Gündem Siyaset Politika değil…

Siyaset ve Seyis sözcükleri Arapça kökenlidir.

Siyaset = Politika olarak Türkçede kullanılmaktadır. Ancak bu kullanım hatalıdır.

Siyaset sözcüğü, Türk Dil Kurumu’nun güncel Türkçe sözlüğünde “Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatı olarak zikredilmektedir.”

Seyis kelimesi ise, ‘At bakıcısı’ anlamına gelmektedir. Kısaca at terbiyecisidir. Siyaset, devlet yönetimi yanında sanat, felsefe, bilim gibi toplumun önemli ihtiyaçlarını en iyi şekilde düzenlemesi gerekmektedir.

Politika kelimesi ise Eski Grekçe’den gelmektedir. Şehir/Devlet anlamlarını muhteva eder. Bir nevi ‘Devlet yönetme sanatıdır.’ Politika kelimesine ilgi duyanlar ayrıca araştırabilir, bizden bu kadar fragman yeterlidir. Bu girizgâhtan sonra konumuza rücu edelim.

Uzun zamandır dünya gündemini farklı ülkelerde yapılan seçimler meşgul etmektedir. Bu yüzden birkaç söz kaleme almakta fayda var sanırım.

“Kalem ile kâğıdı birleştirmek” her zaman iyidir hesabı ile yola çıktık, bu başka bir yazının başlığıydı J

Neyse biz konumuza devam edelim…

Sosyal medya gündemini son zamanlarda politik meseleler meşgul etmektedir.

Türkiye’de yerel seçimler gerçekleştirildi. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turda sağlıklı bir şekilde yapıldı. Makedonya’da zaten isim değişikliği ile birlikte dünya gündemini yoğun bir şekilde meşgul etmişti. Ardından gelen Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte nihayet siyasî süreci de kısmen tamamlanmış oldu. Burada Makedonya’ya dair birkaç tarihi noktaya ve yaptığı isim değişikliklerine değinmek gerekmektedir.

Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı (Yugoslavya Krallığı) (1918-1941)

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti (1963-1992)

(Makedonya, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti bünyesinde 1991 yılına kadar bulunmuştur.)

Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti (1991-1993)

Makedonya Cumhuriyeti (1991-2018)

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti (2018-günümüz)

Makedonya, bu isim değişiklikleriyle günümüze kadar gelmiştir. Bunun yanında, Endonezya’da yapılan seçimlerde birçoğunun malumu olduğu üzere yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Nereye gidiyor bu insanlık?

Oğuz Atay’ın şu ifadeleri ne kadar manidardır. “Nihayet insanlık da öldü.” Devamını merak edenler ‘Tehlikeli Oyunlar’ romanını okuyabilir. Burada Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın dizelerini hatırlamak faydalı olacaktır.

“Hak şerleri hayr eyler
Zan etme ki gayr eyler
Ârif ânı seyr eyler
Mevlâ görelim neyler
Neylerse güzel eyler”

Ve yapılan gözlemler doğrultusunda ister istemez insanların gündemini maalesef günlük politik meseleler meşgul ve işgal etmektedir. Hâlbuki insanın doğası gereği yeme-içme ihtiyaçları olduğu gibi, manevi ihtiyaçları da mevcuttur. Bunları görmezden gelerek sadece günlük bazı ihtiraslar ve kahve sohbetleri ile geçen zaman insan hayatı için geri gelmeyecek büyük bir israftır.

Evet, dünya gündemini takip edeceğiz. Ancak kendimize dair söylememiz gereken yeni cümleleri de atlamadan zamanında ve yerinde kurarak kendi hikâyemizi de yazmalıyız. Zamanı politik şeylerle geçirdiğimiz için kendimize dair cümle kuramamaktayız. Hayatın karşısında insanın varlık sebebini hak ve hakikati unutarak sadece bazı günlük meselelerle meşgul olması üzücüdür. Evet, insan durup düşünmeden her gün geçtiği sokaklara bakmadan, şaşkınlığını yitirmiş bir şekilde hayatını günlük iaşesi kazanabilmek için uğraş içerisinde zamanını geçirmektedir.

Hâlbuki biraz kendimizle meşgul olsak,

Gökyüzündeki maviliğin farkına varsak,

Çok zor olmasa gerek,

Bir umut, çok uzak değil…

 

 

Read Previous

Osmanlı geleneği gereği Eski Cami çiçeklerle donatıldı

Read Next

Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü’nden AA’ya Destek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *