Gamze Matracı, 1957 yılında Makedonya’nın Köprülü (Veles) şehri, Veniçani köyünden ; Türkiye’ye (Manisa’nın Kuşlubahçe mahallesine) göç etmiş bir ailenin torunudur. Büyük klarnet ustası Aytunç Nevzat Matracı’nın kızı olarak anne karnından beri müzikle iç içe yaşamış. Babasının müzisyen oluşu ile çok küçük yaşlardan itibaren sahnelerde şarkı söylüyor. Ege üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı Ses Eğitimi bölümünden 2010 yılında mezun olmuş. 2006 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediye Bandosu’nun Klarnet sanatçısı aynı zamanda solistlerinden biri. Balkan Coğrafyasının hemen hemen hepsinden şarkılar söylüyor. Genç, dinamik oluşu sahne performanslarında dikkatleri üstüne çekiyor. TRT televizyonlarında ve radyolarında bir çok programda onu görmeniz, sesini dinlemeniz mümkün.
TİMEBALKAN: Müziğe nasıl başladınız? Ailenizde müzikle uğraşan var mı?
Babamın müzisyen olması en büyük etken bence; Yeteneğimi ondan aldım. Küçük yaşlardan beridir başka hiç bir meslek olmadı aklımda. Babamın anlatımını hatırlıyorum , yeteneğimi keşfetme hikayesi şöyle: Çok küçük yaşlardayken, bir gün babam klarnetiyle çalışıyormuş.(Tabi ben her zaman ki gibi yanındayım) Bende ellerimi dizlerime vurarak, ritmi hiç aksatmadan eşlik etmişim. Dikkatini çekmiş ve elime bir darbuka vermiş, bir ritm çalmış “bunu çal bakalım” demiş, aynısını yapmışım. Ritmi değiştirerek başka bir örnek yapmış “bir de bunu çal?” , ben yine aynısını hatasız çalmışım. Ve o gün anlamış ki Gamze’nin ritm kulağı çok güçlü. Bir de eskiden medya ve iletişim bu kadar güçlü değildi. Güç bela balkanlardan bir kaset ulaşırdı O’na, dinlemesi ve şarkıları repertuarına eklemesi için, yine ben o kasetlerin üzerine kendi sesimi kaydederdim , O şarkıyı söyleyerek… Kızamazdı bile:) İşte o günlerden beridir Balkan Coğrafyasının Müziği olmazsa olmazımdır…
TİMEBALKAN: Balkan müziğini nasıl yorumlarsınız? Bu konuda yaptığınız bazı araştırmalar var mı?
Balkan Şarkılarını söylemeden önce yani öğrenme sürecimde, ulaşabildiğim en eski ve doğru kaydı araştırıyorum. Babamdan miras kaset ve cd kütüphanemiz var. Gerek oradan gerekse internet üzerinden kaydı buluyorum. Bol bol dinleyerek kendi yorumu katarak çalışıyorum. Eğer melodi türkçe değilse sözlerini doğrulayıp gerek görürsem notalarını yazıyorum. Orkestra arkadaşlarımla paylaşıp provalarımızı yapıyoruz ve repertuarımıza ekliyoruz.
TİMEBALKAN: En çok sevdiğin ve yorumladığın Balkan Türküleri hangileridir?
Rumeli türkülerini de Balkan coğrafyasında ki tüm ezgileri de ben çok seviyorum. Geleneksel, otantik hallerini daha çok dinlemeyi tercih ediyorum. Tek tek saymak çok uzun sürer ama Türkülerimizden “Çalın Davulları Çaydan aşağıya”, “”Bir fırtına tuttu bizi deryaya kardı”, “Bülbülüm altın kafeste” söylerken çok keyif aldığım türküler. Boşnakça Sevdalinkalar “Zvijezda tjera mjeseca” “moj dilbere” , “mujo kuje” , “razbolje se sultan Sulejman”, ” oj safete sajo sarajlijo”, Makedonca da “yovano yovanke” ,” zajdi zajdi jasno sonce”, “More sokol pie” “tvoite ochi leno mori”, “ja izlezi stara majko”, Arnavutça “Cou rexho”, “Jarnanna”, “oj kosov oj nana ime”, “xhamadani”…. İlk aklıma gelenler sadece. Bu liste uzayıp gider…
https://www.youtube.com/watch?v=Bt_WCjgjk4U
TİMEBALKAN: Konserlerinizde sizden hangi Türküyü söylemenizi istiyorlar. Ve sizin söylemekte en çok zevk aldığınız Türkü hangisi ve neden?
Son yıllarda Bulgaristan Türkülerinden ” Güldaniyem ” çok popüler oldu. O çok isteniyor. Çok da güzel bir türküdür…
TİMEBALKAN: Üsküp’te, Makedonya’da hiç konser düzenledin mi? Ve konserler nasıl geçti? Unutamadığın hatırında kalan bazı anılar var mı? Üsküp’e tekrar gelecekmisin?
