K. Makedonya İslam Birliği’nden Manastır’daki caminin müze olarak hizmete açılmasına tepki

Kuzey Makedonya İslam Dini Birliği, Manastır şehrindeki Türk-İslam eserlerinden Kadı Mahmud Camii’nin (Yeni Cami) sözde “Hristiyan ve İslam Kültür Mirası Müzesi” olarak hizmete açılmasına tepki gösterdi.

İslam Birliği’nden “İyi Niyet Mektubu” başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Manastır’daki Yeni Camii’nin “Hristiyan ve İslam Kültür Mirası Müzesi” olarak açılacağı haberini derin endişeyle aldık. Bu girişim konusunda İslam Dini Birliği’ne danışılmaması ve dönüştürülmesi için onay alınmaması kabul edilemez.

Manastır’daki Yeni Cami, Osmanlı döneminde 1558 yılında inşa edilmiştir. Komünizm döneminde devlet burayı ele geçirerek önce depoya, sonra da sanat galerisine dönüştürdü. Makedonya’nın bağımsızlığının ilanından sonra ve özellikle 1998 yılında Makedonya Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından vatandaşlıktan çıkarma yasasının kabul edilmesinden sonra, İslam Dini Birliği sürekli ve sürekli olarak Yeni Cami’nin iadesini ve Manastır’daki Müslümanlar tarafından ibadet yeri olarak kullanılmasını talep etti.

Kuzey Makedonya’daki devlet, daha doğrusu Kültür Bakanlığı ve Kültür Kurumları, KMC’deki İslam Dini Birliği’nin bu meşru talebini hiçbir zaman yerine getirmemiş ve bu camiyi yıllarca “Sanat Galerisi” olarak kapalı tutmuştu. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İslam Birliği’ne danışılmadan Manastır Enstitü ve Müze Kurumu tarafından Yeni Camii, Hristiyan ve İslam kültürel mirasının bir “Müzesi”ne dönüştürüldü. Yapıcı bir varlık olarak KMC’deki İslam Dini Birliği, hoşgörü ruhunun ve dini ve kültürel çeşitliliğe saygının korunması ve geliştirilmesinin son derece önemli olduğunu düşünmektedir.

Bizler, Müslüman inançlıların temsilcileri olarak, Yeni Cami’nin “Müze”ye dönüştürülmesine yönelik bu girişime şiddetle karşı çıkıyor ve caminin kutsal ruhuna aykırı her türlü faaliyetin derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz! Bizler, Müslüman cemaatinin temsilcileri olarak, Yeni Cami’nin “Müze”ye dönüştürülmesine yönelik bu girişime şiddetle karşı çıkıyor ve bu teröre derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti yetkili makamları, diplomatik misyonlar ile yerel ve uluslararası kültür kurumlarını, Маnastır’daki Yeni Cami’yi İslami bir dini obje ve önemli bir kültürel değer olarak korumak için yasal hükümlere uygun olarak yetkilerini kullanmaya çağırıyoruz.

Medeni ve hoşgörülü bir toplum ancak açık diyalog, kurumsal işbirliği ve her inananın dini duygularına saygı gösterilmesi yoluyla inşa edilebilir. Ülkemizde bir arada yaşama ve barışın kıymetli bir değer olarak korunması adına bu sorunun çözüme kavuşturulması dileği ile saygı ve ümitle.”

Read Previous

Slovakya’dan Sırbistan’a AB desteği

Read Next

Manastır’daki caminin müze olarak hizmete açılmasına tepkiler sürüyor