AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, Kuzey Makedonya’nın AB üyeliğinde ilerleme kaydedebilmesi için Anayasayı değiştirmesi gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği (AB) Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi (AFET) ile gerçekleştirdiği toplantıda, Kuzey Makedonya’nın AB üyeliği sürecinde ilerleme kaydedebilmesi için Anayasasını değiştirme iradesini göstermesi gerektiğini belirtti.
Kos, Bulgar Avrupa Parlamentosu üyesi Andrej Kovačev’in sorusu üzerine, Kuzey Makedonya’nın Anayasasını değiştirme yükümlülüğünü yerine getirmesi halinde, Bulgaristan’ın desteğiyle ülkenin AB sürecinde ilerleme kaydedebileceğini ifade etti:
“Umut ediyoruz ki Kuzey Makedonya, Anayasayı değiştirme taahhüdünü yerine getirecek ve o zaman, eminim ki, Kuzey Makedonya ile ilerleme kaydetmeye başlayabileceğiz. Ayrıca Bulgaristan’ın desteğiyle bu yolda devam edebileceğiz.”
Kos, genişleme sürecinin karmaşıklığına dikkat çekerek, sadece bir aday ülkenin müzakerelerine başlamak ve tamamlamak için AB üyelerinin 150 ortak karar almasının gerektiğini vurguladı. Ancak, ikili sorunların müzakereleri etkilememesi için her şeyin yapılması gerektiğini belirterek, “Ancak bu zaten yaşanıyor ve gelecekte de yaşanacak, dolayısıyla görevimiz, bu tür sorunlar ortaya çıktığında bunları çözmektir,” dedi.
Kos ve müzakerelere katılan ülkelerin gerekli reformları gerçekleştirmesi durumunda bu çabalarına karşılık alacaklarını da ekledi.
Kos, bugün genişleme sürecinin 5 yıl öncesine göre çok farklı olduğunu ve bu süreçte önemli bir ilerleme kaydedilmesi için büyük bir fırsat olduğunu belirtti:
Kos, Polonya’nın AB Konseyi Başkanlığı döneminde, Ukrayna ve Moldova ile bir veya iki müzakere kümesinin açılmasını, ayrıca Batı Balkan ülkeleri ile birkaç başlık ve küme hakkında müzakerelerde ilerleme kaydedilmesini beklediğini ifade etti.
Kos, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının genişleme sürecinde yeni bir dinamizm yaratsa da, sürecin hala “başarıya dayalı” olduğunu belirtti. Ayrıca, “Coğrafi-politik bir gevşeme olmayacak, genişleme hala başarıya dayalı bir süreç olacak” dedi ve hukukun üstünlüğü ile temel değerlerin genişleme politikasının temel taşları olmaya devam edeceğini vurguladı.
Kos’a göre, genişleme sadece aday ülkelerin parlamentoları ve hükümetleri için değil, tüm toplumlar için bir projedir.
Batı Balkan ülkelerinin AB üyeliği hedeflerine ilişkin olarak, Kos, bu hafta Karadağ’ı ziyaret edeceğini ve Şubat ayında Arnavutluk’u ziyaret edeceğini açıkladı.
Kos, Karadağ ve Arnavutluk’un 2026 veya 2027 sonuna kadar tüm müzakere başlıklarını kapatma hedeflerinin “çok iddialı” olduğunu ancak ulaşılabilir olduklarını belirtti.