Throni Vakfı, hafta sonunda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın destekleriyle Makedonya’da eğitim gören lise öğrencilerine “Lise Öğrencilerinde Kültür ve Medeniyet Fikrinin Gelişimi” konulu seminer düzenledi.
Throni Vakfı’nda lise öğrencilerine yönelik düzenlenen seminer iki gün sürdü.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Throni Vakfı Başkanı Metin İzeti, “YTB’nin katkılarıyla Kalkandelen’de gerçekleştirdiğimiz Balkan Gençlik Okulu Çalıştayı çerçevesinde, Throni Vakfı ‘Lise Öğrencilerinde Kültür ve Medeniyet Fikrinin Gelişimi’ semineri düzenliyoruz” dedi.
Metin İzeti, “Gelenek ile Modern Dönem Arasında Makedonya Gençleri ve Kültürel Değişmeler” konulu seminerinde Arnavut toplumunda gelenekçilikten modernizme zorlu geçişi anlattı. Metin İzeti, gelenekçi Avrupa’nın modern Avrupa geçişinden bahsederken Müslüman toplumunun bu konuda neden yol katedemeyip nasıl hala gelenekçilik ile modernizm arasında kaldığını anlattı. İzeti, ayrıca toplumun düzelmesi için insan, cemiyet, devlet ve kültürün gelişmesi ve öneminin anlaşılmasına vurgu yaptı.
Ardından Nasir Recepi , “Osmanlı Hoşgörü Paradigması ve Günümüz İnsanına Işık Tutması” sunumunda, Avrupa gözüyle Osmanlı hoşgörüsü ve bu yüzyıldaki etkisi hakkında bahsetti.
Günün sonunda Abas Yahya Ney dinletisi konseri verdi.
Seminerin ikinci günü Hüseyin Rizai ve Selver Cemaili hocaların anlatımlarıyla devam etti.
Hüseyin Rizai, “İslam Dünyasında Modernizm Düşüncesi ve Balkanlara Yansıması” sunumunda geçen yüzyılda Muhammed Abduh gibi ondan sonra Reşit Rıza gibi modern İslam düşünürlerinin dünyadaki etkisinden bahsetti. İlk olarak Mehmed Hanziç’in Bosna Hersek’te bu düşünceyi Balkanlara getirmesi ve geliştirmesini ele aldı. Ardından Arnavutların da Modern İslam düşünürü olarak günümüzde İsmail Bardhi ve öğrencilerinin olduğunu söyledi.
Programın devamında Selver Cemaili, “Osmanlı Döneminde Sosyal Organizmalar ve Yeni Bir Medeniyet Anlayışına Bakış” konulu seminerinde Osmanlı’nın askeri, devlet adamları ve ilim adamlarının nasıl bir sistemli kurumlar kurduğunu ve her şehir ve mahalle gibi yerlede kendi sistemleri olduğunu ve bu sistemden hiçbir sorun olmayıp nasıl rahatça yaşadıklarını belirtti.
TIMEBALKAN