Gümülcine S. Müftülüğü Aşure etkinliği düzenledi

Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü, geleneksel hale getirdiği Aşure etkinliğini bu yıl 6 Ekim 2018 Cumartesi akşamı 19:00’da Gümülcine’de bir hotelde gerçekleştirdi. Etkinliğe Batı Trakya’nın farklı bölgelerinden yüzlerce soydaş katıldı.  

Sunuculuğunu Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet’in yaptığı 11. Geleneksel Aşure Etkinliği Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü İlahi Korusunun okuduğu güzel ilahilerle başladı.

Ardından Harmanlık mahallesi Edirneyolu Camii din görevlisi Nihat Kapla güzel sesiyle Kur’an-ı Kerim tilaveti okudu. Program protokol konuşmalıyla devam etti.

GÜMÜLCİNE SEÇİLMİŞ MÜFTÜSÜ İBRAHİM ŞERİF

Açılış konuşmasını yapan Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif konuşmasına katılımcıları selamlayarak başladı. Ardından etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden müftü şunları belirtti; “Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Bayan İrşad Heyeti’ne ve din görevlilerimize teşekkür ediyorum. Bu yıl Aşure etkinliğimizin 11.sini düzenliyoruz. Geleneksel hale getirdiğimiz etkinliğe iki sene ara verdik. Sebebi, geçtiğimiz yıllarda etkinliğin tütünlerin en yoğun olduğu zamanda düzenlenecek olmasıydı. Bu yıl tütünlerin az olması ve işler erken bittiği için etkinliği tekrar düzenledik. Buraya geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum ayağınıza sağlık.

Muharrem ayı Hicri yılbaşının ilk ayıdır. Dolayısıyla Hicri yılınızı tebrik ediyorum. Cenab-ı Allah’tan Müslümanlar açısında insanlık açısından hayırlara vesile olması diliyorum. Allah bizlere dinimizden gelen bu kültürü yaşatma adına bir kez daha bu şekilde toplanmayı nasip etsin” dedi.

T.C. GÜMÜLCİNE BAŞKONSOLOS MURAT ÖMEROĞLU

Yaptığı konuşmada soydaşları selamlayan Başkonsolos Murat Ömeroğlu etkinlikle ilgili duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Gecenin konuşmasına daha fazla zaman kalması açısında selamlama konuşmasını kısa tutmayı tercih eden Başkonsolos Murat Ömeroğlu şunları belirtti; “Hepiniz hoşgeldiniz. Muharrem ayı hepimize hayırlı olsun. Bu ay İslam tarihinin yanı sıra insanlık için çok önemli bir ay. Bazı önemli gelişmeler bu ayda gerçekleşti. Dolayısıyla hocamız bizlere bu olaylarla için çok güzel şeyler anlatacaktır” diyerek etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU BAŞKANVEKİLİ PROF. DR. CENKSU ÜÇER

Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü’nün düzenlediği 11. Geleneksel Aşure Etkinliği’ne Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Cenksu Üçer konuşmacı olarak katıldı.

“CAMİLERİ BULUŞMA MEKÂNI YAPMALISINIZ

Prof. Dr. Cenksu Üçer,  salonda kendisini dinlemeye gelen soydaşları, kardeşleri selamladıktan sonra konuşmasına Hicri takvimin Hz. Peygamberin Mekke’den Medine’ye göçünü anlattığını belirterek, camilerin önemine vurgu yaparak başladı.  Cenksu,“Ey Müslümanlar sakın Allah’ı unutmayın, Allah’ı unutanlar gibi de olmayın. Şayet Allah’ı unutursanız, yada Allah’ı unutanlar gibi olursanız, Allah size kendinizi unutturur, varlığınızı unutturur. Camiye giderseniz Allah’ı unutmazsınız. Onun için Peygamberimizin neden daha Medine’ye gitmeden konakladığını yere cami inşa ettiğini anlayabiliriz. Güzellikleri burada yaşatmak istiyorsanız çocuklarınızla birlikte camileri buluşma mekânı yapmalısınız. Sizleri buraya toplayan unsurun da, sizlerin camiye olan ilişkinizi gösterir, önemli olan bu güzellikleri çocuklarımıza nasıl aktarırız” dedi.

