Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, Hırvatistan’ın ulusal petrol boru hattı şirketi JANAF aracılığıyla Macaristan ve Slovakya’ya petrol tedarikini sağlayabileceğini belirterek, böylece enerji güvenliği konusundaki endişelerin giderildiğini açıkladı.
Plenković, Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Konseyi toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, AB liderlerinin gündeminde başta Orta Doğu’daki durum ve petrol fiyatlarındaki artışın etkileri olmak üzere çok sayıda konunun bulunduğunu söyledi. Artan petrol fiyatlarının sadece akaryakıtı değil, gaz piyasasını ve dolayısıyla elektrik fiyatlarını da etkilediğine dikkat çekti.
Başbakan, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sırasında Hırvatistan’ın hızlı önlemlerle sosyal uyumu koruduğunu, vatandaşları ve ekonomiyi koruduğunu hatırlatarak, “Tecrübemizi kullanmalıyız” dedi.
Plenković, Macaristan’ın Aralık ayında üzerinde uzlaşılan 90 milyar euroluk kredi kararını engellemeye çalıştığını belirtirken, Hırvatistan’ın JANAF aracılığıyla Macaristan ve Slovakya’nın petrol ihtiyacını tamamen karşılayabileceğini vurguladı.
Hırvatistan’ın Omišalj limanına gelen 13 tankerden 4-5’inin petrol boşaltımının yapıldığını, bu petrolün Szazhalombatti (Macaristan) ve Bratislava (Slovakya) rafinerilerine taşındığını belirtti. Toplamda yaklaşık 1,5 milyon ton petrolün bir ay içinde sevk edildiğini kaydeden Plenković, “Bu veriler Hırvatistan’ın JANAF üzerinden her iki ülkenin tedarikini tam olarak karşılayabileceğini gösteriyor. Tedarik güvenliği son derece önemlidir” dedi.
Başbakan ayrıca, 2022’de uygulanan yaptırımlar paketinin amacının Rus olmayan kaynaklara geçiş için geçiş dönemi sağlamak olduğunu ve Hırvatistan’ın bu modelin sürdürülebilir olduğunu gösterdiğini söyledi.
Hırvatistan hükümeti geçtiğimiz Pazartesi günü akaryakıt fiyatlarının artışını sınırlayan önlemler almış, Plenković bu önlemlerin iki hafta sonra yeniden değerlendirileceğini ve gerekirse hükümetin piyasayı korumak için yeni adımlar atmaya hazır olduğunu belirtti.
Plenković, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:
“İki temel ilkemiz var: Akaryakıt tedarik güvenliğini sağlamak ve fiyatların erişilebilir olmasını garanti etmek. Tüm ilgili bakanlıklar, mevcut önlemlerin 1 Nisan’da sona ermesinin ardından hangi adımların atılacağını detaylı şekilde analiz ediyor.”











