İTB’de ‘Göçün acısında birleşen gönüller’ sergisi

Merkezi Ankara’da bulunan Trakyalılar Vakfı ve İskeçe Türk Birliği işbirliğinde “Göçün acısında birleşen gönüller” fotoğraf sergisinin açılışı İskeçe Türk Birliği’nde gerçekleşti.

Trakyalılar Vakfı’na anlamlı sergi için teşekkür eden İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, şöyle konuştu:

“Türk tarihi belli ki de aynı zamanda göç tarihidir. Bazen yeni vatanlar edinmek için göç, bazen de Anavatan’a kaçabilmek ve hayatta kalabilmek için göç ve bazen de ekonomik nedenlerle göç. Türklerin tarihinde göç ayrılmaz bir şekilde yer almıştır. Sergide konu edilen ise daha çok Balkanlar’dan yapılan Türk göçleri.

1700’lü yılların sonlarına doğru Karlofça Anlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu’nun toprak kaybıyla başlayan Balkanlar’daki Türk göçü, 1. Balkan, 2. Balkan, 1. Dünya Savaşları esnasında devam ettiği gibi başka dönemlerde de devam etti ve hala devam ediyor.

1923 yılında Lozan Barış Antlaşması döneminde nüfusumuz 120.000 idi bugün de aynı. Bizim Batı Trakya Türklerinin Azınlık olarak kaldıktan sonraki göçü de biraz göçe zorlama, asimilasyon politikası, ekonomik ayrımcılık sebebiyle %90 oranında Anavatan Türkiye’ye yapılan göç.

Göçün son dönemde farklı bir şekline de şahit oluyoruz. Suriye savaşı var. Anavatan T.C. bu acıları dindirmek için çabalar sarf ediyor. Bir anlamda Anavatan Türkiye’nin kaderi de bir anlamda bu.”

“SINIRLAR FİZİKİDİR, GÖNLÜMÜZDE SINIR YOKTUR”

Sınırlar fizikidir, gönlümüzde sınır yoktur, diyerek sözlerine başlayan Trakyalılar Vakfı Başkanı Gökhan Özgöç şunları söyledi:

“Yıllarca bunları vurguladık. 4-5 ay önce Gümülcine’de de benzer bir sergi düzenledik. Biz, sergimizi düzenlerken “Göçün acısında birleşen gönüller” dedik. Ama buraya geldikten sonra göç edenlerin acısını gördük, ama göç edemeyenlerin de acılarını paylaşmamız gerektiğini anladık; onlarla birlikte olmamız, onların dertlerini dinlememiz , elimizden ne geliyorsa yapmamız gerektiğini düşündük. Fotoğraflar, müzikler belki bir sembolü ifade ediyor, ama burada gönlümüzün ne kadar birlikte olduğunu hissettik. Anavatan’dan sizlere selam getirdik.”

“TÜRKİYE’DE TÜRK OLMAK KOLAY, ÖBÜR TARAFTA (BATI TRAKYA) TÜRK OLMAK NEDİR GELİN GÖRÜN”

Batı Trakya’nın göçe yabancı bir bölge olmadığını, bölge köylerinin Bulgar işgali sırasında, Andartlık sırasında şehre göç ettiklerini söyleyen İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ise konuşmasına şöyle devam etti:

“Bizler, Trakyalılarla zaman içinde bağlarımız kopmuş olabilir. Son zamanlarda sizin vakfınız gibi kuruluşlar sayesinde daha da yakınlaşıyoruz. Arabistan’da Müslüman olmak kolaydır. Türkiye’de Türk olmak kolaydır ki Trakya’da da Türk olmak kolaydır. Öbür tarafta (Batı Trakya) Türk olmak nedir gelin görün. Köyleri terk edip İskeçe’ye veya başka yerlere yerleşenlerin fotoğraflarını, belgelerini bulup bu konularda çalışmalar yapmalıyız. Köylerimizde hatimler yapılmaktadır. Köy derneklerimizle beraber bu tür etkinlikleri köylerimize de taşıyabiliriz ve böylece daha fazla kesimlere hitap etmiş oluruz.”

“TÜRKİYE HEP KENDİSİNE SIĞINANLARIN GÜVENLİ LİMANI OLMUŞTUR”

Etkinlikte son olarak söz alan T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu şunları belirtti:

“Elinizdeki bilgileri, belgeleri toparlayıp, akademisyenlerin kullanımına sunmak, sizleri daha da güçlü kılacaktır. Yeni nesillere bilgi aktarabilmek için elimizde belge olması gerekmektedir. Bu tür bir çalışmaya girmek çok faydalı olur.

Göç temalı bir sergi. Türkiye Osmanlı’dan bu yana belki de Selçuklulardan bu yana başka dinlerden ve ülkelerden sığınanların limanı olmuştur. 1400’lü yıllarda Museviler geliyor. 1930’da Hitler’den kaçan Museviler geliyor. 1800 yıllarından sonra topraklar Osmanlı’nın elinden çıktıktan sonra Türkiye yine hepsine kucak açıyor.

Bugün de Bursa, İstanbul ve başka şehirlerde Balkanlar’dan göç etmiş insanlar var. 1980’nin sonunda Bulgaristan’dan, Kosova’dan, Bosna’dan ciddi sayıda insan Türkiye’ye sığınıyor ve Türkiye her zaman bunlara kapılarını açmıştır.”

23 Şubat Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleşen sergi açılışına Trakyalılar Vakfı Başkanı Gökhan Özgöç, T.C. Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu ve eşleri, İskeçe S. Müftüsü Ahmet Mete, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Gümülcine Belediyesi meclis üyesi Sibel Mustafaoğlu, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı’nın yanı sıra kalabalık bir soydaş topluluğu katıldı.

 

 

milletgazetesi.gr

Read Previous

“AB’nin Bosna Hersek’e Tutumu Kesinlikle Değişiyor”

Read Next

Manisa Rumeli Ezgileriyle Coştu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *