K. Makedonya bilim camiası bir bilim doktoru daha kazandı

Kuzey Makedonya’nın Konçe Belediyesi’nde doğup büyüyen Özlem Kurt, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Doktora eğitimini tamamladı.

Kurt, Avrupa’da yabancı dil olarak Türkçe öğretimi konulu kaynak çalışmasıyla doktor unvanına sahip oldu.

Kurt, Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş danışmanlığında hazırladığı “Avrupa’da Türkçe Öğretimine Yönelik Hazırlanmış Kitapların İncelenmesi” adlı teziyle tarihsel bağlamda, 1551 yılından günümüze kadar, Avrupa Kıtası’nda yabancı dil olarak Türkçe öğretiminin arka planını ve Türkoloji Merkezlerini de ele aldığı çalışmasını 24 Şubatta başarıyla savunarak doktor unvanını almaya hak kazandı.

Doktorasını Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı ve Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi Bilim Dalında gerçekleştirdi.

Farklı uluslararası dergilerde bilimsel makale, kitap bölümü ve bildiriler kaleme alan Kurt ayrıca Makedonya Türk Edebiyatının ender isimlerinden biri olan  “İlhami Emin’in Hayatı, Eserleri ve Edebî Kişiliği”, adıyla Yüksek Lisans Tez çalışması da yaptı.

Ayrıca Kurt, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımla duygularını şu şekilde dile getirdi;

“Öncelikle Türkiye’mize çok geçmiş olsun. Malumunuz olduğu üzere yaşanan depremlerle hepimiz büyük bir sarsıntı yaşadık ve üzüntümüz de devam etmektedir. Rabbim depremde vefat eden şehitlerimize rahmet eylesin, mekânları cennet olsun. Yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum.”

Lâkin acıyı da mutluluğu da birlikte yaşıyoruz. Hayatın cilvesi…

Uzun bir uğraş ve yolculuğun sonucu olarak Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalında doktora tezimi başarılı bir şekilde savunarak Doktor unvanını almaya hak kazandım. Evvela kıymetli hocam Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, değerli hocalarım Prof. Dr. Mehmet Kara, Prof. Dr. Mustafa Durmuş, Doç. Dr. Ülker Şen, Doç. Dr. Salim Pilav ve Prof. Dr. Yusuf Doğan’a ve aileme teşekkürlerimi sunarım.

A. H. Tanpınar “Magnum Opus'”u Huzur adlı romanında veciz bir şekilde şöyle bir ifadede bulunur:

 ” …Bu çılgınlık biraz da tezin bitmesinden geliyordu. Artık hür olduğunu, istediği gibi gezip tozacağını, istediğ şeyleri okuyacağını düşündükçe sevinci artıyordu. Mayısın dördünde tezi bitirmek yazı kazanmaktı. Dört seneden beridir, ilk defa yaz denen harikulade kuş kendisinin oluyordu…”

Ancak unutmamak gerekir ki DİNLENMEMEK ÜZERE YOLA ÇIKANLAR ASLA YORULMAZ. ”

– Özlem Kurt Kimdir?

Özlem Kurt, 1991 yılında Kuzey Makedonya’dа dünyaya geldi. İlköğrenimini Gotse Delçev İÖO’da tamamladı. Lise eğitimini Yane Sandanski Ustrumuca Belediye Lisesinide, lisans eğitimini Üsküp “Az.Kiril ve Metodiy Üniversitesi” Eğitim Fakültesinde tamamladı. Yüksek lisans eğitimini Trakya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim dalında ve Ankara Gazi Üniversitesi “Yabanacı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi” Doktora Programı tamamlayarak doktor oldu.

Kuzey Makedonya’nın farklı okullarında görev yapmıştır. Dünyada ana dil ve Yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi üzerine akademik çalışmalarını sürdürürken edebî yaratıcılık olarak da hikâyeler yazmaktadır. Makedonca-Türkçe yeminli tercümanlık da yapan Kurt, iyi derecede İngilizce, Sırpça, Bulgarca vb. dillerine de hâkimdir.

Bilimsel Yayınlarından Bazı Örnekler:

“Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Etkileşimli Dinleme”, Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Dergisi, 5(2), 2023.

Comparison Of Teaching Turkish as a Foreign Language in Europe and Turkey”, ZfWT, 14(2), 2022.

“Yabancı Dil Olarak Yedi İklim Türkçe ile Makedonca Konuşabiliyor Musunuz? (Zboruvate Li Makedonski?) Öğretim Setlerindeki Metin Altı Sorularının Bloom Taksonomisi’ne Göre İncelenmesi”, Prof.Dr. Nâzım H. Polat’a Armağan, (Ed.Haykır, T., Apaydın, D. & Akbaş, M.), Mart 2022, (585-600).

“Kuzey Makedonya’da Türk Öğrencilere Yönelik Hazırlanmış Olan İlköğretim 5. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarında Bulunan Okuma Metinlerindeki Metin Altı Soruların Yenilenmiş Bloom Taksonomisi Bilişsel Süreç Basamaklarına Göre İncelenmesi”, Balkanlarda Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 2(2), 2020.

22. Uluslararası Türk Kültürü Sempozyumu 2017 – Çağdaş Makedonya Türk Edebiyatında Şair İlhami Emin’in Şiirlerinde Din Teması

3. Uluslararsı Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi 2017 – Çağdaş Makedonya Türk Edebiyatı Temsilcilerinden İlhami Emin’in Şiirlerinde Çocuk ve Çocukluk

21. Uluslararası Türk Kültürü Sempozyumu 2016 – Çağdaş Makedonya Türk Edebiyatı’nda Göç

2. Uluslararsı Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi 2016  – Çağdaş Kosova Türk Edebiyatı’nda Göç

Read Previous

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp üyesi Cvijanovic, Aliyev’le görüştü

Read Next

Bosna Hersek, bağımsızlığının 31. yılını törenlerle kutluyor