“HİCRETİMİZ ALLAH VE RASULÜNE OLACAKTIR”

“Peygamberimiz Medine’ye gelir gelmez Ensar ile Muhacir’i kardeş yaptı. Ensar ve Muhacirin kardeşliği bize neyi anlatıyor. Bugün bu toplumu adeta Medine haline getireceğiz, camilerimizi koruyacağız. Onun gayreti içerisinde olacağız. Ameller niyetlere göredir. Her kişi neye niyet ederse Allah ona ulaştırır. Dolayısıyla hicretimiz Allah’a ve Resulüne ve her iki dünya saadetine olacak. İşte o zaman bu güzelliklerimizi hayatımıza taşımış olacağız. O zaman Allah’ın emrettiği o güzelliklerle hayatımızı, toprağımızı, yaşadığımız yerleri, bedenimizi, vicdanımızı, kalbimizi güzelleştireceğiz. Onun için şu güzellikler adına hepimiz bunları müzakere etmek zorundayız.”

“AŞURE PEYGAMBERİMİZİN ÇAĞRISINA KULAK VERDİĞİMİZDE KURTULACAĞIMIZI İFADE EDİYOR”

Prof. Dr. Cenksu Üçer, Aşure önemine vurgu yaptı. Aşure kelimesinin ne anlama geldiğini ve neyi ifade ettiğini dile getirerek sözlerine devam eden Üçer, “Aşar Arapça’da on, Aşure ise onuncu demek. Aşure, sahih kaynaklarda geçtiği gibi Hz. Nuh, Hz. Musa, Hz. İbrahim, Hz. Yusuf, Hz. Yunus ve her birinin kurtuluşunu ifade ediyor. Aşure, Peygamberimizin çağrısına kulak verdiğimiz zaman kurtulacağımızı ifade ediyor. Aşure, hem dünyada hem ahrette bulaşabileceğimizi gösteriyor. Aşure, bir taraftan kurtuluşları ifade ediyor ama diğer taraftan Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin’in dünyalık için, siyasi ihtiraslar, çıkarlar uğrunda şehid edilmesi 10 Muharrem mateme dönüşmüştür. Bu durum Muharrem ayını matem havasına sokmuştur. Bizler Hz. Hüseyin’i Peygamberimize olan sevgimiz ve aşkımız uğruna yad ediyoruz” dedi.

“MÜSLÜMANLAR KERBELAYI ANLAMIŞ DEĞİLDİR”

Prof.Dr. Cenksu Üçer daha sonra Hz. Hüseyin’in şehid edildiği Kerbela olayına değindi. Müslümanların Kerbela’yı anlamadığını belirterek Üçer, “Müslümanlar Müslümanları hala öldürüyor mu? Evet. O zaman Müslümanlar Kerbala’yı anlamış değildir.  Yeni Kerbela’ların yaşanmaması için ne yapmalıyız? Bugünün Müslümanları hiçbiri Kerbela’da yaşananlardan sorumlu değildir. 2018 yılında bugün yaşayanlar 1380 yıl önce yaşananlardan sorumlu değil. Biz neden sorumluyuz? Eğer biz Müslümanlar adaletli davranmazsak birbirimizin hukukunu çiğniyorsak, Rasulullah’ın razı olmayacağı şeyleri yapıyorsak onlardan sorumlu olacağız. Birbirimizin hukuku nasıl çiğnemeyeceğimizi, birbirimiz nasıl sevgiyle yaklaşacağımızı müzakere etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“AŞURE KAZANINIZI DELDİRTMEYİN BİRBİRİNİZİN KIYMETİNİ BİLİN”

Prof. Dr. Cenksu Üçer, Müslümanların farklı dini görüşlerinden dolayı birbiriyle didişmesi, çekişmesine de değinerek çok önemli ve düşündürücü mesajlar vardı. Farklılıklara rağmen birlik beraberlik içerisinde hareket edilmesi gerektiği vurgusunu yaparak konuya ilişkin şunları dile getirdi.

“Dini algılarımız farklı faklı olabilir. Dini uygularımızda da farklılıklar olabilir. Aşurede farklılıklar kendi farklılıklarını kaybetmiş mi hayır. Ama Aşure kazanına girdikleri zaman oraya bir tat vermişler.

