Filipçe: Vatandaşların alarmını dinleyerek yeni bir sosyal ve politik diyalog konsepti öneriyorum

Kuzey Makedonya’da ana muhalefet partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Venko Filipçe, Vatandaşların alarmını dinleyerek yeni bir sosyal ve politik diyalog konsepti önerdiğini söyledi.

SDSM Genel Başkanı Venko Filipçe, düzenlediği basın toplantısında, “Koçana’deki büyük trajedinin ardından, vatandaşların tepkisini, öfkesini ve bazen de kızgınlıklarını gördük. Bu tamamen haklı bir tepki, çünkü son 3 yılda yapılan reformların ve geçiş sürecinin, açıkça istenen sonucu vermediği ortada.” ifadelerini kullandı.

Filipçe, basın toplantısının devamında şu açıklamalarda bulundu:

“Sistemin birçok yerde açıkça gerektiği gibi çalışmadığı görülüyor. Kamu hizmetleri, vatandaşların hak ettiği performansı sağlamıyor.

Bu durumdan tüm siyasi partiler sorumlu; SDSM, VMRO-DPMNE, BDİ ve diğer siyasi partiler.

Bu alarmı ve vatandaşların taleplerini dinleyerek, şirketlerin ve iş dünyasının da yükselttiği bu alarmı dikkate alarak, yeni bir sistem, yeni bir siyasi diyalog modeli ve sosyal diyalog kurmak gerektiğini düşünüyorum. Bu süreçte tüm siyasi partiler ve toplumun diğer paydaşları yer almalı. Stratejik belgeler hazırlanmalı, bir strateji oluşturulmalı ve bu stratejiye dayalı olarak devletin önümüzdeki on yıldan fazla bir süre, belki bir buçuk ya da iki on yıl boyunca nasıl işleyeceği belirlenmeli. Bu, herhangi bir hükümetin ya da koalisyonun görev süresinden çok daha uzun bir süre olacak çünkü bazı alanlarda nereye gittiğimizi bilmemiz gerekiyor.

Bu bağlamda, iletişim ve böyle bir yaklaşımın oluşturulmasının çok önemli olduğu birkaç alanı vurgulamak istiyorum.

İlk olarak eğitim. Artık çocuklarımızı yurtdışına gitmelerine engel olamayacak şekilde kaybedemeyiz. Bu sistemi güçlendirmeliyiz. Biz de denedik, VMRO-DPMNE de denedi, ama açıkça istenen sonuçları alamadık.

Sonra sağlık. Sadece sağlıklı olmayı dilemekle yetinemeyiz, buna gerçekten layığız ve bu kamu hizmetini iyileştirmeliyiz. Hem sağlık hem de eğitim, günlük politik hesaplaşmalardan, zeka oyunlarından ve hesaplardan çıkarılmalı ve devletin gerçekten stratejik çıkarı olmalıdır.

Sonraki adımda yargı, reform gündeminin mümkün olan en kısa sürede, yargı alanında bu konuda gerçekten uzman olan paydaşlarla geniş bir konsensüs sağlanarak yürürlüğe girmesi zorunludur.

Bir diğer konu, temiz bir çevrede yaşama hakkımızdır. Kirli, toksik hava değil, temiz hava solumak istiyoruz. Makedonya’nın büyük doğal zenginlikleri var, bunları korumak ve çevreyi temizlemek için bir yol bulmalıyız.

Son olarak, vatandaşları en çok rahatsız eden şey, partizanlaşma ve siyasallaşmadır. Kurumları, politikanın ve partinin pençelerinden kurtarmalıyız ki gençler gerçekten iyi bir, rekabetçi meritokratik sistemle işe alınsın ve ilerlesinler. Ancak böylece uzmanlık seviyesini doğru ve hak edilmiş bir düzeye çıkarabiliriz.

Bu anlamda, bu konular hakkında tüm parti liderlerinin bir araya gelmesi iyi olur. Başlangıç olarak parlamentodaki partilerle olabilir. Tepkileri gördüm, başbakanın yanıtını da gördüm ve bu planı daha ayrıntılı bir şekilde önümüzdeki günlerde bir toplantıda kendisine açıklayacağım.

Umarım bunun ardından, şu anda açıkladığım temeller üzerine diğer siyasi partiler de katılır ve artık çok fazla zaman geçti; değişmesi gereken bir şey hakkında konuşmak için geç kaldık. Koçana’daki trajedi, birçok sistemik hatayı su yüzeyine çıkardı ve sanırım artık herkesin bir araya gelip, ülkenin iyiliği için birlikte çalışması zamanı gelmiştir.”

Read Previous

Önümüzdeki günlerde soğuk hava dalgası geliyor

Read Next

İngiltere, Kosova ile Sırbistan arasında barışçıl normalleşme istiyor