Makedonya’ya sık sık geliyorum. Kimi zaman işlerim sebebiyle kimi zamanda özlediğim için. Son olarak Eylül ayında Gostivardaydım. Arkadaşım Yusuf Emini’nin kız kardeşinin düğününe davetli olarak geldim, tabi şarkı da söyledim. Çok keyifliydi benim için, adetler , gelenekler, eğlence herşeyden çok keyif aldım. Bu güne kadar makedonya’da bir konser nasip olmadı ama çok kısa bir süre sonra yani 5 aralık 2015 günü Bitola’da “Grupa Fontana”nın konserine konuk olacağım. Onlarla birlikte 6 şarkı söyleyeceğim. Şimdiden çok heyecanlıyım. Üsküp’e ve Makedonya’ya her daim geleceğim çünkü benim dedelerimin memleketi yani benim memleketim. Makedonya’yı çok seviyorum.
TİMEBALKAN: Gamze türkü söylemediği zaman neler yapar?
Evliyim, eşimle ve ailemle zaman geçiriyorum. Gezmek ve yeni yerler görmeyi de çok seviyorum.
TİMEBALKAN:Türkiye’de ve Balkanlarda örnek aldığın bazı sanatçı var mı?
Türkiye’de Havva Karakaş ve Muammer Ketencoğlu benim için çok önemli, örnek aldığım ve öykündüğüm sanatçılar. Makedonya’dan Esma Recepova, Kevser Selimova, Nikola Badev, Vaska İlieva, Aleksandar Sarievski , Naum Petreski…
Bosna’dan Safet İsovic,, Nada Mamula, Hanka Paldum , Halid Beslic , Arnavutça ise Hanife Sejfulla, Gonco Manakovska’nın şarkılarını beğenerek dinliyorum, onların sanatını örnek alıyor, onların şarkıları öğreniyor ve söylüyorum.
TİMEBALKAN: İlerideki plan ve projelerin nelerdir?
Uzun süredir devam eden bir albüm projem var. Makedonya’da başlayıp, Türkiye’de devam ediyoruz. Maledonya’daki kayıtlarımızın Aranjörü Nikolce Micevski oldu. Dünyaca ünlü trompetçi yakın dostum, kardeşim Cambo Aguşev trompetleri çaldı. Goce Dimovski kavalıyla eşlik etti . Ve daha bir çok iyi müzisyenlerle çalıştık.
Aynı şekilde Türkiye’de de öyle çok iyi müzisyenlerle çalışıyoruz.
Ve benim için en önemlisi de bu albüm çalışmamızı Türkiye’nin en önemli plak şirketlerinden biri olan “Kalan Müzik” etiketiyle kısa bir süre sonra dinleyenlerimizle buluşturacağız.
Ljubojna Brass Fantasy Grubu Kurucuları Vera ve Oliver ile tanıştık. Ve birbirimizi çok sevdik, birlikte bir proje yapacağız.
Hüsamettin GİNA / TİMEBALKAN
One Comment
bendeniz istanbul- gaziosmanpaşada ikamet ederek balkan ve rumelli türklerinin kültür sanat derneği başkanı olarak balkanoloji kültür tarih sanat dil egitim ve mimari araştırmaları ve tanıtımı dernek merkezi başkanı niyazi akkılıç. balkanlılı olmanız ve manisada oturmanız beni sevindirdi. sizler gibi güzel bülbül sesli bir balkan sanatcısı görmedim. görsemde siler kadar değil. balkan ve rumelilerin varlığını türklük kimliklerini ve müslümanlıgın yolarını ançak sizler gibi sanatcı kızlarımızın varlığınla olaçaktır. ve balkan türklerinin hız kazanmasıda sizler gibi sanatcılarımızla var olaçaktır. bunun için balkanoloji dernek başkanı olarak sizlere daha yüksek başarılar ve yeni balkan türkülerimizi yaygınlaştıraçagınıza emin olup bu güzel sesinizle sizleri sevgi ve selamlarımla gururla üyelerimiz adına selamlayoruz. sağ olun var olunuz. tekrar teşekürlerimizle. balkanoloji isimli şarkıların tüm balkan ve rumelli türk ve müslümanlarına ahenk getirsin ve türk kimliğimize sahip çıkmamıza balkanlı özlemlerini gidermesini dilerim. balkanoloji kültür sanat mimari tarih araştırma ve tanıtma dernegi- istanbul başkan niyazi Akkılıç. cumhuriyet meyd. meriçişhanı kat.5. oda. 55. rumelli platformu mekanı ve balkanoloji kültür dernegi merkez. istanbul. tel. 0535//7910694. irtbat kurulabilinir.
selamlarımızla.