İskeçe’deki azınlık okulunun sorunları Yunanistan Başbakanına iletildi

İskeçe Azınlık Ortaokul-Lisesi Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği, eğitim kurumundaki sorunları ve çözüm taleplerini belirttiği mektubu Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e gönderdi.

Yunanistan’ın din, dil ve kültür baskısı altında kalan Batı Trakya Türkleri eğitim sorunuyla karşı karşıya. İskeçe Azınlık Ortaokulu-Lisesi’nin inşası ve derslik eksikliği nedeniyle azınlık öğrencileri sağlıklı bir eğitim sürecinden geçemiyor. 

BAŞBAKAN MİÇOTAKİS’E OKULUN SORUNU VE GEREKLİ ÇÖZÜM TALEBİ MEKTUPLA İLETİLDİ

İskeçe Azınlık Ortaokulu-Lisesi Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği okuldaki derslik sayısnın okul mevcuduna yetmediğini belirten bir mektup yazarak, 3 Mayıs 2024 tarihinde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e gönderdi. Mektupta Başbakan Miçotakis’e ilgili sorunlar ve bu bağlamda sorunların çözümü için gerekli talepler iletildi. 

Encümen Heyeti Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve Okul Aile Birliği Başkanı Cemalettin Efendi’nin imzasını taşıyan mektuba ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2023 – 2024 eğitim yılının başlamasıyla okulda velilerin ve öğrencilerin vardiyalı (sabahçı-öğlenci) eğitim sorunu yaşadığı hatırlatılarak, gösterilen tepkiler sonucunda vardiyalı eğitim sisteminin kaldırıldığı belirtildi. Buna karşın, İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğünün talimatıyla okulun bodrum katında bulunan dersliklerin kullanımına izin verilmediği, öğrencilerin 25 yerine 20 derslikte sıkışık bir düzenle eğitim görmeye mahkum edildiği vurgulandı ve bu durumun yeni bir mağduriyete neden olduğu, okulun fiziki kapasite sorununun bir kez daha ortaya çıktığı kaydedildi. 

İSKEÇE AZINLIK ORTAOKULU-LİSESİ’NİN YENİ BİR BİNAYA KAVUŞMASI TALEBİ AKTARILDI

Başbakan’ gönderilen mektupta, İskeçe Azınlık Lisesi’nin yeni bir binaya kavuşması talebi bir kez daha ifade edildi. Kısa ve orta vadede ise fiziki kapasite sorununun çözüme kavuşturulması için okulun bodrum katında bulunan dersliklerin geçmişte olduğu gibi kullandırılması, okulun kullandığı alana prefabrik sınıfların inşa edilmesi veya okulun civarında ilave derslik olarak kullanılabilecek kamu binalarının tahsis edilmesi talep edildi. Mektupta ayrıca yerel yönetim nezdinde yapılan başvuruların bir an önce sonuç vermesi beklentisi dile getirildi. Mektup,‘”Okulumuzdaki soruna çözüm beklentimizi dikkatinize getirmek ister ve toplumun yararına olacak iyileştirmelerin yapılması için gerekli müdahalelerde bulunmanızı arz ederiz” ifadesiyle son buldu.

VARDİYALI EĞİTİM KARARI SON BULDU ANCAK DERSLİK TALEP EDİLİYOR

Yunanistan hükûmetinin Batı Trakya’daki Türk nüfusa yönelik insan hakları ihlalleri devam ediyor. Din, dil, eğitim ve pek çok alanda Batı Trakya nüfusunun haklarını elinden alan Yunanistan, bu kez gözünü Türk öğrencilere çevirdi. 11 Eylül 2023 tarihinde yeni eğitim-öğretim dönemine giren öğrenciler, bir kez daha vardiyalı sistem ve kötü eğitim şartları yüzünden sorunlarını dile getirmek için sınıfların kapısına kilit vurdu. İskeçe’de veliler ve öğrencilerin başlattığı vardiyalı eğitim sistemini protesto edildi ve Yunan makamları kararından geri döndü.

Vardiyalı eğitim kararının veto edildiği okulda yetersiz derslikler yüzünden iyi derecede eğitim hakkından mahrum bırakılan öğrenciler, derslik talep ediyor. 






qha

Read Previous

UNESCO’nun Basın Özgürlüğü Ödülü, Gazze’de İsrail’in suçlarını belgeleyen gazetecilerin oldu

Read Next

Sırbistan: ABD’nin yaptırım listesine aldığı Vulin’e yeni hükümette kritik görev