyük etkenler, Sırp Ortodoks Kilisesi ile ilişkiler ve Srebrentisa soykırımının tanınmasına ilişkin yasa oldu.
Sırp Ortodoks Kilisesi, Djukanovic liderliğindeki DPS’nin desteklediği “din hürriyeti yasası” nedeniyle 2020’deki seçimlerde Karadağ’daki siyasete ilk defa doğrudan müdahil olmuş ve hükümet aleyhtarı partilere destek vermişti.
Srebrenitsa soykırımının tanındığı bir yasanın geçirilmesinden sonra ise koalisyon ortaklarından olan ve etnik Sırp partileri tarafından oluşturulan “Demokrat Cephe” siyasi ittifakı, parlamentoyu boykot kararı almıştı.
Başbakan Yardımcısı Dritan Abazovic, azınlık hükümetinde Cumhurbaşkanı Djukanovic liderliğindeki Sosyalistler ve koalisyon ortağı Demokrat Cephe’nin olmaması gerektiğini söylemiş ve ülkenin AB’ye entegrasyon sürecinin devamı ve kurumların tekrar işler hale gelebilmesi için çözümün bu formül olduğunu söylemişti.
Kaynak: Balkan News