“Herkesin protesto hakkı var ancak asgari ücreti belirlemenin yeri sokak değil”

Kuzey Makedonya Ekonomi ve Çalışma Bakanı Besar Durmişi, herkesin protesto etme hakkı olduğunu ancak asgari ücret taleplerinin sendikalar tarafından sokakta değil, Ekonomik-Sosyal Konseyi (ESS) oturumunda belirtilmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomi ve Çalışma Bakanı Besar Durmişi, Ekonomik-Sosyal Konsey’in (ESS) onayı olmadan asgari ücreti imzaladığını ve bunun yasal bir yükümlülük olduğunu, tüm devletin bloke edilmemesi için böyle bir adım attığını açıkladı.

Bakan, ESS toplantısını, temsilciliği belirleyen komisyonun hangi sendikanın temsilci olduğunu karara bağladığında düzenleyeceğini duyurdu. Bu yükümlülük henüz tamamlanmadı çünkü hükümet üyelerini geri çekti, yeni üyeler atadı ve yeni oluşum, asgari ücretin artışı için yasal sürenin sona ermeden önce kararı almayı başaramadı.

Bugün Makedonya Sendikalar Birliği (SSM) tarafından yapılan 500 euro asgari ücret protestosuyla ilgili olarak Durmişi, bunun sendikaların demokratik hakkı olduğunu belirtti, ancak asgari ücretin ESS toplantısında müzakere edilmesi gerektiğini vurguladı.

Demokrasi içinde yaşanıldığını anımsatan Durmişi, “Herkes sokaklara çıkıp protesto yapma ve öfkesini ifade etme hakkına sahip. Ancak yine de şunu söyleyeceğim: Sendikaların mandaları sona erdi ve artık temsilci değiller. Biz hükümet olarak, sendikaların temsilciliğini belirlemesi gereken komisyonu oluşturduk ve şu anda çalışıyor. Bir an önce bu işlemi bitirmelerini bekliyorum, komisyon ısrarla çalışıyor. Hangi sendikanın temsilci olduğuna karar verildiği anda, Ekonomik-Sosyal Konsey toplantısını çağıracağım. Sendikalar burada taleplerini dile getirmelidir, sokakta değil.” şeklinde konuştu.

Bakan, asgari ücretin geçerli metodolojiye göre 1.800 denar artırıldığını, bu metodolojinin hem sendikalar hem de işverenler tarafından onaylandığını belirtti. Yapılan düzenlemeyle asgari ücretin 400 euroya çıkarıldığını, ancak bu kararın ESS onayı olmadan duyurulduğunu söyledi.

Onay olmadığını çünkü sendikaların temsilciliği olmadığını kaydeden Durmişi, “Geçerli yasaya göre, sendikalar ve işverenler tarafından imzalanan bu yasaya göre, hükümetin 31 Mart tarihli kararıyla asgari ücreti duyurmak zorundaydım. Asgari ücretin ardından, ortalama maaş ve diğer maaşlar hesaplanıyor. Eğer biz bunu 31 Mart’tan önce açıklamasaydık, tüm devlet bloke olurdu, tüm kurumlar bloke olurdu ve özel sektör çalışanların maaşlarını hesaplayamazdı,” dedi.

SSM, asgari ücretin 500 euro olma talebinden vazgeçmiyor ve bu nedenle bugün protesto düzenliyor. 300 SSM lideri ve işçiler, Parlamento önünde, milletvekillerine işçiler için olanın, milletvekilleri için de olamayacağı mesajını verecek.

Hükümet önünde ise hükümet yetkililerine, işçiler hakkında işçilerin olmadığı bir ortamda karar verilemeyeceğini söyleyecekler.

Read Previous

Macaristan’a “ülkeye girerse Netanyahu’yu tutukla” çağrısı

Read Next

Yunanistan’a kaçmaya çalışan 2 FETÖ şüphelisi tutuklandı