Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Venko Filipçe, teknik hükümetin kaldırılmasına karşı olduklarını yineleyerek, bu modelin geçmişte VMRO-DPMNE iktidarı döneminde yaşanan kurumsal suistimaller nedeniyle getirildiğini hatırlattı.
Filipçe’ye göre benzer riskler bugün de mevcut olduğu için teknik hükümetin kaldırılmasını desteklemiyorlar.
Filipçe, liderler toplantısına katılmama kararının haklı ve gerekçeli olduğunu belirterek, Başbakan Hristijan Mickoski’nin teknik hükümeti kaldırmak istemesinin arkasında erken seçim düzenleme isteğinin yattığını savundu.
SDSM liderine göre, ancak reform yasaları kabul edilip fiilen uygulanmaya başlandıktan sonra ülke, teknik hükümet olmadan seçim yapmaya hazır hale gelebilir.
Filipçe, “Tüm reform yasaları, Değerlendirme Misyonu’nun ve AB’li uzmanların tavsiyelerine uygun şekilde kabul edilip yalnızca kâğıt üzerinde kalmayıp; yargıda, savcılıkta, poliste ve adalet alanında gerçek anlamda uygulanmaya başlandığında, işte o zaman teknik hükümetin kaldırılmasına hazır oluruz. Bu kritik bir noktadır. SDSM, ülkeyi Avrupa standartlarına taşıyan reformları destekleyecektir. VMRO ve DUI ne isterse anlaşsın, aralarındaki iş birliği hepimiz tarafından çok iyi bilinmektedir,” dedi.
Filipçe’nin açıklamaları, teknik hükümet tartışmalarının önümüzdeki dönemde de siyasi gündemin önemli başlıklarından biri olmaya devam edeceğini gösteriyor.








