İlber Şiyak’ın Kökler ve Göç Araştırma İzleri

 

Geçenlerde Manisa Valisi Sayın Mustafa Hakan Güvençer Beyefendi’nin himayelerinde,-Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafınca ‘Şehrin Hazineleri Vefa Buluşması’ konulu toplantı düzenlendi. Manisa kentinin yetiştirdiği, yazar, şair, ressam ve güzel sanatlar alanında eserler üreten 23 kişiye ‘Şehrin Hazinesi’ Şiltleri takdim edildi. Sayın Vali Mustafa Hakan Güvençer’in bu tür toplantıyı ilk defa düzenlediğinden dolayı kendilerini kutlarım. Kayda değer bu tür buluşmanın Türkiye Cumhuriyeti’nin Valilerine de örnek olacağından eminim… Böyle, çalışkan insan emeğine değer veren Vali’ye yeni yılda da başarılı faaliyetlerinin devam etmesini yürekten dilerim…

‘Şehrin Hazineleri Vefa Buluşması’ konulu toplantıda 23 kişiye ‘Şehrin Hazinesi’ Şiltleri takdim edildi. Bu değerli ödülü alanlar arasında, araştırmalarıyla ün salmış,  yazar, araştırmacı İlber Şiyak Beyefendi’nin de yer alması bizleri gururlandırdı. Evet, kendilerinin araştırmalarını sürekli olarak, “Balkan Günlüğü”, “Manisa Haberleri”  ve   “Time Balkan’da” görüyoruz. Yaptığı araştırmalarıyla “Torbeş’lerin Kökleri ve Göçleri”  hakkında bilmediklerimizi ortaya atmaktadır…

Yazar, araştırmacı İlber Şiyak’ı okuyarak tanımışlığım oldu.   Araştırmacı yazarı daha yakından görüşmek ise Ankara’da katıldığı bir toplantı esnasında sunumunu izleyerek fırsatım oldu. Kendilerinin bugüne kadar yapmış olduğu Göç ve Kökler’le ilgili araştırmalarını ve yayınlamış olduğu kitaplarını okuyarak bir bakıma tanıdım…

İlber Şiyak’ın “Makedonya Rekalar Kaza’sında Türk İzleri (M.S. 376-1960) –Kökler-“   kitabıyla ilk okuma buluşmam oldu. Evet, 2011 yılının Şubat ayında baskısını yaşayan bu kitabı 2013 yılında okudum. Okurken beğenmek bir yana duygulanmıştım. Olur ya birçok yazarları tanımadan etmeden kitaplarını, romanlarını okurken onlarla yıllardır yan yana olduğunuzu düşünürsünüz, işte ben de sözünü ettiğim araştırmacı yazar İlber Şiyak’ın bu kitabını okurken böyle bir duyguya kapıldım. Bu kitap hakkında ne yapabilirim düşünürken, Üsküp’te birkaç gencin baş başa vererek çıkarttıkları ‘KÖPRÜ’ dergisine bir yazı yazmayı uygun buldum. Öyle de oldu 2013 sayısında kitap hakkında bir yazı yazdım. Bu yazıdan sonra tabi ki arkadaşlığımız sürdü, böylece yapmış olduğu araştırma yazıları, kitaplarını okuyarak kendilerini, yazılarını daha yakından tanımaya başladım. Kasım 2013 yılı ’Bistra’nın Kardelenleri’  kitabı birinci baskısını yaşadı. Sözünü ettiğim kitabın üçüncü sayfasında : – Muhacirler, Kaybedilmiş Topraklarımızın Milli Hatıralarıdır.- Mustafa Kemal Atatürk’ün 17-01-1937-,  Göçmenler için önemli düşünce alıntısını vermiş,  İlber Şiyak.  Temmuz 2015 yılında  ‘Rumeli Dedikleri’ üçüncü kitabının birinci baskısı yayınlandı. Tek kelimeyle araştırmacı yazar,  Göç konusunu sürekli araştırarak okurlarına yeni tarihi bilgileri vermektedir.

‘Göç’ konularını i araştıran yazar İlber Şiyak bu konuyu sürekli olarak neden kaleme alıyor, çoğu kez düşündüğüm olmuştur. Kendileri 196o yıllarında ailesiyle birlikte Makedonya’nın doğasıyla harika köyünü terk edip, çok sevdikleri ana vatan Türkiye’ye göç ediyor. Göç sırasında yaşadığı üzüntü, çocuk hafızasına öyle yerleşmiş ki, yıllar sonra, tabi ki olanaklar fırsatını yakalayınca bu konuyu araştırmaya başlıyor. Psikologlara göre, çocuk yaşlarda yaşanılan üzüntü, sevinç hiç ama hiç unutulmazmış.  Öyle ki   bu üzüntüler  insanı yaşam sonuna kadar  takip ettiklerini doğruluyor  uzman psikiyatristler.. Naçizane düşünceme göre İlber Şiyak da çocukluk döneminde yaşadığı Göç’ün getirdiği üzüntüyü, zorlukları unutmayıp kendini böyle araştırma çalışmalarına veriyor. Evet, Göç üzüntüsünü yaşarken mutlaka bir gün araştırma yazı, kitaplarıyla da ünlü olacağını hiç düşünmemiştir. Yazdığı yazılar, yayınladığı kitaplar biz okurlara ne kadar da değerli bilgilerinin verdiğinin mutlaka farkındadır kendileri…. Derken çocuk yaşta yaşanan üzüntüler bazen nadir de olsa değerleri ortaya atıyor, İLBER ŞİYAK ‘ın değerli araştırmaları ve kitaplarındaki hazine gibi…

