Gümülcine’de “100. Yılında Lozan Barış Antlaşması’nı Yeniden Düşünmek” konulu panel

BTAYTD Kadınlar Kolu, 29 Eylül Cuma günü “100. Yılında Lozan Barış Antlaşması’nı Yeniden Düşünmek” konulu bir panel düzenledi.

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) Kadınlar Kolu, 29 Eylül Cuma günü “100. Yılında Lozan Barış Antlaşması’nı Yeniden Düşünmek” konulu bir panel düzenledi.

Gümülcine Türk Gençler Birliği lokalinde düzenlenen panele, Türkiye’den Uludağ Üniversitesi’den Doç. Dr. Kader Özlem konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ilk olarak protokol konuşmalarına geçildi. Sırasıyla Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) Başkanı Hüseyin Baltacı ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı ve aynı zamanda Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif birer selamlama konuşması yaptılar.

Daha sonra Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal bir konuşma yaptı. Ünal konuşmasının ilk bölümünde, “Lozan Antlaması’nın 100. Yılı, Türkiye’nin 100. Yılıdır. Bu anlaşmayla kara sınırlarımızın belirlenmesine ilişkin bir zemin hazırlandı. Kapitülasyonlar kaldırıldı. Yunanistan’da yaşayan Türk Azınlığın hakları güvence altına alındı. Günümüz açısından ise, Lozan bizim tapu senedimizdir. Hatta Birinci Dünya Savaşının bittiğinin bir belgesidir” dedi.

“SONUNA KADAR SİZLERİN ARKANIZDAYIZ, YANINIZDAYIZ”

Türk heyetinin, Lozan’a giden ilk heyetin olduğunu belirten başkonsolos Ünal, “Bu durum başlı başına bizim barışa olan sevdamızdır, savaş seslerinin yükseldiği bir ortamda ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik sevgimizin bir göstergesidir. Lozan Antlaşması’nın bizim açımızdan bir diğer önemli noktası da Azınlıklar konusudur. Lozan Antlaşması, Azınlıklara okullarını yönetme ve denetleme hakkını sağlar. Bu antlaşmanın hükümleri yoruma açık olmayacak kadar da sahihtir. Lozan Antlaşması geçerlidir, bizler de bu antlaşmanın takipçisiyiz, sonuna kadar sizlerin arkanızdayız, yanınızdayız” diye konuştu.

Ardından Dr. Koray Hasan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Kader Özlem söz aldı.

İlk olarak Lozan Antlaşması’nı hangi gerekçelerle yapıldığını anlatan Özlem, Lozan Antlaşması’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açısından 3 ana başlıkta toplandığını belirtti. Bunları Türkler ile Yunanlılar arasındaki ilişkileri düzenlemek, yeni kurulan Türkiye devletini dünyaya tanıtmak ve Osmanlı Devleti’nden TBMM’ye kalan borçlar ve evvelden verilen imtiyazları görüşmek üzere olduğunu belirtti.

Lozan Antlaşması’nın öneminden de bahseden Özlem; bu antlaşmanın sahada kazanılan başarının masada tasdik edildiğini ve bunun yanı sıra Misak-ı Milli’nin büyük ölçüde gerçekleştirildiğini dile getirdi. Özlem bu antlaşmanın önemine ilişkin sözlerine şöyle devam etti: “Yeni Türk devletinin hukuksal varlığının teminatı olmuştur. Türkiye devleti ile tam bağımsızlığa kavuşmuştur. Türkiye’de siyasal değişimler ve düşünülen inkılaplar için zemin oluşmuştur.”

Son olarak Lozan Antlaşması’nın hala geçerli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kader Özlem, uluslararası hukuka göre antlaşmaların ortadan kalkması için antlaşmayı imzalayan devletin ortadan kalkması gerektiğini yada antlaşmasını süresinin belirli bir tarihte bittiğinin belirtilmesi gerektiğini, yada tarafların bir araya gelerek antlaşmayı karşılıklı fesh etmeleri gerektiğini ifade etti.

Panel, plaket takdimi ve hep birlikte hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Panele, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, Muavin Konsolos Subutay Koç, BTTADK Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet, BTAYTD Başkanı Hüseyin Baltacı, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı, GTGB Başkanı Sedat Hasan, DEB Partisi Başkan Yardımcısı Metin Hacıosman ve soydaşlar katıldı.

milletgazetesi.gr

Read Previous

Meciti: Bakan olduğum sürece ilaç ihalelerinde gecikme yaşanmayacak

Read Next

Prizren’de 3. Tiyatro Atölyesi mezuniyet gösterisi düzenlendi