25. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri Festivali kapsamında, Üsküp’te, yedi ülkeden 70’in üzerinde bilim adamının katıldığı 21.ci Uluslararası Türk Kültürü sempozyumu düzenlendi.
Hüsamettin Gina
Uluslararası Türk Kültürü sempozyumunun açılışını yapan başkan Selami Tahir, katılımcıları ve misafirleri selamlayarak “Türk Milleti köklü tarihe ve zengin bir kültür birikimine sahiptir. Sempoyumda sunulacak olan değerli çalışmalar Türk Halk Kültürü konusuna büyük bir açıklık getireceği inancındayım” şeklinde konuştu.
“Sempozyum hakkında daha akılcı eleştiriler tavsiye ediyorum”
Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı ve Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri onursal Başkanı İrfan Ünver Nasrattınoğlu, bugüne kadar, daha doğrusu 21 yıl içerisinde 400’den fazla bilimsel makale sunulduğunu ve bunun önemsenecek bir olay olduğunu vurguladı.
Onursal Başkan selamlama konuşmasını yaparken kısaca bir üzüntüsünü de dile getirmeyi ihmal etmedi.
İrfan Nasrattınoğlu, “Kimseye şahsen bir sitemim yok. Ama, bazı kişiler diyor ki, orada işte bilimsel konuşmalar olmuyor. Gelişigüze konuşmalar ile geçiştiriliyor. Bunlar benim kulağımı geldi. Bizim 21 yıl içerisinde, bütün sempozyumlar kitap bütünlüğünde yayınlandı. Bu sözleri söyleyen değerli dostlarım, kitapları açıp bakmalarını tavsiye ederim. Kaldı ki bu bildirileri sunan sizler gibi değerli akademisyenlerdir. Bunları küçümsemek değil daha akılcı eleştiriler sempozyuma yaklaşmalarını tavsiye ediyorum ” dedi.
İlk defa gelenler için Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri Festivali’nin 25 yıldönümünü idrak ettiklerini belirten Nasrattınoğlu, “Türkiye’de ve dünyanın neresine giderseniz gidin göreceğiniz festival ve şenliklerden daha geri seviyede olmadığını, aksine daha üst seviyede olduğunu vurguladı.
Nasrattınoğlu, ayrıca Çalıkla yapılan şenliklerin ana temasının hıdırellez olduğunu vurgulayarak “Hıdırellez olayının UNESCO listesini girmiş bulunmaktadır. Şurada bir gerçek var ve bunu bilmemiz lazım. Türk Kültürü Dünyanın en zengin kültürüdür. Aksini söyelen varsa gelsin konuşalım” ifadelerini kullandı.
Sempozyumun açılına katılan Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, “Cumartesi günü 25. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri Festivali kapsamında Çalışklı köyünde ikinci kez bir araya geldik. Şunu samimiyetle söylüyorum, yıllardır bu kadar keyif aldığım, bu kadar kardeşlerimin arasında hisettiğim toplantı az olmuştur. Ama Makedonya’da bu sık sık tekrarlanıyor. Bugün burada 21.ci Uluslararası Türk Kültürü sempozyumu katılımcı olmak ve sizlere hitap etmek bana ayrı bir mutluluk ve onur vermektedir.” dedi.
Sempozyumda, yerli bilim adamlarının yanı sıra Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan, Kosova ve Arnavutluk’tan toplam 70’in üzerinde bilim insanı üç oturumda, farklı konularda Türk Kültürüne ilişkin sunumlar yaptılar.
Sempozyumun açılışına Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Samsakçı, Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca, Makedonya Bilimler ve Sanatlar akadamesi üyesi Numan Aruç, Halkbank İcra Kurulu Başkanı Necdet Palakçı, bilim adamları ve kabarık sayıda misafir katıldı.
Sempozyum kapsamında, ayrıca birçok sanatçının Karma Türk Sanatları sergisi de yer aldı.
Karma Türk Sanatları sergisinden daha fazla fotoğrafı TIMEBALKAN’ın resmi facebook sayfasından görebilirsiniz:
Facebook Galeri için tıklayın: TimeBalkan Facebook