“Kökler” araştırmaları yazılarında bir örnek vermeyi uygun buluyorum. Makedonya’nın bir dönemin araştırmacı yazar (günümüzde hayatta olmadığından,  adını zikretmek istemiyorum ) Torbeş’lerin kimliği hakkında Türk, Müslüman olmadıkları tezini ortaya atmıştı. Yıllar sonra İlber Şiyak araştırmalarıyla bu tezi çürütmeye başardı. Bununla ilgili yazımda değerli araştırmacı yazar Şiyak’ın bir  alıntısını vermeyi uygun buldum:- Balkanlarda İnşa Edilen İlk Mescidin Gora’nın Milika Köyünde Olduğunu Biliyor musunuz. Bugün Camiye Dönüşen Mescidin Kitabesinde Şöyle Yazmaktadır.-‘1090yılında Bu Camiyi Ahmet Aga İnşa Ettirmiştir. Onarımı Da 1128 Yılında Tamamlanmıştır’ . Devamında, Batı Makedonya’da ve Kosova- Gora’da yaşayan Torbeşler , 1389-1876 yılları arasında kendilerini daima  Türk olarak yazdırmışlardır. Osmanlı Devlet Arşivlerinde de bu insanların Türk oldukları ve Osmanlılardan önce Bölgeye Türk Kavimlerinden geldikleri yazmaktadır.’..Devamında-İlber Şiyak Araştırmacı yazar, ‘ günümüzde Torbeş’ler,  Makedonya’nın Batısında genellikle dağlık bölgelerde yaşarlar. Evet günümüzde Torbeş’ler , Korap, Şardağı, Bistra dağlarının eteklerinde, Debre, Struga, Kiçevo, Kalkandelen, Gostivar, Köprülü, Pirlepe, Tikveş, Kavadarçi, Negotino, Koçani, Carevo Selo (Delçevo)ve Üsküp civarında yaşarlar. Ayrıca Kosova’nın Prizren kentinin Güneyinde GORA bölgesinde de yaşamaktadırlar. 4yy.’ın başlarından itibaren Batıya doğru ilerleyen Hun Türk Boyları olan Avarlar ve Kumanlar 376 yılından itibaren Balkan Coğrafyasına yerleşmişlerdir. Zamanla güçlerini kaybeden Türk Boyları Slavların arasında asimile olmuşlardır. Ancak, Osmanlı Devletinin Balkanları Fethetmesiyle birlikte bu Türk boylarının torunları topyekûn İslam’a geçmişler ve Türk-İslam Örf ve Ananelerine uygun olarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir.-‘  …

Araştırmacı yazar İlber Şiyak böyle değerli araştırmalarını en son kitabı “SARUHAN’DAN RUMELİ’YE, Gönül Köprüleri’nde” ayrıntılarıyla okurlarını tanıtmaktadır. 37 yılını kültür, edebiyat, şiir, müzik, ve en sonunda da araştırma kitaplarına adayan değerli yazar ve kadim dostum İLBER ŞİYAK, vermiş olduğu emeği için kayda değer, plaket, takdirname, ödüller de almıştır. Burada yer darlığından dolayı almış olduğu ödüllerden sadece birkaçını anmayı uygun buldum…

…Evet İlber Şiyak araştırmacı ,yazar, şair aldığı ödüllerin sadece birkaçı: 2007 y., Manisa-Makedonya Göçmenleri Kültürünü Yaşatma  ve Dayanışma Derneği Üstün  Hizmet ,2013y. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi –özel ödül,2013y. –Avrupa Birliği üyesi Ülkelerinden Türkiye’ye Gelen –Farklı Renkler Öğrenci Grubu Özel Ödül, 2014y. Kibatek, 2016 Çanakkale 18 Mart Üniversitesi 1. Balkan Sempozyumu Ödülü,2017y. Makedonya Göçmenler İzmir Gültepe özel ödülü,2017 Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ödülü Makedonya Cumhuriyeti Üsküp’ün Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Tülin Erkal Kara- ödülü,2017 Küçük Kuyu Belediyesi Özel Ödülü ve 2017 Manisa Valisi –Şehrin Hazineleri- özel ödülü, almış olduğu ödüller arasında bulunmaktalar. Gönül isterdi ki burada İlber Şiyak Araştırmacı yazarın almış olduğu tüm ödülleri sıralamak, ancak bana göre kendilerinin yapmış olduğu Araştırma Yazıları okurlarına en büyük ödülüdür…

….Yazımın sonuna gelmişken  Yazarın  sunumundan bölümü de vermeyi uygun buluyorum:- ‘Sizler ; Kardelen Çiçeklerinin açtığını hiç gördünüz mü? Umutla Baharın gelmesini, Karların erimesini aylarca kapalı olan yolların açılmasını Beklediniz mi? Kardelen Çiçeğine sormuşlar:-Bütün çiçekler sıradan yerlerde açıp insanlara yakın dururken, Sen neden böyle yüksek yerlerde açarsın? Kardelen şöyle cevap vermiş: Gülü seven Dikenini, Menekşeyi seven Rengini, Beni seven de Ölümü göze alır… Sert bir rüzgâr eser vadiye, Kardelenlerin boynu bükülür, Mavi kelebekler dört bir yana savrulur. Tıpkı, Doğup büyüdükleri, Yurt bildikleri toprakları terk etmek zorunda kalan Biz Muhacirler gibi…’

Kendi kendini yetiştiren yazar araştırmacı, müzisyen, şair( umarım yakında şiir kitabıyla da değerli okurlarını tanıtacaktır) İlber Şiyak Bey’i anlatabildimse ne mutlu…

Read Previous

Türkiye Başbakanı Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Borisov ile görüştü

Read Next

Kasami, BESA Genel Merkezi’ne şiddet kullanarak girdi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *