Kuzey Makedonya’da müfredat içeriğini hazırlayan ve onaylayan Eğitimi Geliştirme Bürosu Müdürlüğü’nün girişimiyle ilkokul Tarih dersi kitaplarında Osmanlı karşıtı söylemler kaldırıldı.
TIMEBALKAN ÖZEL
Kuzey Makedonya Eğitimi Geliştirme Bürosu Müdürü Abdülfeta Fetai, ilkokul tarih kitaplarından Osmanlı karşıtı söylemlerin kaldırılmasıyla ilgili TIMEBALKAN’a özel açıklamalarda bulundu.
Eğitimi Geliştirme Bürosu Müdürü Abdülfeta Fetai, Tarih ders kitaplarında yer alan Osmanlı karşıtı söylemlerle ilgili Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Osmanlı karşıtı söylemlerin tarih kitaplarında yer almaması için ciddi emek gösterdiklerini kaydeden Fetai, “Tarih subjektif bir konu olsa da ders kitaplarında yer alan tartışmalı ifadeler hakkında Türkiye’den çok muteber hoca ve kaynaklara başvurdum. Böylelikle süreç sonunda gerekli adımları attık.” ifadelerini kullandı.
– Çıkartılan ifadelerden örnek
Milan Boşkoski, Yordan İlioski ve Nebi Dervişi tarafından hazırlanan, 2016 baskılı 7. sınıf kitabında, “Direniş Şekilleri” başlığı altında şu ifadelere yer verilirken;
“… Köylüler kan vergisine karşı büyük direniş göstermişler. Aileler çocuklarını gizleyerek, 8-9 yaşında evlendirerek, sakatlayarak, alınlarına hac çizerek korumak istediler. İslam dinini kabul etmek istemeyen Makedonlar öldürüldü. Zlata Meglenska ve Gorgi Kratovski bunun en iyi örneğidir. Bunlar işkence gördükleri için hristiyan kilisesi tarafından kutsallaştırmışlardır.”
Söz konusu tarih kitabının yeni baskısında ise, yukarıdaki paragrafın yerine “İslamlaşmaya karşı direnişin en bilinen örnekleri Zlata Meglenska ve Gyorgi Kratovski’dir.” ifadelerine yer verildi.
Eğitimi Geliştirme Bürosu Müdürü Abdülfeta Fetai, buna benzer birçok örnekte Osmanlı karşıtı ifadelerin ya tamamen kaldırıldığı ya da yumuşatıldığını belirtti.
Yapılan değişikliklerle ilgili vurgulanması gereken bir diğer önemli konu da değişikliklerin sadece Türkçe kitaplarda değil Makedonca, Arnavutça, Sırpça ve Boşnakçanın da bulunduğu 5 farklı dilde uygulanmış olması.
Yeni çıkan tarih kitaplarının “ek müfredat” olarak kullanıldığına dikkati çeken Fetai, kitapların gelecek yıllarda yeniden eski hallerine döndürülmemesi için teyakkuzda bulunulması gerektiğine işaret etti.