Kuzey Makedonya’da üst düzey kamu görevlileri bu yıl da maaş artışı alamayacak. Milletvekilleri, maaş hesaplama katsayılarının düşürülmesini öngören altı yasadaki değişiklikleri yarın oylayacak.
Düzenleme kapsamında cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanının maaşı düşürülen katsayıya rağmen yaklaşık 215 bin denar seviyesinde kalacak.
Bakanlar, Merkez Bankası Başkanı ve Kamu Denetçisi’nin maaşı ise 176 bin denarın biraz üzerinde olacak. Aynı tutar, Üsküp Büyükşehir Belediye Başkanı için de geçerli. Bakan yardımcıları ile daha küçük belediyelerin başkanları ise biraz daha düşük maaş alıyor.
Hakimler farklı kategorilere ayrılıyor ve farklı katsayılara tabi tutuluyor. Maaşları 133 bin ile 160 bin denarın üzerinde değişiyor. Savcılar için de benzer rakamlar söz konusu.
Devlet Başsavcısı’nın aylık geliri 176 bin denarın üzerinde. Savcılar Konseyi ve Yargı Konseyi üyeleri de benzer maaş alırken, bu kurumların başkanları 190 bin denarın üzerinde ücret alıyor.
Katsayılar düşürülmemiş olsaydı, binden fazla üst düzey yetkilinin maaşı 200 avrodan fazla artacaktı.
İktidardaki VMRO-DPMNE milletvekili Bojan Stojanoski, tasarruf edilen kaynakların bütçede kalacağını ve sağlık, eğitim ile sosyal yardımlar gibi doğrudan vatandaşlara fayda sağlayan projelere yönlendirilebileceğini söyledi. Stojanoski, “Bu mesele parti değil, ahlaki ve etik sorumluluk meselesidir. Görev, halka hizmettir; ayrıcalık değildir,” dedi.
Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin üç yıl önce maaşların hesaplandığı temel katsayıyı yeniden yürürlüğe koymasının ardından yapılan üçüncü katsayı indirimi olacak. Ortalama maaş arttıkça, üst düzey yetkililerin maaşları da otomatik olarak yükseliyordu.
Öte yandan Уставен суд, geçen yıl aralık ayında hakim ve savcıların maaş katsayılarının düşürülmesinin anayasaya uygunluğunu inceleme kararı aldı. Mahkemeye göre, maaşların azaltılması görevlerin etkin şekilde yerine getirilmesini etkileyebilir ve uluslararası standartlar, görev süresi boyunca hakim ve savcıların maaşlarının düşürülmesini yasaklıyor.











