Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de muhaliflerin Halep’te rejim kontrolünde bulunan iki mahalleye doğru ilerlediğini belirtirken, Gözlemevi’nin başkanı Rami Abdürrahman, çarpışmayı “Son bir yılın en şiddetli çatışması” olarak nitelendirdi.
AFP muhabiri ise şehirde sık sık hava topu seslerinin yükseldiğini söyledi.
Rejimin ise muhaliflerin ilerleyişine karşı yoğun hava saldırılarıyla karşılık verdiğini belirtti.
Diplomasi cephesi
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, 1 Ağustos’a kadar Suriye’de geçiş sürecinin başlamasını hedeflediklerini belirterek, gelecek birkaç ay içerisinde siyasi geçiş durumunun sağlanamaması durumunda “farklı bir yola” girilebileceğini söyledi.
Kerry, Dışişleri Bakanlığında günlük basın toplantısına katılarak Suriye’de devam eden iç savaşa ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Konuşmasında Suriye rejimi ile destekçileri Rusya ve İran’ı işaret eden Kerry, “1 Ağustos’ta geçiş sürecinin başlamasını hedefliyoruz. Şu anda mayıs ayındayız. Ya önümüzdeki birkaç ay içerisinde bir şeyler olur ya da farklı bir yol izlememizi istiyorlar.” dedi.
Kerry, Suriye rejiminin Halep civarında hastaneleri hedef almasını da kınadığını belirtti. Bugün hastaneye düşen roketin ise muhaliflerin olduğu bölgeden atıldığını ifade eden Kerry, “Bu tür saldırıları kimin yaptığına bakmaksızın kınıyoruz. Suriye’deki bütün tarafların bir an önce şiddeti bırakarak, sorumlu olmalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Halep’de Esed rejiminin muhaliflere yönelik saldırıları hakkında değerlendirmelerde bulunan Kerry, rejimin Halep’te belli bir bölgeyi alarak kontrol sağlamasının mümkün olmadığını kaydetti.
Kerry, “Eğer Esed’in stratejisi Halep’te belli bir bölgeyi almak, Suriye’de belli bir bölgeyi almaksa Esed’e bir haberim var; bu savaş sona ermeyecek. Fiziksel olarak Esed’in belli bir bölgeyi alıp kontrol etmesi mümkün değil. Esed orada olduğu sürece muhalifler savaşmaya devam edecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
Esed’in çatışmaların durdurulması anlaşmasına mutabık kalmasını istediklerini belirten Kerry şunları kaydetti:
“Eğer Esed buna bağlı kalmazsa, bunun çok net yankıları olacaktır. Bunlardan bir tanesi anlaşmanın tamamen sona ermesi ve savaşa geri dönülmesidir. Bunu Rusya’nın istediğini sanmıyorum. Bundan Esed’in yararlanacağını da sanmıyorum. Fakat farklı yankıları da tartışılmış olabilir ve bunu zaman gösterecektir.”
Kaynak: AFP, AA