Karadağlı yetkililer, 12 kişinin ruhsatsız silahla öldürüldüğü trajik olayın ardından bu silahları engellemenin yollarını aramaya başladı.
Karadağ Ulusal Güvenlik Konseyi’nin yapacağı acil oturumda yeni bir silah yasası çıkarılması ve Karadağ’ın 620.000 vatandaşının sahip olduğu düşünülen çok sayıda ruhsatsız silaha el konulması için çağrıda bulunulması bekleniyor.
Adriyatik Denizi ülkesi köklü bir ‘silah kültürü’ne sahip. Devlet televizyonu RTCG, kişi başına düşen ruhsatsız silah sayısı bakımından Karadağ’ın dünyada altıncı sırada yer aldığını bildirdi.
Çarşamba günü batıdaki Cetinje kasabasında 12 insanı öldüren silahlı saldırgan bunu ruhsatsız 9 mm’lik bir silahla yaptı.
Polis olay yerinde 37 kovan ve saldırganın üzerinde 80’den fazla kurşun bulduklarını açıkladı.
Aco Martinović olarak tanımlanan 45 yaşındaki adam sonunda kendini vurdu ve kısa bir süre sonra öldü.
Martinović’in bir bar kavgasından sonra sinirlendiği ve Çarşamba günü öğleden sonra geç saatlerde kanlı bir saldırı başlatmadan önce silahını almak için eve gittiği düşünülüyor.
Martinović’in kurbanları arasında yedi erkek -aralarında kız kardeşinin de bulunduğu- üç kadın ve iki çocuk bulunuyordu. Dört kişi daha ağır yaralandı ve halen hastanede yatıyor.
Emniyet Müdürü Lazar Šćepanović silahlı saldırıyı “Karadağ tarihindeki en büyük trajedilerden biri” olarak nitelendirdi.
Olay, siyasi olarak bölünmüş olan Karadağ toplumundaki şiddet düzeyine ilişkin endişeleri arttırdı.
Ayrıca devlet kurumlarının silah sahipliği de dahil olmak üzere sorunlarla mücadele etmeye hazır olup olmadıkları konusunda da soru işaretleri yarattı.
Karadağ genelinde yüzlerce kişi Perşembe akşamı kurbanların anısına saygı duruşunda bulunarak mum yaktı ve aynı zamanda silahlı saldırının neden gerçekleştiğine dair sorulara yanıt aradı.
Birçok kişi bu tür trajedileri önlemek için daha fazlasını yapmadıkları için yetkililere kızgındı.
Cuma günü Podgorica’daki hükümet merkezinin önünde protesto gösterisi düzenleyen yaklaşık 200 kişi, yaşanan trajedi nedeniyle üst düzey güvenlik yetkililerinin istifasını talep etti ve “katiller” sloganını attı.
2022 Cetinje katliamı
Ağustos 2022’deki başka bir katliamda yine Cetinje’de bir saldırgan yoldan geçen biri tarafından vurularak öldürülmeden önce ikisi çocuk 10 kişiyi öldürdü.
İnsan Hakları Hareketi ve Kadın Hakları Merkezi grupları tarafından yapılan açıklamada, silahlı saldırıların ‘güvenlik sisteminin sorumluluk ve hazırlığının ciddi bir şekilde incelenmesini gerektirdiği’ belirtildi.
Saldırılar önlenebilir miydi?
Polis son saldırıyı gerçekleştiren Martinović’in eylemlerinin planlı olmadığını, tahmin edilmesinin ve önlenmesinin imkansız olduğunu, ancak geçmişte şiddet içeren davranışlar ve ruhsatsız silah bulundurmaktan hüküm giydiğini ve psikiyatrik tedavi gördüğünü söyledi.
2022’deki silahlı saldırıda kızını ve iki torununu kaybeden Cetinje sakini Vesna Pejović, ilk cinayetten sonra polisin vatandaşları korumak için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.
“Bu nasıl bir devlet ve sistem ki çocuklar öldürülüyor? Savaşta mıyız?” diye sordu ve “Polis neredeydi?” dedi.
Kaynak: Bundle