Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), doğu Hırvatistan’ın en büyük şehri olan Osijek’te Slavonya Müzesi ve Hırvatistan Kültür Bakanlığı işbirliğinde “Tarihi Osijek Şehri Sergisi” düzenledi.
Osijekli sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği serginin açılışına, Hırvatistan Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ivica Poljicak, Türkiye’nin Zagreb Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan, Osijek Vali Yardımcısı, Osijek Belediye Başkan Yardımcısı, akademisyenler, yerel basın mensupları ve eğitimciler ile öğrenciler katıldı. Serginin açış konuşmasını yapan Müze Müdürü Dr. Denis Detling, “Osijek şehrinin kalbinin tarihi gelişimini gösteren bu sergiyi hazırlamak için tüm müze personeli olarak ciddi bir çaba ve emek sarfettik. Bu çabamızın bugün sonuçlandığını görmek mutluluk veriyor. Bu çabamızda bizi destekleyen Kültür Bakanlığına, sergiyi katkılarıyla zenginleştiren ve kataloğun basımını sağlayan Türkiye Cumhuriyeti ve TİKA’ya teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Sergi Küratörü Dr. Mladen Radic ise, “Sergiyi düzenlerken sadece kendi personelimiz değil etraftaki kültür kurumlarının ve TİKA’nın desteğini aldık. Osijek’in eski şehrinin hem tarihi gelişimini anlattık sergide, aynı zamanda da burada günümüzde yaşayan insanların da portrelerini sergiye katarak şehrin yaşayan bir parçası olduğunu anlatmaya gayret ettik” dedi.
Hırvatistan Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ivica Poljicak da Osijek’in tarihi önemini ve Hırvatistan tarihindeki yerini vurgulayarak, sergi çerçevesinde işbirliği içerisinde olan Slavonya Müzesi ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti.
Ardından söz alan TİKA Zagreb Koordinatörü Haşim Koç, sergi açılışındaki yoğun katılımın Osijek halkının kültür ve sanata olan ilgisinin bir göstergesi olduğunu belirterek, Osijek’teki 150 yılı aşkın ortak tarihin iki ülke halkları ve kültürleri arasında bir yakınlık vesilesi olduğunu, bu yakınlığın da Slavonya’daki ortak projelerin hayata geçirilmesini kolaylaştırdığını ifade etti.
Büyükelçi Hızlan, “Yaklaşık 3 ay önce göreve başladım, Osijek, Zagreb dışında resmi olarak ziyaret ettiğim ikinci şehir. İlki yine TİKA projeleri vesilesiyle Sisak idi, ikincisi de yine TİKA projesi sebebiyle Osijek oldu. Hem Sisak hem de Osijek ortak tarihimizin, ortak kültürel öğelerimizin olduğu şehirler” diyerek iki ülke arasındaki ortak değerlerin işbirliği potansiyeline değindi. Vali ve belediye başkanı ziyaretleri esnasında hem Sultan Süleyman Köprüsü çalışmalarının yeniden canlandırılması hem de farklı işbirliği konularında daha aktif bir seviyeye geçilmesi hususunda mutabık kalındığını bildiren Hızlan, sergide emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek, sergiyi Kültür Bakanlığı Müsteşarıyla birlikte açtı. Sergi açılışının ardından Kürator Dr. Mladen Radic eşliğinde sergiyi gezen katılımcılar, sergi hakkında detaylı bilgi aldı.
Sergide pek çok önemli eser bulunuyor. Tarihi şehirde 1950li yıllara kadar ayakta kalıp sonra yıkılan Osmanlı dönemi çeşmesinin yıkım öncesi dönemden orijinaline en yakın çizimi olan 1923 tarihinde meşhur Gustav Antolkoviç tarafından resmedilen Türk çeşmesi tablosu bu eserlerden biri. TİKA, bu tabloyu Slavonya Müzesi koleksiyonuna bağışlayarak, Slavonya Müzesi’ndeki diğer materyalden ilham alıp çeşmenin 3 boyutlu bir maketini yaptırdı. Ortak mirasın bir öğesi de müze koleksiyonuna kazandırıldı. İki dilli sergi kataloğunun basımı da proje kapsamında yine TİKA tarafından üstlenildi.
“Osijek Tarihi Şehir” sergisi, Mart 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
İHA