Kuzey Makedonya’daki Uluslararası Kalkandelen Maarif Okulları’nda bugün, “Anadolu Mektebi” okumaları kapsamında “Hikayemizin Yarım Asırlık Yerli Ses Mustafa Kutlu” paneli düzenlendi.
Uluslararası Kalkandelen Maarif Okulları’nda “Anadolu Mektebi” okumalarının verimi olarak Türkiyeli tanınmış yazar Mustafa Kutlu için 7 Haziran Cuma günü panel düzenlendi.
Anadolu mektebi tanıtım videosunun gösterimin ardından Maarif okul müdürü Hikmet Parlar açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
Üsküp Eğitim Müşaviri Orhan Kurtoğlu’nun günün anlam ve önemini anlatan konuşmasından sonra Anadolu Mektebi yazar okumaları kapsamında “Hikâyemizin Yarım Asırlık Yerli Sesi Mustafa KUTLU” paneline geçildi. Panelin başkanlığını Fatihefe Şarakati yaptı.
Öğrencilerden Zehra Mehmeti, “Mustafa Kutlu’nun Hikayesi’nde Öne Çıkan Değerler” konuluşu konuşmasını yaptı.
Mustafa Kutlu’nun öne çıkan çok fazla değeri olduğunu kaydeden Mehmeti, “Kurguladığı bir çok insan tipleriyle, insanlara, dünyaya belki de bir hayat koşuşturmacasına dalıp kendi değerlerini, bir toplumun değerlerini, unutan insanları uyandırmak için yazdığını görürüz.” diye konuştu.
Diğer bir öğrenci Melissa Hasipi de “Mustafa Kutlunun hikayesinde Bunalım” konulu konuşmayı gerçekleştirdi.
Kişideki psikolojik problemleri anlatan Kutlu’nun bunu ailevi problemler ve ve iş hayatına yansıyan sıkıntılar ile ortaya koyduğunu söyleyen Hasipi, “Bunun üzerinde durur. Her ne kadar hikayeleri mutlu başlasa da hikayenin sonuna doğru bunalım ve yabancılaşma bütün hikayelerinde yer alır.” değerlendirmesinde bulundu.
Beyza Mehmedi ise “Mustafa Kutlu’nun Hikayelerinde Göç” konulu sunumu yaptı.
Mustafa Kutlu’nun hikayelerinde kentlerde ekonomik dengesizlik baş gösterdiğini ifade eden Mehmedi, “Zenginliğin çok, zengin yoksulların ise çok yoksul olduğu bir ortam oluşmaktadır. Mustafa Kutlu kimi eserlerinde bu zenginleri meseleye değinmekte ve yoksuları görmezden gelen zenginliği eleştirmektedir.” diye konuştu.
Tuana Memeti ise “Mustafa Kutlu hikayelerinde Kuş ve çiçek imgesi” konulu konuşmayı gerçekleştirdi.
Türk kültürü ve toplumunda “Kuş ve çiçek” çok önemli bir yer kapladığını anımsatan Memeti, “Yazarımız Özellikle kuşları ve çiçekleri ön plana çıkarması, bize iyi birer insan olmamızın gerekliliğini hatırlatarak daha derin düşünmemizi sağlamaya çaba göstermiştir.” ifadelerini kullandı.
Konuşmacı Nazlı Musli ise “Mustafa Kutlunun hikayelerinde kent ve kentleşme” konulu sunumu yaptı.
Panelin değerlendirme konuşmasını Prof.Dr Mehmet Samsakçı yaptı.
Değerlendirme konuşmalarından sonra öğrencilere katılım sertifikası dağıtıldı ve toplu fotoğaraf çekildi.