1915, Vatan savunması için omuz omuza savaşan bugün Çanakkale’de koyun koyuna yatan kahramanların torunları arasında yaratmak istenen kaos ortamı –Çanakkale ruhunun- anlatılmasıyla yerini aydınlık günlere bırakacaktır. Zira Çanakkale Savaşı tarih sahnesinden silinmek istenen milletin tek bir yumruk gibi istilacılara gereken karşılığı vermesinin ve dipdiri ayakta olduğunu bütün dünyaya haykırmasının destanıdır.
Ahmet USLU – Tarihçi
Türkiye Cumhuriyeti’ni ziyaret etmek de Çanakkale’yi görmemek olmaz. Bizler Makedonya’dan buralara tatile gelenlerin düşünceme göre Çanakkale’yi ziyaret etmeden dönüyor. Halbuki Çanakkale’nin tarihi öyle önemli bir tarihi olaydır ki günümüzün Türkiyesi’nin varlığının göstergesidir. Bunu yazarken kendimden biraz da bahsetmek siterdim. Ben tam 32 yıl sonra tekrar Çanakkale’de bulundum. 32 yıl önce son defa geçmiştim Çanakkale’den geçmiştim diyorum, tatile gidiyorduk yolumuz buradandı. Gece varmıştık Çanakkale’ye, öyle bir rüzgar, bir yağmur yağıyordu ki güçlükle arabamızdan ayrılabiliyorduk. Halbuki görmek ve gezmekti Çanakkale’yi amacımız, onun için de buralara gelip araba vapuruyla varmıştık. Hava koşullarının bu durumda bizleri karşılaması, geldiğimizin asıl amacımızdan vazgeçmemize neden olmuştu. Böylece göremedik tarih fışkıran, Şehitler Diyarını. Söz verdik kendimize yine geliriz diye ancak, sözümüzü hiç gerçekleştiremedik…
32 yıl sonra Çanakkale’yi ziyaret etmeme tabiki Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu Belediyesi’nin, Manisalı bir Göçmen ailenin çocuğu olan Belediye Başkanı Sayın Cengiz Balkan’ın gayretleriyle gerçekleştirilmiştir. Küçükkuyu Belediye Başkanı, Sayın Cengiz Balkan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları dahilinde, -Mübadele ve Göç –konularını içeren bir panel düzenledi. Düzenlenen sözünü ettiğim –Mübadele ve Göç- paneli hakkında özel olarak değineceğim…
Bu panelin devamı olarak da Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden Emekli Hoca Bünyamin Nami Tonka, panelin devamını kendi oartamında da gerçekleşmesi için bizleri davet etti. Bu vesileyle de Çanakkale,- ŞEHİTLER DİYARINI- ziyaret etme fırsatını yaşadım….
Türkiye’nin bu tarih fışkıran güzel bir o kadar da hüzünlü Şehitler Diyarını ziyaret etmemizi sağlayan, ve de dört günlük konukluğumuz sırasında bizlere her türlü imkanları sunan, başta Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu Belediye başkanı Sayın Cengiz Balkan’a, ve Küçükkuyunun misafirsever tüm yardımcılarına, insanlarına, sonraları Çanakkale’ye geçtiğimizde Emekli Hoca Bünyamin Nami Tonka, ve de bize yorulmadan rehberlik yapan sevimli Burak Paarlakbilek’e teşekkürler…
Olur ki birgün yolunuz Çanakkale,ye düşerse mutlaka –ŞEHİTLER DİYARINI- ziyaret etmeden oradan ayrılmayınız.
Yazım BİR YOLCU-YA:
DUR Yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiznyığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda
Gördüğün bu tümsek Anadolu,nda
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmet,in yattığı yerdir.
Bu tümsek koparken büyük zelzele,
Son vatan parçasımgeçerken ele
Mehmet,in düşmanı boğduğu sele
Mübarek kanını kattığı yerdir.
Düşün ki, haşr olan kan, kemik,etin
Yaptığın bu tümsek amansız,çetin
Bir harbin sonunda bütün milletin
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.