
Kuzey Makedonya’daki siyasi partiler arasında, Başbakan Yardımcısı ve VLEN Koalisyonu temsilcisi İzet Meciti’nin “yıl sonuna kadar kamuda 2-3 bin Arnavut’un istihdam edileceği” açıklamasının ardından karşılıklı suçlamalar ve tartışmalar yaşanıyor.
Başbakan Hristiyan Mickoski, hükümetteki yardımcısı İzet Meciti’nin bir parti etkinliğinde yaptığı açıklamaya ilişkin soruları yanıtlarken, bu yıl içinde kamu yönetiminde 2 ila 3 bin Arnavut’un istihdam edileceği yönündeki iddialara kesin bir dille yalanladı.
Mickoski, “Eğer istihdam olacaksa, bu kişiler etnik kökenlerine göre değil, yetkinliklerine göre işe alınacak,” dedi.
Birkaç gün önce, Başbakan Yardımcısı Meciti, partisinin düzenlediği bir etkinlikte, hükümetin bir yıl içinde önceki iki dönemde diğer Arnavut siyasi aktörler tarafından açılandan daha fazla iş imkanı yaratacağını ve kamu yönetiminde 2-3 bin kişinin istihdam edileceğini vaat etmişti.
Ancak kendisine bu konu sorulduğunda, Meciti, “Sağlık alanında yıllardır beklenen çözümlerin dönüşümünden bahsettim,” dedi.
Sürekli olarak yeni iş imkanlarına ihtiyaç olduğunu anımsatan Meciti, “Sağlık alanında yıllardır beklenen, 10 yıldır süren sözleşmelerle ilgili çözümlerin dönüşümünden bahsediyorum. Hükümetin bu konuda bir kararı var ve bu 1500 istihdam anlamına geliyor. Aynı şey diğer sektörlerde de devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Ana muhalefet partisi SDSM, hükümete yönelik suçlamalarını sürdürüyor. Parti sözcüsü Bogdanka Kuzeska, iktidar partilerinin kamu yönetimini kendi taraftarlarıyla doldurmak için siyasi anlaşmalar yaptığını iddia etti.
Meciti’nin istihdam vaadine, Kamu Yönetimi Bakanı Marjan Minçev de tepki gösterdi.
Minçev, Meciti’yi “Alis Harikalar Diyarında gibi davranmaması” konusunda uyararak, yasal prosedürleri ihlal etmeden bu tür vaatlerde bulunmanın imkansız olduğunu söyledi.
Meciti ise karşılık olarak Minçev’den, “(Levica Genel Başkanı ve Milletvekili) Dimitri Apasiev’in retoriğini bırakmasını ve tüm vatandaşların bakanı gibi davranmasını” istedi.
Tüm bu tartışmalara rağmen, Başbakan Mickoski, hükümet ortakları arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğunu düşünüyor.