Ey Gümülcineliler, köylerimiz farklı olabilir, hocalarımız farklı olabilir, farklı farklı dini anlayışlara sahip olabiliriz. Ama biz burada bir toplumuz bir kimliğimiz var ve her birimizin bu kimliğimizi korumalıyız. Aşure kazanının bir parçası olun, isten fasulye olun, ister ceviz olun, ister üzüm olun, ister nohut olun, ister kayısı olun ama Aşure kazanınızı deldirtmeyin. Ağzınızın tadını bozdurtmayın. Birbiriniz kıymetini bilin. Aynı kaderi ve aynı güzellikleri paylaştığınızı bilin ve geleceğe ortak yürürseniz bu güzellikleri Aşure tadı gibi kazanın kaynamaya devam edeceğini de unutmayın. Ama biz böylemiyiz? Hayır. Birbirimizden haberimiz yok. Kendi, aşiretini, milletini, kendi soyunu belirleyebilecek kimse var mı? Allah’ü teâlâ yok diyor. Allah diyor ki; “Ben sizi kadın ve erkek olarak yattım ve sizi kabilelerle boylar halinde yarattım”. Niçin? “Birbirinizle tanışın, birbiriniz kıymetini bilin ama aynı zamanda iyi geçinin.”  Size bir şey söyleyeceğim. Tekke geleneğinde Aşure kazanını karıştırma şekli aynı. Çifte vav şeklinde çevriliyor. Eğer Kur’an ile camiyle irtibatınızı kesmezseniz bu güzellikler bu topraklarda kıyamete kadar devam edecektir. Çifte vavı çevirirken “hü” diyorlar. Hü, ne demek? Allah demek. Biz daha birbirimizin Allah diyerek Aşure kazandığımızı bile bilemiyoruz.  Bu güzelliklerimizi bizim kendi çocuklarınıza, torunlarımıza anlatmaya devam edeceksiniz. Aşurenin; Hz. Nuh’un Allah’a “Kulluğa gelin” dediği o çağrıya uyduğu zaman kurtulacaklarını, dine uydukları zaman kurtulacaklarını anlatın.”

“SAKIN BİRBİRİNİZE DÜŞMEYİN DÜŞERSENİN DARMADAĞIN OLURSUNUZ”

Prof. Dr. Cenksu Üçer, konuşmasının sonunda soydaşlarda uyarılarda bulundu ve bazı nasihatlerde bulundu. Üçer, konuşmasını şu nasihatlerle tamamladı. “Yeni Kerbela’ların yaşanmaması için bu topraklarda daima bu güzellikleri bizlere hatırlatacak birilerinin olabilmesi için o güzelliklerinizle Gümülcine’yi değil, yaşadığımız toprakları o temsil ettiğimiz İslâmın güzellikleriyle güzelleştirmemiz için ey Müslümanlar Allah’a ve Resulüne itaat edin. Dininizi iyi öğrenin ve sakın birbirinizle itişip kakışmayın. Birbirinize düşmeyin. Eğer birbirinize düşerseniz, hemen darmadağın olur dağılırsınız. Gücünüz kaybolur. Birbirine düşerseniz yok olursunuz. Varlığımızı, güzelliklerimizi ve bizi biz yapan değerlerimizi bu topraklarda devam ettirmek istiyorsak, birbirimizi beğenmemezlik yapmayacağız.Dünyalık için de birbirimize düşmeyeceğiz. Allah bu güzelliklerimizi daim eylesin. Allah bize bu güzellikleri öğretip de hayatlarını tamama erdiren, hakka yürüyen, bütün bu topraklara emeği geçen herkese rahmetiyle muamele eylesin. Bu değerleri yaşatmaya çalışan insanların kıymetini bilin. Cenabı hak bizleri her iki dünyada rızasına uygun bir şekilde huzuruna varmayı nasip eylesin.”

Etkinliğin sonunda Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve Türkiye’nin Güümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, konuşmacı Cenksu Üçer’e birer plaket ve hediye takdim ettiler.

 

milletgazetesi.gr

Read Previous

Kapıkule’de tır kuyruğu 12 kilometreyi buldu

Read Next

Ziraat Bankası Voleybol Takımı Balkan Kupası Şampiyonu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *