Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yard. Doç. Dr. Mehmet Samsakçı ve beraberindeki heyeti kabul etti. 25 Aralık Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Rezidansında gerçekleştirilen görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Görüşmede özellikle iki ülke arasındaki dostane ilişkiler ve gündeme dair konular değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı İvanov, dost ülke Türkiye’nin, Makedonya’yı bağımsızlığını kazandığı ilk günden beri desteklediğini ve Makedonya’nın yanında olduğunu dile getirerek, iki ülkenin ortak bir tarihten geldiğine vurgulayarak, ortak kültürel değerlerimizin yaşatılmasının önemini ifade etti. Özellikle Üsküp Türk Çarşısının bu ortak değerlerin başında geldiğini; Medeniyetler İttifakı Projesi’nin, tüm kültürleri ve toplumları içine alacak bir inisiyatif olduğunun altını çizdi. “Aramızda dostluk köprüleri ile ilişki ve dostluğumuzu pekiştiriyoruz. Eskiden Türkiye’ye ulaşmak için ülkeler geçiyorduk, artık TAV ile 1 saatte İstanbul’dayız. Ne kadar yakın olduğumuzu buradan görebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.
Makedonya olarak insana yatırım yaptıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı İvanov, Mustafa Kemal Atatürk, Ali Fetih Okyar, Yahya Kemal Beyatlı ve Osmanlı döneminde Mısır Valisi, hatta bir bakıma modern Mısır’ın kurucusu olan Mehmet Ali Paşa’nın da Makedonya coğrafyasının Türkiye ve dünyaya hediye ettiği zenginliklerden olduğunu belirtti. Bu değerlerin hatırlanması adına göreve geldiği ilk günden itibaren çalışmalarını hızlandırdığını söyleyen Cumhurbaşkanı İvanov, Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin doğduğu Kocacık’ta açılışı yapılan Anı Evi inşaatını bizzat takip ettiğini sözlerine ekledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. başbakanı ve Paris elçisi olan Ali Fetih Okyar’ın ve Makedonya doğumlu diğer şahsiyetlerin de manevî anlamda burada yaşatılmalarının, Türkiye’den gelen vatandaşların onları tanımaları ve tarihlerini bilmeleri açısından son derece önemli olduğunu belirtti.
Makedonca ve Türkçe arasındaki tarihsel bağa da değinen Cumhurbaşkanı İvanov, Makedonca’da hâlen 3000’ne yakın Türkçe kelime bulunduğunu, sözlük bazında bu sayının 8.000’e çıktığını belirterek “bu realite, iki millet arasındaki kültürel bağların ne kadar derin bir arka planına sahip olduğunu gösteriyor” ifadelerini sözlerine ekledi.
Önemli ayrıntılara da değinen Cumhurbaşkanı İvanov, dünyada ilk Türkçe televizyon yayınının 1967 yılında Makedonya devlet televizyonunda yapıldığını, Türkiye dışındaki ilk ve tek Türk Tiyatrosunun yine Makedonya toprakları sınırları içerisinde hizmete başladığını, Üsküp Türk Tiyatrosu’na, 65. yıldönümünde devlet nişanı verildiğini, son olarak, inşaatı devam eden Yeni Türk Tiyatrosu binası çalışmalarını da yakından takip ettiğini belirtti.
Osmanlı Barışına (Pax Ottomana) da değinen Cumhurbaşkanı İvanov, “Osmanlı asırlarında bütün milletler, barış içerisinde yaşamlarını sürdürdüler. Her millet kendi öz benliğini, dilini, kültürel kimliğini muhafaza edebilmiştir. Osmanlı’dan sonra Balkan topraklarında bu barışı sadece Makedonya sınırları içerisinde görebiliriz. Makedonya tüm milletlerin entegrasyonunu sağladığı tek ülkedir.” ifadelerini kullandı. Ülkesinde tüm etnik unsurların bir arada, barış içerisinde yaşadığını ifade eden Cumhurbaşkanı İvanov, barışın temini ve muhafazası için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yard. Doç. Dr. Mehmet Samsakçı, Üsküp gibi tarih, medeniyet ve sanat kokan bir şehirde çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin aynı kararlılıkla devam etmesi için Yunus Emre Enstitüsü olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. 2015 yılı içerisinde yaklaşık olarak 400 Makedonya vatandaşı öğrenciye Türkçe Eğitimi verildiğini ifade eden Samsakçı, Türkçe Eğitimi noktasında özellikle Makedonya makamları ile önemli bir ivme yakaladıklarını, Makedonya İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı personellerine de Türkçe Eğitimi verildiğini hatırlattı. Türkiye ve Türk medeniyetinin ilmi, kültürel ve sanatsal zenginliklerini Makedonya’da yaşatmaktan; iki kardeş ve dost ülkenin yakınlaşmasına vesile olmaktan duyduğu onur ve memnuniyeti ifade etti.
Enstitü olarak, iki ülke arasında yakın tarihte imzalanan Kültür Merkezleri Antlaşması ile Üsküp Türk Çarşısında bulunan tarihî Kurşunlu Han’a geçeceklerini dile getiren Samsakçı, böylece kültürel ve sanatsal çalışmalara daha da hız verileceğini söyledi.
Makedonya Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İsmail Ali, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Yardımcısı Fuat Korkmaz ve Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Okutman / Tercümanı Melahat Alievska’nın da hazır bulundukları ziyaret, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yard. Doç. Dr. Mehmet Samsakçı tarafından, Cumhurbaşkanı İvanov’a takdim edilen hediye ve Yunus Emre Enstitüsü bülteni ile son buldu.